Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα: Θρήνος στην κηδεία της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης

Αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα: Θρήνος στην κηδεία της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης

Τη Δευτέρα (13/6) έφυγε από τη ζωή η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, σκορπώντας θλίψη σε συγγενείς, συνεργάτες και φίλους της. Το μεσημέρι της Τρίτης (15/6), πραγματοποιήθηκε η κηδεία της στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Το παρών στο τελευταίο αντίο της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα έδωσαν δεκάδες άνθρωποι από τον χώρο της τέχνης και της πολιτικής. Ανάμεσά τους, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η Άντζελα Γκερέκου, η Λυδία Κονιόρδου, ο Μίνως Μάτσας με την Όλγα Κεφαλογιάννη, η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Φωτογραφίες από την κηδεία της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα

Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα κηδεία Κεφαλογιάννη Μάτσας
Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα κηδεία Άντζελα Γκερέκου Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ
Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα Αλέξανδρος Λυκουρέζος
Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα Λίνα Μενδώνη
Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα κηδεία Λυδία Κονιόρδου

Λίγα λόγια για τη Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που από το 1992 υπηρετούσε ως Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

Η ίδια διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων της Υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Τα έργα και οι ημέρες της στην Εθνική Πινακοθήκη

Στα χρόνια της θητείας της η Εθνική Πινακοθήκη εκσυγχρονίστηκε και επεκτάθηκε χάρις στα νέα παραρτήματα που απέκτησε στην Κέρκυρα, στο Ναύπλιο, στην Γλυπτοθήκη στο Γουδή και στο Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα. Επίσης η συλλογή της έχει εμπλουτιστεί με 3.000 νέα έργα, ανάμεσα στα οποία και δυο πίνακες του Θεοτοκόπουλου (El Greco).
Κατά τη διάρκεια της θητείας της διοργανώθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη σημαντικές εκθέσεις τόσο ξένων όσο και Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως αυτήν τον χειμώνα του 1992-93 με θέμα "Από τον Θεοτοκόπουλο στον Σεζάν" με πάνω από 600.000 επισκέπτες.

Τα εκθέματα αυτής της έκθεσης είχαν έρθει με πρόγραμμα ανταλλαγής από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και από την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον.

Μετά από προσπάθειες χρόνων, εκπονήθηκε μελέτη επέκτασης του κτιριακού συγκροτήματος της ΕΠΜΑΣ, προσθέτοντας 11.040 m2 στους χώρους της και εκσυγχρονίζοντάς την μουσειολογικά, αισθητικά και λειτουργικά.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην προεδρία της Εθνικής πινακοθήκης, την 9η Ιανουαρίου 2012, εκλάπη το έργο "Γυναικείο Κεφάλι" του Πάμπλο Πικάσο, το οποίο είχε δωρήσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης στον Ελληνικό λαό προς τιμήν της γενναίας του αντίστασης στους Γερμανούς κατακτητές. Αφαιρέθηκε μαζί με δύο ακόμα σπάνια έργα τα οποία βρέθηκαν το καλοκαίρι του 2021 σε ένα ρέμα από την Ελληνική Αστυνομία.