Tέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τι αποφασίστηκε για την κηδεία του

Η επίσημη ανακοίνωση

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
NDP Photos
NDP Photos

Ολοκληρώθηκε η διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ο οποίος μετά από μεγάλη μάχη και την παραμονή του στην εντατική, το βράδυ της Τρίτης 10/1 έγινε γνωστό, πως δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή στα 83 του χρόνια.

Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1940 στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού. Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Β΄, και η πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε δύο αδελφές, τη Σοφία και την Ειρήνη. Η Σοφία ήταν βασίλισσα της Ισπανίας από το 1975 μέχρι την παραίτηση του συζύγου της βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄ της Ισπανίας το 2014 και την άνοδο του υιού της Φιλίππου ΣΤ΄ στον ισπανικό θρόνο.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1947, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Γεωργίου Β΄, ο πατέρας του ανέβηκε στον θρόνο και ο Κωνσταντίνος ορίστηκε διάδοχος. Το 1955 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Δούκα της Σπάρτης. Στις 6 Μαρτίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος πέθανε από καρκίνο και τον διαδέχτηκε στο θρόνο ο 24χρονος Κωνσταντίνος ως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β΄. Τον Σεπτέμβριο του 1964 ο 24χρονος Κωνσταντίνος παντρεύεται την 18χρονη Άννα Μαρία, παρουσία όλης της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ ευλόγησε τις βέρες των νεονύμφων προτού τις περάσει στα δάκτυλά τους η Φρειδερίκη.

Ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία απέκτησαν δυο κόρες και τρεις γιους: την κόρη τους, Αλεξία η οποία παντρεύτηκε στο Λονδίνο τον αρχιτέκτονα Κάρλος Μοράλες Κιντάνα με τον οποίον απέκτησαν 4 παιδιά. Τον Παύλο, πρώην Διάδοχο της Ελλάδος (20 Μαΐου 1967, Τατόι). Παντρεύτηκε στο Λονδίνο την Μαρί Σαντάλ-Μίλλερ με την οποίαν απέκτησαν 5 παιδιά. Τον Νικόλαο ο οποίος παντρεύτηκε στις Σπέτσες την Τατιάνα Μπλάτνικ. Τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο την Νίνα Φλορ αρχικά με πολιτικό γάμο στο Σαιν-Μόριτζ της Ελβετίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2020 και στην συνέχεια με θρησκευτικό γάμο στην Μητρόπολη Αθηνών.

Ο Κωνσταντίνος Β’ διετέλεσε βασιλιάς των Ελλήνων από τον Μάρτιο του 1964 έως τον Ιούνιο του 1973, οπότε το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου αποφάσισε την κατάργηση του πολιτεύματος της Βασιλευομένης Δημοκρατίας και την υιοθέτηση του πολιτεύματος της Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Ο τέως βασιλιάς τα τελευταία χρόνια έκανε ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις ενώ μετακινούνταν με αναπηρικό αμαξίδιο, όπως και τον είχαμε δει στον γάμο του γιου του, Φίλιππου με τη Νίνα Φλορ στη στην Μητρόπολη Αθηνών τον Οκτώβριο του 2021 (δείτε εδώ φωτογραφίες).

Πώς θα γίνει η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Στη διυπουργική σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία