Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023 | Επικοινωνία

Πέθανε ο γνωστός στιχουργός και δημοσιογράφος Λεωνίδας Μαλένης

Θλίψη

Πέθανε ο γνωστός στιχουργός και δημοσιογράφος Λεωνίδας Μαλένης
pixabay / webandi
Ενημέρωση 12.12.2022 14:15
Από Κωνσταντίνα Τσουκαλά

Θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του Λεωνίδα Μαλένη, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε σε ηλικία 85 ετών. Ο ίδιος υπήρξε δημοσιογράφος, στιχουργός και λογοτέχνης Λεωνίδας Μαλένης ενώ από την ζωή έφυγε και ένας πολύ γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός.

Μάλιστα, ο Λεωνίδας Μαλένης ήταν ο στιχουργός του εμβληματικού τραγουδιού που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης «Χρυσοπράσινο φύλλο». Την είδηση του θανάτου του Λεωνίδα Μαλένη γνωστοποίησε ο Μιχάλης Μαραθεύτης, ο οποίος έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook:

«Σήμερα η Κύπρος έχασε έναν μεγάλο του ΡΙΚ, της δημοσιογραφίας, της λογοτεχνίας αλλά και του πολιτισμού εν γενεί. Ο Λεωνίδας Μαλένης αφήνει πίσω του ένα τεράστιο έργο που θα κρατήσει τη μνήμη του αιώνια και άσβεστη. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Marina Maleni Lea Maleni. Ας αναπαυθεί στο δικό του Χρυσοπράσινο Φύλλο».

Σήμερα η Κύπρος έχασε έναν μεγάλο του ΡΙΚ, της δημοσιογραφίας, της λογοτεχνίας αλλά και του πολιτισμού εν γενεί. Ο...

Posted by Michalis Maratheftis on Monday, December 12, 2022

Λίγα λόγια για τον Λεωνίδα Μαλένη που έφυγε από την ζωή

Ο Λεωνίδας Μαλένης γεννήθηκε το 1937 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1955. Μετά από σπουδές στις ΗΠΑ στις Δημόσιες Σχέσεις, επέστρεψε στην Κύπρο και εισήλθε στο δημοσιογραφικό επάγγελμα. Εργάστηκε αρχικά στην εφημερίδα Έθνος της Λευκωσίας.

Μεταξύ 1957 και 1961 εργάστηκε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στο περιοδικό Times of Cyprus. Το 1961 προσελήφθη ως βοηθός μορφωτικός λειτουργός στο γραφείο Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία. Το 1962 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου παρακολούθησε ειδικά μαθήματα και μετά επέστρεψε στην Κύπρο όπου συνέχισε την εργασία του στην αμερικανική πρεσβεία, στο Αμερικανικό Κέντρο στη Λευκωσία (πολιτιστικό ίδρυμα της πρεσβείας).

Μεταξύ 1969 και 1971 εργάστηκε ως διευθυντής εταιρείας εισαγωγής κινηματογραφικών ταινιών. Από το 1960 άρχισε μια μακρά και ποικιλόμορφη συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ως παρουσιαστής προγραμμάτων (ραδιόφωνο και τηλεόραση), ως ηθοποιός σε ραδιοφωνικές εκπομπές, ως σεναριογράφος, στιχουργός, μεταφραστής θεατρικών έργων κλπ. Η συνεργασία αυτή κράτησε μέχρι το 1998, οπότε ο Λεωνίδας Μαλένης άρχισε συνεργασία με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ιδιωτικού σταθμού «Αντέννα».

Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, κριτική βιβλίου και θεάτρου κ.α. Ποιήματά του, όπως το γνωστότατο «Χρυσοπράσινο Φύλλο», μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Γιώργο Κοτσώνη, τον Γιώργο Θεοφάνους και άλλους Κυπρίους συνθέτες.

Ο Λεωνίδας Μαλένης εξέδωσε τη συλλογή «Πέντε Διηγήματα» (με εικονογράφηση του ιδίου) το 1958. Το 1962 εξέδωσε, μαζί με τον Πάνο Ιωαννίδη, το βιβλίο Cyprus Highlights (shortstories, poems, essays, drama, art). Έγραψε επίσης άρθρα με το ψευδώνυμο Λ. Καραγιάννης και επιθεωρησιακά νούμερα με το ψευδώνυμο Άλκης Μαρίνος. Περιελήφθη σε πολλές ανθολογίες.

Στον θεατρικό τομέα, ασχολήθηκε βασικά με τη συγγραφή θεατρικών μονόπρακτων. Μεταξύ των έργων του που παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση ή ανεβάστηκαν στη σκηνή, αναφέρουμε τα ακόλουθα: «Η Ελένη και τα φίδια», «Θάνατος και Ανάσταση της Παυλίνας», «Ο Κύριος Γεωργίου· Αληλούια - Αληλούια», «Τηλεφώνημα από το Ντουμπάι».

Έγραψε επίσης το θεατρικό έργο «Ο τοίχος γύρω από τον Παράδεισο», μια κοινωνική σάτιρα, που ανεβάστηκε το 2009 από το Σατιρικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη.

Ο Λεωνίδας Μαλένης διετέλεσε γραμματέας και πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και μέλος της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Ανείπωτη θλίψη για τη Σερ - Το συγκινητικό της μήνυμα

Ασύλληπτος θρήνος για αγαπημένη τραγουδίστρια - Πέθανε ο γιός της

Share