«Βαφτίσεις παιδιών που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα...» - Νέες αποκαλύψεις για τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου

Τι στοιχεία εξετάζει το ΔΣ της Κιβωτού;

Γεωργία Θεοδωρίδου
Youweekly Editor
«Βαφτίσεις παιδιών που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα...» - Νέες αποκαλύψεις για τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου

Μετά την αντικατάσταση του παλιού διοικητικού συμβουλίου και με την είσοδο του νέου (δείτε εδώ ποιοι είναι), εξετάζονται νέα στοιχεία για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Στόχος του νέου ΔΣ είναι να συνεχιστεί η λειτουργία της δομής και να τηρηθούν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες.

Πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να βοηθήσουν την Κιβωτό του Κόσμου θέλοντας να τους δωρίσουν εκτός από χρηματικά ποσά, αλλά και κατοικίες (δείτε εδώ μερικούς από αυτούς).

Τι αποκαλύφθηκε από το ΔΣ για την Κιβωτό του Κόσμου

Ο Γιώργος Σαράντης, γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανέφερε στην πρωινή εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, πως υπήρχαν αναφορές και εκθέσεις όσον αφορά θέματα παιδικής προστασίας και καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ συμπλήρωσε πως στην Κιβωτό είχαν γίνει πολλές φορές συστάσεις και όλα δείχνουν πως δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτό.

«Απαγορεύεται να διαχωρίζονται τα αδέρφια από δομή σε δομή. Είχαμε κι άλλα θέματα, με βαφτίσεις παιδιών που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα και γι’ αυτό έχει ζητηθεί από την Κιβωτό να εξηγηθεί νομικά. Όλα αυτά εξετάζονται από το νέο ΔΣ».

Γιατί βάπτιζαν ξανά τα παιδιά;

Η πρακτική της βάπτισης ήδη βαπτισμένων παιδιών βρίσκεται υπό διερεύνηση. Στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιούσε η Κιβωτός του Κόσμου αυτή την πρακτική για να προχωρήσει σε παράνομες υιοθεσίες ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε πως από το 2018 κι έπειτα, με τον νόμο περί υιοθεσιών, ήταν πολύ δύσκολο, καθώς τα παιδιά που ήταν δοθούν προς υιοθεσία βρίσκονταν σε μητρώο.

Την ίδια στιγμή ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, τόνισε οι καταγγελίες αυτές περιορίζονται κυρίως στις θωπείες, δεν υπάρχει δηλαδή πλήρης σεξουαλική πράξη, και είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί ιατροδικαστικά.

«Πολλά παιδιά σταματούν το σχολείο. Αυτό είναι, αν θέλετε, μία έμμεση πιστοποίηση τέτοιας μορφής κακοποίησης», είπε, εννοώντας τη ψυχολογική κακοποίηση.

«Έχει ενδιαφέρον να κληθούν οι κοινωνικοί επιστήμονες που ήταν υπεύθυνοι για αυτά τα παιδιά. Εάν υπήρχαν, θα πρέπει να κληθούν, γιατί οι άνθρωποι αυτοί ήταν υπεύθυνοι για τα παιδιά και μπορούσαν να δουν την εξέλιξη και τη διαφορά στη συμπεριφορά των παιδιών».

Λίγα λόγια για την πρόεδρο Αλεξάνρα Μαρτίνου

Ανακοινώθηκε η σύσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Κιβωτού του Κόσμου, με το υπουργείο Εργασίας να δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των προσώπων που θα αναλάβουν το «τιμόνι» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (δείτε εδώ).

Ωστόσο, πρόεδρος αναλαμβάνει η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η οποία είναι Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ».

Το «Μαζί για το Παιδί» ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996. Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο. Κύριος στόχος της ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια.

To 2016 τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική της προσφορά, ενώ το 2019 έλαβε βραβείο BRAVO για την ενεργοποίηση χιλιάδων πολιτών στο πλαίσιο της δράσης της «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».