Θρήνος στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα - Πέθανε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Peter Brook

Άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Θρήνος στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα - Πέθανε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Peter Brook

Πέθανε σε ηλικία 97 χρόνων ο σπουδαίος, πολυβραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ. Σύμφωνα με τη Le Monde, κατέληξε το Σάββατο, χωρίς όμως να αναφέρονται τα αίτια του θανάτου του. Είχε χαρακτηριστεί ως «ο μεγαλύτερος εν ζωή θεατρικός σκηνοθέτης».

Ο θάνατος του τεράστιου σκηνοθέτη έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα θανάτων που έχουμε πληροφορηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Τελευταία στη λίστα στον καλλιτεχνικό χώρο ήταν η επίσης γνωστή ηθοποιός που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες και σειρές Mary Mara.

Το έργο του Peter Brook

Γεννήθηκε το 1925 και είχε ως βάση του τη Γαλλία από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία Tony και Emmy, ένα βραβείο Laurence Olivier, ένα Praemium Imperiale και ένα Prix Italia.

Με τo Royal Shakespeare Company, ο Brook σκηνοθέτησε την πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή του Marat/Sade το 1964. Ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ το 1965 και κέρδισε το βραβείο Tony καλύτερου θεατρικού έργου και ο Μπρουκ του καλύτερου σκηνοθέτη.

H οπτική του Brook στο θέατρο

Ο Μπρουκ επανακαθόρισε τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος το θέατρο, στις παραγωγές του με το Royal Shakespeare Company και στο Bouffes du Nord, τη ρημαγμένη παρισινή αίθουσα που έκανε βάση του για πάνω από 30 χρόνια.

Πολλές από τις παραγωγές του εγκωμιάστηκαν καθώς ο ίδιος απογύμνωσε το θέατρο από το περιττό, κρατώντας ως απόσταγμα την ουσία.

Οι παραστάσεις του ξεχώριζαν επίσης για τη διαφορετικότητά τους, καθώς ο ίδιος εθεωρείτο πρωτοπόρος στη συμπεριληπτικότητα φυλών στους ρόλους.


Οραματιστής και επιδραστικός στοχαστής, έγραψε διάφορα βιβλία, μεταξύ αυτών το Τhe Empty Space, το 1968, όπου ξεδίπλωνε το όραμά του: «Μπορώ να πάρω οποιονδήποτε άδειο χώρο και να τον αποκαλέσω σκηνή. Ένας άνδρας περπατά πάνω σε μια άδεια σκηνή ενώ κάποιος άλλος τον παρακολουθεί. Κι αυτό είναι ό,τι χρειάζεται για μια πράξη θεάτρου».