Κορωνοϊός: Πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Κένταυρος - Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για νέα μέτρα

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Κένταυρος - Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

Στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος μίλησε το πρωί της Τρίτης 19/7 ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης για την μετάλλαξη «Κένταυρος» και τη διασπορά του κορωνοϊού.

Πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Κένταυρος

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική από το στέλεχος της Όμικρον 5 «που έχει χαρακτηριστεί η χειρότερη παραλλαγή του κορονοϊού μέχρι τώρα». Επισήμανε μάλιστα ότι «ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιπλέον έχει χαρακτηριστεί παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία».

Σύμφωνα με τον ειδικό όλες οι παραλλαγές φτάνουν στην κορύφωσή τους σε περίπου σε δύο μήνες. «Έχει υπολογιστεί ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε το 7ο κύμα της πανδημίας», τόνισε ο καθηγητής Γενετικής ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε πως αυτή τη στιγμή ο Κένταυρος υπερκαλύπτει την Όμικρον 5 στην Ινδία όπου πρωτοεμφανίστηκε. Κρούσματα επίσης καταγράφονται στην Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι σε έξαρση.

Όπως είπε οι χώρες που ανταγωνίζονται τουριστικά την Ελλάδα (Ιταλία, Μάλτα) έχουν φτάσει σε ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού που αγγίζουν το 98%. Και όπως είπε από επίσημα στοιχεία γνωρίζουν οι ειδικοί ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν να κολλήσουν 5 φορές περισσότερο από τους εμβολιασμένους, έχουν 7 φορές περισσότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Επιστρέφει η χρήση μάσκας από τον Σεπτέμβρη - Τρία νέα μέτρα για την πανδημία

Η πανδημία και ο κορωνοϊός συνεχίζουν να ταλανίζουν την χώρα μας, με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς το τελευταίο διάστημα, την ώρα που ο κόσμος προσπαθεί να απολαύσει ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι. Το γεγονός, όμως, πως καθημερινά προκύπτουν και διαφορετικές μεταλλάξεις προκαλεί τρόμο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναζητά νέους τρόπους προστασίας.

Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται ως η τελευταία λύση, ωστόσο όλα θα προχωρήσουν ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση που θα βρίσκεται η Ελλάδα από τον Σεπτέμβρη. Τα εμβόλια συνεχίζονται κανονικά, ενώ η πιθανότητα να επιστρέψει η μάσκα παραμένει ανοιχτό.

Κορωνοϊός

Τα τέσσερα μέτρα που είναι σίγουρο πως θα επιστρέψουν από το τέλος του καλοκαιριού είναι τα εξής:

  • Τεστ κορωνοϊού για είσοδο σε συγκεκριμένους χώρος
  • Στοχευμένη χρήση φαρμάκων
  • Μάσκα σε χώρους με συγχρωτισμό
  • Φίλτρα σε χώρους εργασίας και σχολεία

Εσωτερική φωτογραφία: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI