Κορωνοϊός: Ο λόγος που δε θα ανακοινωθούν τα κρούσματα σήμερα Δευτέρα 11/7

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Ο λόγος που δε θα ανακοινωθούν τα κρούσματα σήμερα Δευτέρα 11/7

Δεν θα ανακοινωθούν σήμερα τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων ασθενών, καθώς αύριο, Τρίτη, θα δημοσιευτεί η πρώτη εβδομαδιαία έκθεση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Με δεδομένο ότι την Κυριακή 10 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η εβδομάδα ISO 27 του έτους, αύριο θα δημοσιευτεί η πρώτη εβδομαδιαία έκθεση έτσι ώστε τα δεδομένα της εβδομάδας να είναι πλήρη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κορονοϊος καλπάζει αφού καθημερινά ανακοινώνονται δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα. Επίσης μαθεύτηκε σήμερα πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει τριήμερη απεργία στα διαγνωστικά κέντρα της χώρας, λόγω της δυσβάσταχτης κατάστασης που βιώνει το υγειονομικό προσωπικό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την εβδομαδιαία ανακοίνωση κρουσμάτων

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο ΕΟΔΥ πριν από μερικές ημέρες, παρέθετε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση και όχι με τις καθημερινές ανακοινώσεις των κρουσμάτων, που γινόταν μέχρι τώρα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι στο τρέχον στάδιο της πανδημίας θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση “σε δείκτες που αφορούν στις νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, διασωληνώσεις, θανάτους καθώς και ποιοτικά στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά των παραλλαγών που κυκλοφορούν στην κοινότητα μέσω του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης”. Υπογραμμίζει, δε, ότι παρόμοια τακτική ακολουθείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

“Είμαστε σε μεταβατική κατάσταση όπου ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων έχει μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τα κρούσματα που και λόγω της μεροληψίας της δειγματοληψίας δεν παρέχουν μια αξιόπιστη και συγκρίσιμη εικόνα μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών εντός της χώρας αλλά και μεταξύ διαφορετικών χωρών”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Κορωνοϊός: Ποιοι πρέπει να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου

Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όπως επίσης και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστούν τη αναμνηστική δόση των mRNA εμβολίων κατά του κορωνοϊού (τέταρτη δόση) σε άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα με ιατρικές παθήσεις που τα θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Αντίθετος στην επαναφορά της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους παρουσιάστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ECDC και ΕΜΑ, καθώς ένα νέο «κύμα» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, με αυξανόμενα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, είναι κρίσιμο οι αρχές δημόσιας υγείας να λαμβάνουν υπόψη τους άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών καθώς και ευάλωτα άτομα κάθε ηλικίας για δεύτερη αναμνηστική δόση, η οποία θα μπορούσε να χορηγηθεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται ειδική αναφορά σε άτομα που έχουν λάβει την προηγούμενη ενισχυτική δόση εδώ και πάνω από 6 μήνες. Τον Απρίλιο ECDC και ΕΜΑ είχαν συστήσει τη δεύτερη ενισχυτική δόση για άτομα άνω των 80 ετών. Τα επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση των νοσηλειών λόγω κορονοϊού, τη σοβαρή νόσηση και τους θανάτους στο πλαίσιο των αναδυόμενων παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Όσον αφορά στη δεύτερη ενισχυτική δόση στον ευρύτερο πληθυσμό, ECDC και ΕΜΑ σημειώνουν ότι προς το παρόν... διαβάστε περισσότερα στο athensmagazine.gr