Άνοιγμα σχολείων: Τι θα ισχύσει για τα μέτρα προστασίας και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Αναλυτικά το ΦΕΚ του Υπουργείου Παιδείας

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου και το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε τις πρώτες κατευθύνσεις για να γίνει αυτό με ασφάλεια απέναντι στη νέα έξαρση των κρουσμάτων κορωνοιού. Όπως έχει εισηγηθεί η Επιτροπή, μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες και να υποβάλλονται σε self test.

Αυτό βέβαια δεν θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιάζουν μία φορά την εβδομάδα αρνητικό τεστ Covid (είτε μοριακό είτε rapid), με τα έξοδα να τους επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου.

Όσα θα ισχύσουν για το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου

Χρήση μάσκας

Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.
Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή Σχολικό Νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), συστήνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεοανάγνωση αποτελεί μέσο εκπαίδευσης και επικοινωνίας.

Οι συνοδοί μαθητών/τριών στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) συστήνεται να φέρουν προστατευτική μάσκα.

Δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρο το ΦΕΚ:

Eπισπεύδεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας

Επισπεύδεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας με τα επικαιροποιημένα εμβόλια που περιέχουν και την παραλλαγή Omicron, κάτι που είχε επιβεβαιώσει και η Ματίνα Παγώνη πριν από λίγες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα παρέλαβε ήδη 400.000 εμβολια της Pfizer μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και δρομολογεί την έναρξη των ενισχυτικών εμβολιασμών.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών και οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.