Αυλαία σήμερα 31/8 για τις θερινές εκπτώσεις - Πότε ξεκινάει το δεκαήμερο εκπτώσεων

Έμειναν ευχαριστημένοι οι καταστηματάρχες;

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Αυλαία σήμερα 31/8 για τις θερινές εκπτώσεις - Πότε ξεκινάει το δεκαήμερο εκπτώσεων

Σήμερα 31/8 είναι η τελευταία μέρα των θερινών εκπτώσεων για το 2022 που είναι σε ισχύ από τις 11/7. Οι καταναλωτές που επιθυμούν να ψωνίσουν τα τελευταία κομμάτια των καλοκαιρινών κολεξιόν έχουν την ευκαιρία να το κάνουν για λίγες ακόμα ώρες, ωστόσο αναμένεται να ακολουθήσει και ένα δεκαήμερο εκπτώσεων.

Ενδιαφέροντα ωστόσο είναι και τα ευρήματα έρευνας που έγινε ανάμεσα στους καταστηματάρχες στα οποία φαίνεται να είναι πεσμένη η αγοραστική κίνηση, σαφώς καλύτερη από πέρσι, ωστόσο σίγουρα όχι στα επίπεδα που θα επιθυμούσαν οι ίδιοι.

Αυτά τα στοιχεία έδειξε η έρευνα για την κατανάλωση την περίοδο των θερινών εκπτώσεων

Όπως επισήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος του Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου έχουν θέσει ως προτεραιότητα τη ρευστοποίηση των αποθεμάτων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και πολλές από αυτές αναμένεται να επεκτείνουν τις εποχικές προσφορές τουλάχιστον ένα δεκαήμερο μετά το τέλος των θερινών εκπτώσεων.

Έξι στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις της Αθήνας είδαν φέτος καλύτερα ταμεία από το 2021, όμως αντίστοιχα 6 στις 10 απέχουν ακόμα αρκετά από το τελευταίο «κανονικό» 2019.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Γ. Μπάλτα.

Σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα κινήθηκαν οι αγορές κατά τις θερινές εκπτώσεις

Σύμφωνα με την έρευνα, συνοπτικά, καλύτερο τζίρο δήλωσε το 57,7%, ίδιο τζίρο δήλωσε το 19,7% και χειρότερο τζίρο δήλωσε το 21,6%.

Όμως στην ερώτηση, εάν ο τζίρος ήταν καλύτερος σε σχέση με το 2019, καλύτερο τζίρο δήλωσε το 14,2%, ίδιο τζίρο δήλωσε το 20,4% και χειρότερο τζίρο δήλωσε το 59,8%.

Στην ερώτηση πώς θα χαρακτήριζαν οι επιχειρηματίες τον τζίρο των φετινών εκπτώσεων, με βάση τον επιχειρηματικό προγραμματισμό των επιχειρήσεων, ο τζίρος των φετινών εκπτώσεων ήταν αναμενόμενος για το 34,3% των ερωτηθέντων, χειρότερος για το 49,4%, καλύτερος για το 14,4% ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση ένα ποσοστό 1,9%.

Στην ερώτηση, τι ποσοστό του τζίρου οφείλεται στον τουρισμό, το 63,5% των καταστημάτων δήλωσε ότι το 0 - 10% του τζίρου τους, οφείλεται στο τουρισμό, 15,8% των καταστημάτων, δήλωσε ότι το 11 - 25% του τζίρου τους οφείλεται στο τουρισμό, το 9,4% των καταστημάτων, δήλωσε ότι το 26 - 50% του τζίρου τους, οφείλεται στον ίδιο λόγο, το 4,3% των καταστημάτων δήλωσε ότι το 51 - 80% του τζίρου τους οφείλεται στο τουρισμό, το 3,6% των καταστημάτων, δήλωσε ότι το 81% και άνω του τζίρου τους, οφείλεται στο τουρισμό ενώ «Δεν ξέρω - Δεν απαντώ» απάντησε το 3,4% των καταστημάτων.

ΠΗΓΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI