Συναγερμός στους καταναλωτές: Βρέθηκαν καρκινογόνες τοξίνες σε προϊόν των Lidl - Ανακαλείται άμεσα από τα ράφια

Προσοχή με τον φάτε!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
lidlhellas.gr
lidlhellas.gr

Αναστάτωση επικρατεί από την ώρα που η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, αποκάλυψε πως στα Lidl της Γαλλίας, ανακαλείται προϊόν που έχουμε όλοι σχεδόν στην κουζίνα μας, καθώς βρέθηκαν μέσα καρκινογόνες τοξίνες. Μάλιστα, η ανάκληση ενδεχομένων να αφορά και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό το προϊόν ανακαλούν τα Lidl λόγω καρκινογόνων τοξινών

Συγκεκριμένα, ανακαλούν άμεσα ρύζι basmati, τρόφιμο που όλοι τρώμε και έχουμε στην κουζίνα μας. Αυτή μάλιστα, δεν είναι η μόνη φορά που τα εν λόγω σούπερ μάρκετ ανακαλούν προϊόν τους. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν μολυσμένα και επικίνδυνα προϊόντα τα οποία βρισκόντουσαν στα ράφια τους.

Όπως μάλιστα, γράφει το olympia.gr, στο f1info.fr διαβάζουμε:

Το ρύζι μπασμάτι Lidl ανακλήθηκε σε όλη τη Γαλλία για καρκινογόνες τοξίνες
Ανακαλείται ρύζι μπασμάτι της επωνυμίας Golden Sun που κυκλοφορεί στα καταστήματα Lidl.
Αιτία: μη φυσιολογική παρουσία αφλατοξινών, καρκινογόνων τοξινών, που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια δηλητηρίαση.
Στις αρχές Νοεμβρίου, η μάρκα Franprix έπρεπε ήδη να ανακαλέσει ρύζι μπασμάτι για τους ίδιους λόγους.

Οι χρήστες καλούνται να μην καταναλώνουν πλέον τα προϊόντα αυτά και να τα επαναφέρουν στο σημείο πώλησης, όπου θα αποζημιωθούν. Φακελάκια 1 κιλού ρυζιού Basmati της μάρκας Golden Sun, που διατίθενται στην αγορά με μάρκες Lidl, αποτελούν το αντικείμενο μιας μεγάλης εκστρατείας ανάκλησης, η οποία ξεκίνησε αυτήν την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, αναφέρει ο κυβερνητικός ιστότοπος Rappel Conso

Εν προκειμένω: μη φυσιολογική παρουσία αφλατοξινών, «γονιδιοτοξικών και καρκινογόνων» τοξινών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), και παράγονται από μούχλα που αναπτύσσονται ιδίως σε θερμές και υγρές περιοχές, όπως στην Ασία. Ο ιστότοπος κυβερνητικού συναγερμού διευκρινίζει ότι «ορισμένες παρτίδες στην Ευρώπη» αποτελούν αντικείμενο «έρευνας» για την παρουσία αυτών των τοξινών, οι οποίες οδήγησαν στην «απόσυρση και ανάκληση ως προληπτικό μέτρο αυτού του προϊόντος».

Επικίνδυνο με επαναλαμβανόμενη χρήση

Αναλυτικά, τρεις παρτίδες, με αριθμό 20073763, επηρεάζονται από αυτή την ανάκληση. Πωλούνται παντού στη Γαλλία, μεταξύ 22 Ιανουαρίου 2021 και 4 Νοεμβρίου 2022, σε περίπου εκατό σημεία πώλησης, που αναφέρονται εδώ, οι ελάχιστες ημερομηνίες αντοχής τους εκτείνονται έως τις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου 2023. Η καμπάνια ανάκλησης πραγματοποιείται έως τις 9 Ιανουαρίου , 2023. Αυτή η ανάκληση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανάκληση πακέτων ρυζιού Basmati από τη μάρκα Franprix, για τους ίδιους λόγους.

Ενώ η αφλατοξίνη δεν παρουσιάζει άμεσο κίνδυνο για την υγεία, η επαναλαμβανόμενη και πολύ υψηλή κατανάλωση αυτής της μυκοτοξίνης μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα είναι: διάρροια, έμετος και απώλεια βάρους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ηπατική βλάβη. Σημειώστε ότι τα παιδιά μπορούν επίσης να επηρεαστούν όταν θηλάζουν.

Έκτακτη ανακοίνωση και για ακόμη ένα προϊόν

Προστασία από προϊόντα αντιγραφής αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας πως αξίζουν τα παραδοσιακά πλέον σοκολατένια κουνελάκια της σοκολατοποιίας υψηλής ποιότητας Lindt & Spruengli και μάλιστα η γερμανική εταιρία διέταξε επίσης τα Lidl να σταματήσει να πουλά ένα παρόμοιο προϊόν στην Ελβετία και να καταστρέψει το υπόλοιπο απόθεμά της, ενώ η συγκεκριμένα εταιρία σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε ξανά πριν μερικές μέρες ότι οι πελάτες πρέπει να σταματήσουν να καταναλώνουν 2 ακόμα τρόφιμα.

Η Lidl πωλεί επίσης σοκολατένια λαγουδάκια, τα οποία ανήκουν σε μια άλλη εταιρεία, αλλά προσομοιάζουν πολύ αυτά της Lindt & Spruengli.Έπειτα από έρευνες που υποβλήθηκαν από την ίδια τη Lindt, κατέληξε πως το πασχαλινό λαγουδάκι τους ήταν πολύ γνωστό στο κοινό. Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο συμφώνησε, προσθέτοντας ότι τα δύο προϊόντα είναι πιθανό να συγχέονται, παρόλο που υπήρχαν κάποιες διαφορές μεταξύ τους.

Με αυτή την απόφαση ανετράπη προηγούμενη η οποία είχε δικαιώσει την Lidl έναντι της Lindt. Η ελβετική σοκολατοποιία έχει δώσει πολλές δικαστικές μάχες για να προστατεύσει ένα από τα προϊόντα της, ειδικά αυτά με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε πέρυσι ότι το πασχαλινό κουνέλι τυλιγμένο με φύλλο αλουμινίου έχει προστασία εμπορικού σήματος.

TAGS