Φωτιά Πεντέλη: Η ανακοίνωση της ΕΠΕ για την προστασία από τον καπνό - Τι πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής

Σας αφορά!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Φωτιά Πεντέλη: Η ανακοίνωση της ΕΠΕ για την προστασία από τον καπνό - Τι πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), ύστερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη και στέρησε από τους κατοίκους της περιοχής τα σπίτια τους, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Ελένη Γερασιμίδου, ανακοίνωσε όλα όσα χρειάζετα να προσέχουν οι εργαζόμενοι στα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και όσοι επέστρεψαν στις κατοικίες τους, λόγω του καπνού και των αιωρούμενων σωματιδίων.

Βασικές οδηγίες σε συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από τον καπνό της φωτιάς στην Πεντέλη

  • Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς.
  • Πλήρης αποφυγή μετακινήσεων για τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις εγκύους.
  • Παραμονή όσο το δυνατόν σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Η χρήση κλιματισμού ανακυκλώνει τον αέρα του δωματίου και ενθαρρύνεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση ότι το δωμάτιο είναι και μπορεί να παραμείνει προστατευμένο από τον εξωτερικό αέρα. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται η δημιουργία ενός προστατευμένου και κλιματιζόμενου δωματίου εντός της οικίας.

Φωτιά Πεντέλη

Συνιστάται η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν περαιτέρω την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, και κυρίως το κάπνισμα. Κατ’ επέκταση αποθαρρύνεται η χρήση κεριών για φωτισμό, μαγειρέματος σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ και η χρήση ηλεκτρικής σκούπας.

  • Αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης.
  • Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή. Οι “χειρουργικές” ή υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.

Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται, ειδικά αν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας.

  • Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα Πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.
  • Συστήνεται στους πολίτες, ειδικά τις ημέρες με ιδιαίτερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω πυρκαγιών, να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων για την ποιότητα του αέρα και να μην εμπιστεύονται μόνο την οσμή και την όρασή τους.

Επίσης στο διαδίκτυο υπάρχουν δυναμικοί χάρτες με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως ΡΜ2.5) που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρονται η ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας μετρήσεων ποιότητας του αέρα, PurpleAir.

Κεντρική και εσωτερική φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη για τους πυρόπληκτους

Η κατάσταση της χώρας μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη είναι πολύ κρίσιμη, καθώς χιλιάδες κόσμος ξεριζώθηκε από τα σπίτια του, ώστε να βρεθεί σε ασφαλή σημεία. Αρκετοί άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους να τυλίγονται στις φλόγες, ενώ ένας κάτοικος της περιοχής έδωσε τέλος στη ζωή του, αφού το σπίτι του κάηκε για 3η φορά.

Στην προσπάθεια να αποτραπούν τέτοιου είδους κινήσεις και να μπορέσουν οι πυρόπληκτοι να επανέλθουν ψυχικά μετά από αυτό το σοκ, πολλοί οργανισμοί παρέχουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, η Ομοσπονδία φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ και οι φορείς της παρέχουν πολυεπίπεδη υποστήριξη στους πληγέντες από την πυρκαγιά στην Βόρεια και Ανατολική Αττική (Πεντέλη, νέα Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη, Ντράφι):

  • μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 10306 δωρεάν και ανώνυμα παρέχεται σε όποιον καλέσει ψυχοκοινωνική υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρό σε ενήλικες, μέσω της επιλογής 1 και σε παιδιά μέσω της επιλογής 3.
  • Επίσης πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας επιτόπου στις πληγείσες περιοχές (μόλις επιχειρησιακά κριθεί δυνατόν ) μέσω κλιμακίων επαγγελματιών ψυχικής υγείας και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Κλιμάκιο βρίσκετε ήδη στην περιοχή της Πεντέλης.
  • Παράλληλα θα πραγματοποιείται παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των πυρόπληκτων
  • Επίσης πραγματοποιείται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στην Παιανία Αναπαύσεως 39 στο Κέντρο Ημέρας «το Περιβολάκι»

Φωτιά Πεντέλη

Εσωτερική φωτογραφία: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ/EUROKINISSI