Τέλος η ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Δείτε αναλυτικά

Δάφνη Επιθυμιάδη
Youweekly Editor
Τέλος η ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα νέα κρούσματα κορωνοϊού και για σήμερα, Κυριακή (10/7), τα οποία ανέρχονται σε 13.306 οι νέες μολύνσεις, 28 οι θάνατοι και 103 οι διασωληνωμένοι. Στο μεταξύ πρόσφατα βρέθηκε θετική στον κορωνοϊο και η Κατερίνα Γερονικολού.

Υπενθυμίζουμε, όμως, πως οι ημερήσιες εκθέσεις θα εκδίδονται έως και σήμερα, Κυριακή (10/7). Από την Τρίτη (12/07), ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει κάθε εβδομάδα στοιχεία όπως:

  • Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα έχει καταχωρηθεί μέχρι και μια ημέρα νωρίτερα στις 9 το πρωί
  • Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων που προκύπτουν από τους διαγνωστικούς ελέγχους στην επικράτεια,
  • Το σύνολο των νοσηλειών, αλλά και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων, με στοιχεία που θα αφορούν και τις ηλικιακές κατανομές.
  • Τα δεδομένα που αφορούν στις μεταβολές στο επιδημικό φορτίο στην κοινότητα, και που θα βασίζονται και στις εκτιμήσεις στα αστικά λύματα, για την εκτίμηση του φορτίου σε κάθε περιοχή.

«Επειδή ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται άμεσα από την γεωχρονική κατανομή των διενεργούμενων διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και τις υγειονομικές απαιτήσεις της περιόδου, η επιδημιολογική έκθεση του Ε.Ο.Δ.Υ., από τώρα και στο εξής θα δημοσιοποιείται σε εβδομαδιαία βάση.

Αυτό συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Σουηδία, κα.» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα υποστηρίζεται ότι «η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά, και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα».

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο ΣΚΑΙ: ''Μπορεί να χρειαστεί να ξαναγίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες''

Στο ενδεχόμενο να γίνει ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Για το νέο κύμα κορωνοϊού ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη και πως η Ελλάδα έπεται των Ευρωπαίων κατά περίπου 4 με 5 εβδομάδες.

Yπενθυμίζουμε ότι και στις 4/7 ακολούθησε έκτακτη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σχετικά με την πορεία της πανδημίας, όπου έβαλε σε συναγερμό τις ηλικίες 18-24, ενώ μίλησε και για τρεις περιοχές, που έχουν φτάσει στο κόκκινο.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δε θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών (…) και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Είναι και λίγο προφανές… Εγώ δεν καταλαβαίνω τον άνθρωπο που μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που είναι ασφυκτικά γεμάτο και δε φορά μάσκα τι μπορεί να σκέφτεται εκείνη την ώρα», πρόσθεσε.