Θλίψη στο Hollywood: Πέθανε ο συνθέτης Monty Norman που απογειώθηκε μέσω του James Bond

Η μουσική του έντυσε τις ταινίες του γνωστού πράκτορα 007

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Θλίψη στο Hollywood: Πέθανε ο συνθέτης Monty Norman που απογειώθηκε μέσω του James Bond

Έφυγε από τη ζωή στα 94 του χρόνια ο μεγάλος συνθέτης Monty Norman, του οποίου το όνομα συνδέθηκε άρρηκτα με τις ταινίες του James Bond, αφού ήταν εκείνος που έγραψε το χαρακτηριστικό theme, για τον πράκτορα 007. Η είδηση του θανάτου του βύθισε στη θλίψη τον διεθνή καλλιτεχνικό κόσμο, αφού η μουσική του θα μείνει αθάνατη μέσα από τις ταινίες.

Είναι η δεύτερη είδηση θανάτου που πληροφορούμαστε για σήμερα, αφού πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι σε ελληνικό έδαφος αυτή τη φορά βρέθηκε νεκρός ο λαικος τραγουδιστής Γιώργος Διαμαντόπουλος, ο οποίος γνώρισε μεγάλες δόξες σε Ελλάδα και εξωτερικό κατά τη δεκαετία του 1970.

Η ανακοίνωση των οικείων του Monty Norman για το θάνατό του

Ο Monty Norman έφυγε στα 94 του χρόνια σύμφωνα με την ανακοίνωση των εκπροσώπων του.

«Με θλίψη ανακοινώνουμε την είδηση ότι ο Monty Normanπέθανε στις 11 Ιουλίου του 2022 μετά από μια σύντομη ασθένεια» έγραφε το κείμενο.

Ο Monty Norman καταγόταν από το Λονδίνο αλλά η φήμη του δεν άργησε να ταξιδέψει μέχρι τις ΗΠΑ. Συνέθεσε πολλές άλλες επιτυχίες ωστόσο αυτή που τον έκανε να ξεχωρίσει ήταν η μουσική των ταινιών James Bond.

Η διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού

Το επίσης, πλέον, θρυλικό τραγούδι που έχει συνδεθεί με τον Τζέιμς Μποντ ακούστηκε για πρώτη φορά στην ταινία «Dr. No» και από τότε ακούγεται στους τίτλους αρχής και των 25 πλέον ταινιών του πράκτορα 007. Όμως, οι παραγωγοί τότε δεν ήταν τόσο ευχαριστημένοι με τη σύνθεση του Νόρμαν και ζήτησαν από τον Τζον Μπάρι να το επανεκδώσει.

Για αυτό και ο Τζον Μπάρι ισχυριζόταν μετά πως το τραγούδι είναι δικό του, με τον Μόντι Νόρμαν να τον οδηγεί στα δικαστήρια και να κερδίζει τελικά τη διαμάχη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1976 έως και το 1999 είχε λάβει περίπου 485.000 αγγλικές λίρες από τα δικαιώματα της χρήσης του «James Bond Theme».

Όμως η διαμάχη για τα δικαιώματα του τραγουδιού δεν είχε τελειώσει μόνο με τον Τζον Μπάρι. Ο Νόρμαν είχε φτάσει στις δικαστικές αίθουσες και με την εφημερίδα Sunday Times, η οποία είχε αποδώσει το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργίας του σάουντρακ στον Μπάρι, σε ένα άρθρο της το 1997.

Τελικά, δικαιώθηκε ο Μόντι Νόρμαν και έλαβε και αποζημίωση 30.000 στερλινών, έχοντας καταθέσει ότι η εφημερίδα προχώρησε σε λιβελογράφημα, το οποίο στιγμάτισε την καριέρα του. Όμως, η εφημερίδα είχε ισχυριστεί τότε ότι είχαν απλώς δημοσιεύσει τους ισχυρισμούς του Τζον Μπάρι.