Φωτιά Ρέθυμνο: Η πύρινη λαίλαπα καραδοκεί - Έδιναν μάχη με τους δυνατούς ανέμους όλη νύχτα

Οι αναζωπυρώσεις είναι ο μεγάλος φόβος τους

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Φωτιά Ρέθυμνο: Η πύρινη λαίλαπα καραδοκεί - Έδιναν μάχη με τους δυνατούς ανέμους όλη νύχτα

Οι κάτοικοι της Κρήτης και συγκεκριμένα του Ρεθύμνου, βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μιας και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν απομακρυνθεί από τις οικείες τους, προκειμένου να γλυτώσουν, ακόμα και οι ίδιοι από τις φωτιές, που για ακόμη ένα καλοκαίρι, καταστρέφουν τη χώρα μας, ενώ πριν λίγο ξέσπασε φωτιά και στο Κορωπί...

Φόβοι για αναζωπυρώσεις λόγο ισχυρών ανέμων στην Κρήτη

Ολονύχτια αναμένεται να είναι η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στο Ρέθυμνο αφού η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει για τέταρτο 24ώρο την καταστροφική της μανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, πλέον στη μάχη της κατάσβεσης βρίσκονται μόνο επίγειες δυνάμεις αφού με το τελευταίο φως της ημέρας αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα.

Οι ρίψεις νερού αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά με το πρώτο φως της αυριανής ημέρας εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Νέα εστία φωτιάς έχει ξεσπάσει στην Κρύα Βρύση ενώ σκληρή είναι η μάχη των πυροσβεστών και στον Άγιο Γεώργιο του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, υδροφόρες του Δήμου, εθελοντικές ομάδες και πεζοπόρα τμήματα παλεύουν με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις και τα νέα μέτωπα πυρκαγιάς που ξεσπούν διαρκώς. Ειδικά έξω από τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη με δεκάδες διάσπαρτες εστίες να εντοπίζονται στην πλαγιά του Αγίου Γεωργίου. Η δύναμη των ανέμων είναι πολύ μεγάλη, ενώ το δύσβατο σημείο κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν ότι στα Σακτούρια Ρεθύμνης η πυρκαγιά ελέγχθηκε έξω απ' το χωριό. Στα μέτωπα επιχειρούν συνολικά 115 πυροσβέστες, 35 πυροσβεστικά οχήματα, 5 πεζοπόρα τμήματα ενώ εθελόντριες και εθελοντές δίνουν την δική τους μάχη με τις φλόγες. Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν 27 υδροφόρες με 54 υπαλλήλους και 12 υδροφόρα οχήματα του δήμου Αγίου Βασιλείου.

Πού υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου)

Φωτιές

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Εξωτερική φωτογραφία: (ΤΣΟΥΤΣΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ// Eurokinissi)