«Δεν θα ξέρω μέχρι το τέλος της ζωής μου γιατί...» - Η πρώτη συνέντευξη της μητέρας του Γρηγορόπουλου μετά την αποφυλάκιση του Κορκονέα

«Θα ασκήσουμε πάλι αναίρεση και θεωρώ ότι θα δικαστεί εκ νέου...»

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
«Δεν θα ξέρω μέχρι το τέλος της ζωής μου γιατί...» - Η πρώτη συνέντευξη της μητέρας του Γρηγορόπουλου μετά την αποφυλάκιση του Κορκονέα

Τον γύρο της Ελλάδας και όχι μόνο ,αλλά και την σφοδρή αντίδραση του κόσμου προκάλεσε η είδηση της αποφυλάκισης του ειδικού φρουρού Κορκονέα, ο οποίος αφαίρεσε τη ζωή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβρη του 2008, από τις σφαίρες του, και η ποινή του ήταν ισόβιας κάθειρξης, η οποία μειώθηκε και έτσι αφέθηκε ελεύθερος.

Η μητέρα του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου φιλοξενήθηκε το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουλίου στην ΕΡΤ με αφορμή την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας και τα λόγια της λυγίζουν μιας και ο Γολγοθάς της οικογένειας της δεν λέει να τελειώσει, μη βρίσκοντας δικαίωση για το παιδί της.

Οι δηλώσεις της μητέρας του Γρηγορόπουλου

Αναφερόμενη στην απόφαση για την απελευθέρωση του δολοφόνου του παιδιού της η Τζίνα Τσαλικιάν είπε: «Αισθάνθηκα τεράστια απογοήτευση είναι από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας και θέλω να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις να διορθωθεί αυτό. Θεωρώ ότι θα ασκηθεί καινούρια έφεση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Πολλές φορές η κα Τσαλικιάν είπε ότι δεν έχει ακόμα απάντηση γιατί δολοφονήθηκε το παιδί της και μάλιστα για να δείξει πόσο αμετανόητος και ψυχρός ήταν ο Επαμεινώνδας Κορκονέας θύμισε τι είχε πει στην σύζυγό του λίγο μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου. Την φράση: «Μαράκι κάτι συνέβη στην δουλειά εγώ θ’ αργήσω σήμερα».

«Όπως αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία δεν υπήρχαν επεισόδια και συμπλοκές στο σημείο που διαπράχθηκε το έγκλημα. Ο ίδιος ο Κορκονέας στην ομολογία του είπε ότι απάντησε ψέμματα για να δικαιολογήσει την χρήση όπλου και να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση από το πειθαρχικό συμβούλιο»

Αναφέρθηκε όμως και σε κάτι άλλο. Σε όλους όσοι, όπως είπε λένε από εδώ και από εκεί ότι ο Αλέξανδρος ήταν αναρχικός μαθητής. «Προσπαθούν κάποιοι να καπηλευτούν την μνήμη του και ενισχύουν τα μυθεύματα Κορκονέα. Πιστεύουν τα μυθεύματα Κορκονέα και όχι το βίντεο της δολοφονίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Τσαλικιάν ρωτήθηκε για το τι πιστεύει πως έγινε και γιατί δολοφονήθηκε το παιδί της και η απάντησή της ήταν γροθιά στο στομάχι: «Δεν έχω καμία απάντηση γιατί δολοφόνησαν τον Αλέξανδρο και δεν θα ξέρω μέχρι το τέλος της ζωής μου γιατί έχασα το παιδί μου». «Επειδή δεν μπορώ να το αποδώσω κάπου αλλού νομίζω εκείνη την περίοδο με τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν υπήρχαν κάποιες προσπάθειες αποσταθεροποίησης του πολιτεύματος».

«Δεν έχω να ρωτήσω τίποτα τον Κορκονέα και ένας διάλογος μαζί του θα ήταν αδιανόητος. Μετά την δολοφονία επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης του Αλέξανδρου και να σπιλώσουν την μνήμη του δεν έχω να πω τίποτα μαζί του. Δεν έχει να μου απαντήσει τίποτα. Χρησιμοποιεί συνεχώς ψέμματα. Δεν προσπάθησε ποτέ να με προσεγγίσει. Είναι ένας ψυχρός άνθρωπος και θεωρώ ότι θα προσπαθήσει να με αποφύγει όπως κι εγώ».

«Θέλω να αποδοθεί ακριβώς το δίκαιο. Αισθάνομαι ότι δεν έχω δικαιωθεί», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης. Ζήτησε επίσης να γίνει ένα μνημείο από τον Δήμο Αθηναίων για να μην ανήκει ο γιός της μόνο στους χώρους αναρχικών και αντιεξουσιαστών αλλά σε όλους τους Έλληνες.

«Ο Κορκονέας έχει ήδη αποφυλακιστεί μετά την απόφαση που βγήκε. Θα ασκήσουμε πάλι αναίρεση και θεωρώ ότι θα δικαστεί εκ νέου. Το σύστημα των ενόρκων δεν πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει αλλά πρέπει να μάθουμε από ποιους ενημερώθηκαν οι ένορκοι. Δεν είχαν πρόσβαση σε έγγραφα, στην απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου και μετά από συνεδρίαση μιας ώρας με τις δικαστίνες ανέτρεψαν την απόφαση του Αρείου Πάγου χωρίς καμία δικαιολογία. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί και από τον Άρειο Πάγο».

Όσα δήλωνε για τις πορείες και τα επεισόδια στην μνήμη του

Η δολοφονία του ήταν ένα απίστευτο γεγονός πέρα από κάθε λογική και έχει αποκτήσει έναν κοινωνικό συμβολισμό. Όμως ο Αλέξανδρος ήταν κατά της βίας και όλα αυτά που γίνονται προσβάλλουν την υστεροφημία του» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, η Τζίνα Τσαλικιάν.

Η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είχε τονίσει επίσης με έμφαση ότι η ίδια θα επιθυμούσε να αποφεύγονται τα έκτροπα καθώς όπως υποστήριξε «προσβάλλουν την οικογένειά μας». «Κατασκεύασαν μία εικόνα του Αλέξανδρου για να δημιουργηθεί άλλοθι στους δολοφόνους του» συμπλήρωσε η κ. Τσαλικιάν και συνέχισε λέγοντας ότι «ο Αλέξανδρος δεν είχε καμία συμμετοχή σε επεισόδια όπως ειπώθηκε τότε».

«Ξέρετε πολλούς αντιεξουσιαστές να περιμένουν τη μαμά τους να περιμένουν να τους πάρει η μητέρα τους από το κέντρο της Αθήνας;» διερωτήθηκε. «Θα ήθελα να γίνεται ένα ετήσιο μνημόσυνο με σεβασμό στην ψυχή του Αλέξανδρου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην ποινή που επέβαλε το δικαστήριο στον Επαμεινώνδα Κορκονέα είχε αναφέρει: «Η απόφαση ήταν άδικη και αναξιόπιστη για τον Αλέξανδρο. Αθώωσαν τον Σαραλιώτη και επέβαλαν στον Κορκονέα τη μικρότερη ποινή. Ένας άνθρωπος που αποκαλούνταν "Ράμπο" δεν μπορεί να έχει σύννομο βίο. Ο Σαραλιώτης άκουγε τον Κορκονέα εκείνο το βράδυ. Ανέμενα τη συγκεκριμένη τροπή της υπόθεσης καθώς κατάλαβα ότι η απόφαση ήταν προειλημμένη. Αισθάνθηκα τόσο άσχημα που δεν ήθελα να ξαναπάω στο δικαστήριο» συνέχισε.

«Περιμένω από τον Άρειο Πάγο να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Αλέξανδρο» τόνισε η κ. Τσαλικιάν. «Καμία τιμωρία δεν είναι αρκετή για αυτό που συνέβη. Ο Κορκονέας είναι αμετανόητος και θυμωμένος επειδή μπήκε φυλακή. Είναι υποκριτής καθώς ενόψει της απόφασης του εφετείου εκδήλωσε το υποκριτικό ενδιαφέρον να με συναντήσει. Με αηδίασε αυτό το ενδεχόμενο. Θεωρώ ότι θέλει να εξακολουθεί να ζει απερίσπαστος τη ζωή του χωρίς τύψεις στη ζωή του».