Κορωνοϊός: Τα κρούσματα της χώρας μας για την εβδομάδα (14 - 20/11)

Δείτε αναλυτικά την έκθεση του ΕΟΔΥ

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - EUROKINISI
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - EUROKINISI

Μέσα από την αναλυτική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ βλέπουμε τα καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού της εβδομάδας (14-20/11). Πιο αναλυτικά λοιπόν, καταγράφηκαν 53.800 κρούσματα COVID-19 (5.157 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -4% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 27% των λοιμώξεων, παρουσιάζοντας μία περίεργη διαφορά σε σύγκριση με την τελευταία έκθεση.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.360.506 εκ των οποίων 52.1% γυναίκες. To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.87 (95% ΔΕ: 0.75 - 0.95).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα αυτής της εβδομάδας

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.356 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 194, 5% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.148 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 164, 0% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 89 (71.9% άνδρες) με διάμεση ηλικία 76 έτη και το 98.9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορωνοϊος
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - EUROKINISI

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 147 θάνατοι ασθενών COVID-19 (14 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 23% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 22 (15%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 34.178 θάνατοι, με το 96.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο από τον FDA

Νέο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοιού εγκρίθηκε από τον FDA με τη Ματίνα Παγώνη να δίνει πληροφορίες για αυτό στο «Κοινωνία ώρα Mega», στις 2/9. Στο μεταξύ στα ύψη παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων και στη χώρα μας για αυτή την εβδομάδα, όπως και στις δύο αντίστοιχες περιόδους πέρσι και πρόπερσι μετά την τουριστική σεζόν.

«Ο FDA έχει εγκρίνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο, τόσο όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer όσο και το εμβόλιο της Moderna. Το εμβόλιο της Pfizer είναι από 12 ετών και άνω και της Moderna, από 18 και άνω. Έγινε η έγκριση και θα ξεκινήσουν σιγά σιγά οι διαδικασίες, για να μπορούν να πουν στις ομάδες που πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν το εμβόλιο, και για να εισηγηθεί η επιτροπή εμβολιασμού, πότε πρέπει να το κάνουν. Επομένως, η επιτροπή εμβολιασμού που θα ξεκινήσει από την Αμερική, να δώσει τις οδηγίες του εκεί, να πουν ποιες ομάδες θα το ξεκινήσουν, πότε θα το κάνουν, γιατί και ηλικιακά πρέπει να ξεκινήσει αυτό για το ποιες ομάδες θα ξεκινήσουν», ανέφερε αρχικά.

Για το πόσο θα διαρκεί το εμβόλιο η κ. Παγώνη επεσήμανε πως, «δεν είναι σαφή τα δεδομένα έως τώρα και πρέπει να δούμε τις μελέτες. Ο κόσμος έχει δίκιο, δεν μπορούμε να λέμε γρήγορα πράγματα. Θα γίνουν οι συσκέψεις, θα εισηγηθούν οι επιτροπές βάσει της αδειοποίησης, ή των αποφάσεων που πέρασαν ή των αποτελεσμάτων».

«Υπολογίζουμε το εμβόλιο να έρθει γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να εισηγηθούν και μετά ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να ενημερωθεί ο κόσμος. Υπολογίστε Οκτώβρη καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ξεκινήσουμε και στην Ελλάδα, να ενημερωθεί ο κόσμος και οι ομάδες που πρέπει να το κάνουν», πρόσθεσε η Ματίνα Παγώνη.

Για το “γιατί” πρέπει να εμβολιαστούμε ξανά, η κ. Παγώνη είπε πως, «αυτό το εμβόλιο, είναι για την όμικρον και ιδιαίτερα για τις υποπαραλλαγές 4 και 5. Αυτό το εμβόλιο θα σταματήσει την βαριά νόσηση και τους θανάτους που θα μπορεί να υπάρξουν σε άτομα, ιδιαίτερα, που έχουν υποκείμενα νοσήματα και κάνουν γρήγορα επιπλοκές. Στον υπόλοιπο πληθυσμό, προλαβαίνει και ενισχύει τον οργανισμό με αντισώματα, ούτως ώστε εάν κάποιος νοσήσει να το περνάει τόσο απλά που να μην χρειάζεται κάτι παραπάνω. Αυτός είναι ο ρόλος του επικαιροποιημένου. Όλα αυτά χρειάζονται τον χρόνο τους, και την κατάλληλη ενημέρωση προκειμένου να πειστεί ο κόσμος, να πάει να το κάνει».