Το έθιμο του Αγίου Φανουρίου - Γιατί φτιάχνουμε κάθε χρόνο τέτοια ημέρα Φανουρόπιτα

Πολλοί δεν το γνωρίζουν

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
Το έθιμο του Αγίου Φανουρίου - Γιατί φτιάχνουμε κάθε χρόνο τέτοια ημέρα Φανουρόπιτα

Από πολύ παλιά υπάρχει μια μακρά παράδοση για το όνομα του Αγίου Φανουρίου και την γνωστή φανουρόπιτα, που φτιάχνουν νοικοκυρές με σκοπό να εμφανιστεί κάτι, που μπορεί να έχουν χάσει.

Η αλήθεια όμως είναι πως άλλος είναι ο πραγματικός λόγος, που ξεκίνησε αυτό το έθιμο. Σύμφωνα με την παράδοση, η Φανουρόπιτα φτιάχνεται για να σωθεί η ψυχή της μητέρας του Αγίου Φανουρίου, η οποία ήταν μία αμαρτωλή γυναίκα, πολύ σκληρή με τους φτωχούς στους οποίους συμπεριφερόταν απάνθρωπα.

Ο λόγος που φτιάχνουμε κάθε 27 Αυγούστου φανουρόπιτα

Σήμερα όμως και κάθε 27 Αυγούστου πολλοί είναι εκείνοι, που φτιάχνουν τη συνταγή με 7 ή 9 υλικά, την πηγαίνουν στην εκκλησία να διαβαστεί και στη συνέχεια τη μοιράζουν στη γειτονιά. Εκτός όμως από την πολύ πετυχημένη συνταγή της Μπαρμπαρίγου, που ακολουθεί έχουμε και ένα πεντανόστιμο ζουμερό κέικ με ινδοκάρυδο.

Φανουρόπιτα λόγος συνταγής

Πηγή εσωτερικής και εξωτερικής φωτογραφίας: Argiro.gr

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για την πιο αφράτη φανουρόπιτα

Παραδοσιακή αλλά εύκολη και γρήγορη φανουρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Δεν τρίβεται, δεν λασπώνει και θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι με αποτέλεσμα να μην μείνει ούτε ένα κομμάτι στην πιατέλα. Χρειάζεσαι μόνο 7 ή 9 υλικά.

Υλικά

Για την φανουρόπιτα

  • 280 γρ. ελαιόλαδο απαλό (ή ηλιέλαιο)
  • 290 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 110 γρ. γλυκό κρασί
  • 330 γρ. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. σόδα
  • Κανελογαρίφαλα
  • 4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γραµ)

Προαιρετικά

  • 60 γρ. σουσάμι
  • 140 γρ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Για το μείγμα μπαχαρικών

  • 1 κ.γ. γεμάτο κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Για το μίγμα της φανουρόπιτας

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα.
  2. Με σύρμα δουλεύουμε το μείγμα για 2 με 3 λεπτά να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε το μίγμα.
  4. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι σε μια κανάτα και ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μίγμα, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός.
  5. Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά.
  6. Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε.
  7. Το μίγμα θα μοιάζει με χυλός.
  8. Θα χρησιμοποιήσουμε ελαφρά λαδωμένο ταψί 30×24 εκ.
  9. Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσετε στην επιφάνεια της.

Για το ψήσιμο

  1. Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 170°C βαθμούς και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.
  2. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160°C βαθμούς, στην μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά.
  3. Πριν την βγάλουμε από το φούρνο, τσεκάρουμε το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από ζύμη.
  4. Αφού ψηθεί, θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο, η επιφάνεια της θα ροδίσει καλά και το άρωμα της θα σας τρελάνει.

Για το σερβίρισμα

  1. Αφήστε να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά από την θερμοκρασία του φούρνου.
  2. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε κι αν θέλετε πασπαλίστε με άχνη και κανέλα.

argiro.gr

Φανουρόπιτα