Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023 | Επικοινωνία

«Η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας...» - Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Δείτε αναλυτικά

«Η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας...» - Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων
Ενημέρωση 22.08.2022 15:41
Από Youweekly Team

Με τα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα να έχουν αυξηθεί, αβέβαιος είναι ακόμη ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία στις 12/9 σχετικά με τα μέτρα για την πανδημία. Οι ειδικοί έχουν ήδη εκφράσει τις απόψεις τους για το θέμα, ενώ αναμένονται και τα κρούσματα στο τέλος του Αυγούστου για να δημιουργηθεί μία καθαρή εικόνα.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω κορωνοϊού

«Θα είμαστε σε συνεννόηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δούμε πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας και η λογική μας και στα σχολεία, σαν λογική λέμε, είναι πάλι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται», είχε δηλώσει αρχικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο κανάλι του ΣΚΑΪ.

Συμπληρωνοντας: «Θεωρούμε ότι προς το τέλος του Αυγούστου θα μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς θα εφαρμοστεί σε συνεννόηση πάντοτε με την επιτροπή των ειδικών. Απλά περιμένουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία, καθώς έχουμε γύρω στις 20 μέρες και πλέον για να ανοίξουν τα σχολεία. Θα είμαστε έτοιμοι προς το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε και τα επόμενα δεδομένα».

Σχολεία

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, από την άλλη πλευρά, ανέφερε στην ΕΡΤ: «Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».

Οι δηλώσεις αυτές βρίσκουν σύμφωνη και την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, η οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει ένα μαζικό testing στους μαθητές με το που ξεκινήσει η σχολική χρονιά: «Η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων. Την απόφαση θα την λάβει η σχετική επιτροπή. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην υπάρχουν μάσκες», είπε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, δεν διευκρίνισε τι τελικά αναμένεται να αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή. Αρκέστηκε να δηλώσει πως σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και θα ανακοινωθούν.

Κεντρική και εσωτερική φωτογραφία: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Ολοήμερα σχολεία: Ξεκινά το διευρυμένο ωράριο για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά

Κορωνοϊός: Η Ματίνα Παγώνη προειδοποιεί - Άκρως μεταδοτικά τα νέα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον

Share