Την εκμεταλλεύονταν για δουλειές του στο Μαρόκο - Νέες αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης!

Γεωργία Θεοδωρίδου
Youweekly Editor
Την εκμεταλλεύονταν για δουλειές του στο Μαρόκο - Νέες αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή

Νέες εξελίξεις με την υπόθεση της Εύας Καϊλή και το Qatar Gate, το σκάνδαλο δωροδοκίας, πο υέχει προκαλέσει ταραχή σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η πολιτικός θα αλλάξει εκπρόσωπο υπεράσπισης (δείτε εδώ τον λόγο).

Οι εξελίξεις για την υπόθεση της Εύας Καϊλή και το Qatar Gate

Στο ένταλμα σύλληψης που έχει στην κατοχή του το Politico περιλαμβάνονται τα ονόματα της Μαρί Αρενά και της Αλεσάντρα Μορέττι - η δεύτερη είναι μια από τους ευρωβουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή για την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή - για τις οποίες αναφέρεται ότι αποτελούν μέρος μιας τετράδας, μαζί με τον Κοτζολίνο και τον Μαρκ Ταραμπέλα.

Η τετράδα αυτή, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, παρουσίαζαν τις θέσεις του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, του ατόμου που θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» του δικτύου και ο οποίος έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τις βελγικές αρχές για να «πέσει στα μαλακά». Ξεχωριστό κεφάλαιο, σύμφωνα με το Politico, αποτελεί το Μαρόκο και ο ρόλος που διαδραμάτισε στο σκάνδαλο εξαγοράς επιρροής στο ευρωκοινοβούλιο.

«Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι σε μια υποκλαπείσα συνομιλία, Παντσέρι και Τζόρτζι (σ.σ. ο σύντροφος της Εύας Καϊλή) συζητούσαν το πώς θα προωθούσαν τα σύμφέροντα του Μαρόκου τοποθετώντας είτε τον Κοτζολίνο είτε την Καϊλή σε μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε την χρήση του λογισμικού Pegasus για το χακάρισμα τηλεφώνων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών» αναφέρει το δημοσίευμα του Politico.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης το Μαρόκο εξετάζεται αν χρησιμοποίησε αυτό το λογισμικό για να προχωρήσει σε υποκλοπές της ισπανικής κυβέρνησης. Στο ίδιο ένταλμα αναφέρεται ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι κατάφερε να σταματήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το να εκδώσει ψήφισμα που δεν ήταν υπέρ του Μαρόκου και ενημέρωσε τον Παντσέρι γι' αυτό τον Μάιο του 2022.

Στο δικαστικό έγγραφο αναφέρονται, δε, και δύο ονόματα Μαροκινών ο ρόλος των οποίων θεωρείται κρίσιμος για τη λειτουργία του παράνομου δικτύου: ο πράκτορας Μοχάμεντ Μπελαρέκ, με τον κωδικό Μ118 που ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, και ο πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.

Ο τελευταίος φέρεται να διαδραμάτιζε έναν σημαντικό ρόλο δίνοντας χρήματα και εκτιμάται ότι ενεργούσε στενά με τις μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου σε συνεργασία με τον Μπελαρέκ.