Ευλογιά των πιθήκων: Στα 13 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Ευλογιά των πιθήκων: Στα 13 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας

Και ενώ τα πράγματα στην χώρα μας δεν προχωρούν και τόσο καλά στο επίπεδο της πανδημίας του κορωνοϊού, μιας και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα, με νέα ανακοίνωση έρχεται ο ΕΟΔΥ και αυτή τη φορά, αφορά την ευλογιά των πιθήκων.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα 13 περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας: «Τα 8 από αυτά ήταν εισαγόμενα, 4 ανέφεραν επαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και 1 κρούσμα δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή με ύποπτο κρούσμα.

Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό».

Πώς μεταδίδεται - Ποια είναι τα εμβόλια που προστατεύουν

Μετά από δύο περιστατικά που αποδείχθηκαν απλή ανεμοβλογιά, εντοπίστηκε τελικά (και) επί ελληνικού εδάφους το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία. Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Το CDC συμβουλεύει, πλέον, τους ταξιδιώτες... διαβάστε τη συνέχεια στο Athensmagazine.gr