«Έχω δει ένα συγκεκριμένο παιδί, το οποίο το είχαν στην απομόνωση για πάνω από 7-8 μήνες» - Νέα μαρτυρία "φωτιά" για την Κιβωτό του Κόσμου

Από πρώην φιλοξενούμενη στις δομές του οργανισμού

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
«Έχω δει ένα συγκεκριμένο παιδί, το οποίο το είχαν στην απομόνωση για πάνω από 7-8 μήνες» - Νέα μαρτυρία

Δύο νέες κρίσιμες καταθέσεις έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας όσον αφορά την υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου και το πρωί του Σαββάτου 19/11 μία πρώην φιλοξενούμενη του οργανισμού μίλησε στην εκπομπή "Οι Δεκατιανοί" του ΣΚΑΪ για να ρίξει φως σε όσα συμβαίνουν.

Η ίδια, λοιπόν, μίλησε, πράγματι, για κακοποίηση, καθώς ανέφερε πως υπήρχε σωματική βία, όμως τόνισε πως ούτε έχει βιώσει, αλλά ούτε είχε ακούσει για σεξουαλική κακοποίηση όσο καιρό έμενε εκεί.

Νέα μαρτυρία για την Κιβωτό του Κόσμου

«Κακοποιητικές συμπεριφορές από την άποψη της σεξουαλικής παρενόχλησης, όχι, δεν έχω δεχτεί. Ούτε έχω δει σε κάποιο άλλο παιδί, ούτε έχω βιώσει», επισήμανε αρχικά.

Και συμπλήρωσε: «Άλλες συμπεριφορές, όπως ψυχολογική και λεκτική βία. Εντάξει, υπήρχε και κάποιου είδους σωματική βία. Κάποιες φορές, αλλά όχι ακραίων περιπτώσεων».

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι είχε φάει χαστούκι ή σπρώξιμο: «Επειδή δεν άκουγα. Εντάξει δεν ήμουν από τα πιο ήρεμα παιδιά, προκαλούσα αρκετά προβλήματα και ήμουν οξύθυμη. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να με περιορίσουν. Όχι πάντα, κάποιες φορές, όταν έβγαινα εκτός ελέγχου».

Σε ερώτηση ποιος το έκανε αυτό, είπε ότι γινόταν από παιδαγωγούς και όχι από κοινωνικό λειτουργό, ενώ όσον αφορά τις εξελίξεις, δήλωσε: «Έχω μάθει για πολλά παιδιά πράγματα, τα οποία δεν τα γνώριζα, έχει τύχει και μέναμε με πολλά παιδιά στην ίδια δομή, επειδή είχα δεθεί με κάποιους από εκεί μέσα, μου φαίνεται περίεργο που δεν είχαν μιλήσει».

«Έχω ακούσει και έχω δει ένα συγκεκριμένο παιδί, το οποίο το είχαν στην απομόνωση για πάνω από 7-8 μήνες. Δεν ξέρω πόσο κρατούσε, έτρωγε, έκανε μόνο δουλειές, δεν πήγαινε σχολείο. Εκεί που έμενα δεν υπήρχε νερό, δεν υπήρχε φως, άθλιες συνθήκες με λίγα λόγια», πρόσθεσε έπειτα.

«Ο σκοπός ο δικός μου δεν είναι να κλείσει η δομή, πολλά παιδιά θα βγουν να το πουν αυτό. Εγώ θέλω να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας γιατί δεν είναι σωστός», κατέληξε.

Τι υποστηρίζει ο πάτερ Αντώνιος και η Πρεσβυτέρα

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ εμφανίστηκε ο πάτερ Αντώνιος και η Πρεσβυτέρα, την Παρασκευή 18/11, για να δώσουν μερικές εξηγήσεις σχετικά με την καταγγελία περί σεξουαλικής κακοποίησης στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου από ένα 19χρονο αγόρι.

Οι δυο τους θεωρούν πως όλα αυτά συμβαίνουν επίτηδες, επειδή ορισμένοι θέλουν να "ρίξουν" όλη αυτή την προσπάθεια και το έργο, γεγονός που θυμώνει και τους δύο. Μάλιστα, μία από τις εθελόντριες του οργανισμού νωρίτερα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον πάτερ, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του περί δυσφήμισης.

«Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνα μας και όλα όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος», είπε αρχικά ο πατέρας Αντώνιος.

Και συμπλήρωσε: «Ξαφνικά μιλάει ο καθένας για ένα έργο 25 χρόνων χωρίς αποδείξεις, χωρίς να έχει γίνει έλεγχος. Θα ήθελα ένα σεβασμό. Έχουμε τεράστια εμπειρία. Ζούμε μέσα στο έργο, γιατί θέλω να έχω πάντα την ενημέρωση, τη δική μου επαφή και γνώμη».

«Προσπαθούμε με αγάπη, στοργή και καλοσύνη να μην έχουν παραβατικές συμπεριφορές… Έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν αυτό είναι λάθος. Είμαστε πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά», κατέληξε.

Η Πρεσβυτέρα, από την άλλη πλευρά, εξήγησε: «Βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός. Έχουμε δουλέψει 25 χρόνια με παιδιά και έχουμε δεχθεί ελέγχους από παντού»

Και πρόσθεσε: «Αν η αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας “πληρώνεται” με καταγγελίες, δεν το καταλαβαίνω» πρόσθεσε. «Πως μπορούμε να απολογηθούμε για κάτι που δεν έχει αποδειχθεί;».