Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο κύμα χιονόπτωσης - Ποιες περιοχές θα "βουλιάξουν"

Για πιο έντονα φαινόμενα μιλά ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης

Γεωργία Θεοδωρίδου
Youweekly Editor
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο κύμα χιονόπτωσης - Ποιες περιοχές θα

Με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» να ετοιμάζει να ντύσει ολόκληρη την Αττική να έχει ντυθεί στα λευκά, οι τελευταίες προβλέψεις δίνουν περισσότερες χιονοπτώσεις και πιο έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Διαβάστε επίσης: Στα λευκά η Βουλή - Μαγευτικές εικόνες από το χιονισμένο Σύνταγμα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού μέχρι αύριο λίγο πριν από το μεσημέρι, με πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού Αττικής.

Η ανακοίνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για την νέα επιδείνωση της κακοκαιρίας "Μπάρμπαρα"

Ειδικότερα στην ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος γράφει τα εξής: «Και τα τελευταία στοιχεία που πήραμε πριν από λίγο από το προγνωστικό μας σύστημα συγκλίνουν σε νέα επιδείνωση του καιρού από τις αμέσως επόμενες ώρες και μέχρι αύριο λίγο πριν το μεσημέρι με πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού Αττικής. Αυξημένες οι πιθανότητες αυτό το νέο χιονοκύμα να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!».

Και τα τελευταία στοιχεία που πήραμε πριν από λίγο από το προγνωστικό μας σύστημα συγκλίνουν σε νέα επιδείνωση του...

Posted by Klearhos Marousakis on Monday, February 6, 2023

Χιονοπτώσεις ακόμη αναμένονται, την Τρίτη, σε Ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Σποράδες, Εύβοια, στα πεδινά τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς επίσης χιονόνερο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο (με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα), με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης.

Οι χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σε Μαγνησία, Φθιώτιδα και Μαγνησία θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων δίνει τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως εξής:

Χιονοπτώσεις

1) Σήμερα Δευτέρα (06/02/2023) οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται στην ανατολική χώρα και νότια χώρα θα συνεχιστούν και από αργά το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους πυκνές στην ανατολική Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

2) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά περιόδους πυκνές από το βράδυ έως τα ξημερώματα της Τρίτης (07/02/2023) κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Θα χιονίσει εκ νέου και για λίγο το απόγευμα της Τρίτης. Κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός ο οποίος στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

3) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά). Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Παγετός

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023) σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται τις επόμενες ώρες και προς το βράδυ, λόγω του παγετού που αναμένεται να επικρατήσει, λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Η κακοκαιρία προκάλεσε αρκετά προβλήματα νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην Αττική. Για το λόγο αυτό εξάλλου λίγο μετά τις 7.30 το πρωί εστάλη στους κατοίκους της Αττικής μήνυμα από το 112 «για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην Αττική ως τις μεσημβρινές ώρες. Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Εν τω μεταξύ σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλά θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους στο Αιγαίο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα 9 μποφόρ.

Το meteo, το πρωί της Δευτέρας έδωσε στη δημοσιότητα νέους χάρτες με την εξέλιξη της κακοκαιρίας, αλλά και τα νέα εκτιμώμενα ύψη χιονιού σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:

Η κακοκαιρία «Βαρβάρα», η οποία επηρεάζει από την Κυριακή 05/02 κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη 07/02 με νέες χιονοπτώσεις τοπικά και κατά περιόδους πυκνές σε χαμηλά υψόμετρα των ανατολικών ηπειρωτικών περιοχών αλλά και της Εύβοιας, Κρήτης και βροχές ή χιονόνερο στο Αιγαίο.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 06/02 θυελλώδεις και τις πρωινές ώρες τοπικά πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο.