Σχολεία: Η ανακοίνωση της Νίκης Κεραμέως και η νέα αλλαγή στο ωράριο των ολοήμερων τάξεων

Όλα όσα ανέφερε

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Σχολεία: Η ανακοίνωση της Νίκης Κεραμέως και η νέα αλλαγή στο ωράριο των ολοήμερων τάξεων

Το πρωί της Παρασκευής (29/7) η Νίκη Κεραμέως βρέθηκε καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Καλοκαίρι μαζί» όπου προβάλλεται μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις βάσεις εισαγωγής αλλά και για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο. (δείτε εδώ ποια σχολεία θα λειτουργούν μέχρι τις 17:30 από τον Σεπτέμβρη).

Οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

«Τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, ανοίγουν τα σχολεία. Ανοίγουν δε, με την πιο υγιή ισορροπία ανθρώπινου δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών. Για 12 χρόνια δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός, ενώ έφευγαν 3.000 τον έναν χρόνο, 4.000 τον άλλον, 5.000 τον άλλον.

Επί δική μας κυβέρνησης έγιναν μόνιμοι διορισμοί 25.000 εκπαιδευτικών. Φέτος έχει γίνει πολύ πιο νωρίς και ο προγραμματισμός για την κάλυψη κενών από αναπληρωτές».«Κάτι για το οποίο προετοιμαζόμασταν 1.5 χρόνο στο υπουργείο.

Σχετικά με τα δημόσια ΙΕΚ που όπως είπε, έχουν αναβαθμιστεί πολύ και για τα οποία «θα δώσουμε άλλες 10.000 θέσεις, για εγγραφή στα δημόσια ΙΕΚ τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν ειδικότητες εκεί όπως η ειδικότητα κατασκευής ιστοσελίδων που έχει μεγάλη ζήτηση.

Μπορείς να πας σε ένα δημόσιο ΙΕΚ να πάρεις την πιστοποίηση και σε 2 χρόνια να βγεις στην αγορά εργασίας και να είσαι περιζήτητος. Εμάς μας νοιάζει τα παιδιά μας να έχουν πολλές επιλογές: θες να πας στα ΑΕΙ, θες να πας στο δημόσιο ΙΕΚ, το θέμα είναι να έχουν επιλογές. Είναι ενδεικτικό ότι 1 στους 4 που υπέβαλλε αίτηση για δημόσιο ΙΕΚ, έκανε αίτηση για άλλη περιφέρεια από εκείνη που διαμένει».

Τι αναμένεται να αλλάξει από τον Σεπτέμβριο - Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν ξανά οι πόρτες των σχολείων σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως η οποία μεταξύ άλλων μίλησε στην ΕΡΤ αναφορικά με τον σχεδιασμό για την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς.

Τι αναμένεται να αλλάξει την ερχόμενη σχολική χρονιά;

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Από τη νέα χρονιά θα ισχύσει και η επέκταση του ολοήμερου σχολείου από τις 16:00 που είναι σήμερα μέχρι τις 17:30 με στόχο την άρση των εμποδίων στην πρόσβαση των γονέων στην αγορά εργασίας.

Η πρόσβαση στο ολοήμερο θα είναι ελεύθερη, δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις για την εγγραφή των μαθητών, το μέτρο είναι προαιρετικό, ο μαθητής θα μπορεί να φύγει πιο νωρίς και γενικά σύμφωνα με τις επιθυμίες των γονέων. Η επέκταση αυτού του μέτρου θα ισχύσει στο 50% των ολοήμερων σχολείων όλης της χώρας, δηλαδή περίπου 5.000 τμήματα».

Εσωτερική φωτογραφία: (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)