Χωρίς Μετρό, Σιδηρόδρομο και ΗΣΑΠ σήμερα Πέμπτη 2/3 - Η ανακοίνωση που εξέδωσαν

Ποιες ώρες δεν θα κινηθούν τα Μέσα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας από τις 06:00 το πρωί έως τις 24:00 το βράδυ της Πέμπτης αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε Μετρό και Σιδηρόδρομο με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Τι αναφέρουν στην ανακοίνωση τους για την απεργία

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν «δεκάδες συνάνθρωποι μας χάθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν στον βωμό του ιδιωτικού κέρδους και της αδιαφορίας των υπευθύνων» και προσθέτουν, μεταξύ άλλων, πως «τα προβλήματα μας είναι κοινά με τον ΟΣΕ και όποιος δεν το παραδέχεται απλά εθελοτυφλεί. Για όλους τους παραπάνω λόγους θέλοντας το θανατηφόρο ατύχημα που έγινε να είναι το τελευταίο . Διατρανώνουμε την αγανάκτηση μας και κηρύσσουμε….ΑΠΕΡΓΙΑ από τις 06:00 το πρωί έως τις 24:00 το βράδυ για την Πέμπτη 2/3/2023».

Στάση εργασίας για την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στη γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) εξήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ μεταξύ 12:00 – 15:00. Το σωματείο εξήγγειλε της στάση εργασίας λόγω Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Σύμφωνα με την ΣΤΑ.ΣΥ. οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από τους τερματικούς σταθμούς «Κηφισιά» και «Πειραιάς» στις 11:35, ενώ όλοι οι σταθμοί θα ανοίξουν και πάλι για το επιβατικό κοινό στις 14:45, οπότε και θα αναχωρήσουν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς της Γραμμής 1. .

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως αναστέλλονται όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια της Hellenic Train που ήταν προγραμματισμένα για, Πέμπτη 2 Μαρτίου, λόγω απεργίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Δείτε επίσης: Παντρεμένος με μια κόρη - Ποιος είναι ο 60χρονος σταθμάρχης που συνελήφθη για τη φονική σύγκρουση

Ο αριθμός νεκρών, τραυματισμένων και αγνοούμενων

Οι σοροί έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια των δύο τρένων και κυρίως της επιβατικής αμαξοστοιχίας που είχε περίπου 350 επιβάτες.

Σύμφωνα με την κυρία Λεοντάρη, πρόκειται για νέα παιδιά με εκτιμώμενη ηλικία 20-30 ετών. Οπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Λάρισας, 53 άνθρωποι δεν βρίσκουν τους δικούς τους και βρίσκονται για αναζήτηση στο ΓΝΛ, όπου δίνουν δείγμα DNA.

Μια διαδικασία πολύ σκληρή και επώδυνη, αρκετά μεγάλη σε διάρκεια καθώς θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες για την πλήρη ταυτοποίηση. Αρκετά από τα θύματα είναι είτε διαμελισμένα είτε απανθρακωμένα κι έτσι είναι πολύ δύσκολη κατάσταση ακόμη και στην αναγνώριση. Στο νοσοκομείο βρίσκονται 4 ιατροδικαστές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, παρών είναι και ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η διαδικασία λήψης δειγμάτων DNA από συγγενείς για την ταυτοποίηση των σορών. Η Πυροσβεστική είχε αναφέρει ότι ελήφθησαν 17 δείγματα DNA από τις σορούς και 23 δείγματα από συγγενείς των επιβατών. Στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν 341 επιβάτες, όπως και άλλα 13 άτομα προσωπικό – σύνολο 354 άνθρωποι. Στην εμπορική αμαξοστοιχία επέβαιναν δύο άνθρωποι.

Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 16 πήραν εξιτήριο και παραμένουν για νοσηλεία 56 επιβάτες, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για έναν 21χρονο, έναν 25χρονο, έναν 26χρονο, μια 23χρονη, μια 26χρονη και μια νεαρή γυναίκα χωρίς επιβεβαιωμένα στοιχεία.

Ειδικότερα, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύονται 21 άτομα, εκ των οποίων 4 στη ΜΕΘ και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύονται άλλοι 14, εκ των οποίων 2 στη ΜΕΘ. Ακόμη 21 τραυματίες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Στο ΑΧΕΠΑ είναι 14 νοσηλευομενοι και άλλοι 3 στο νοσοκομείο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης. Επίσης, 2 νοσηλευόμενοι βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και άλλοι 2 στα νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας.