Τραγωδία Τέμπη: «Βλέπαμε το βαγόνι να καίγεται και τα παιδιά να φωνάζουν! Εκεί έμειναν...» - "Τσακίζει" κόκαλα επιζήσασα

«Μια κοπέλα η οποία ήταν μπλε, ήταν σε χάλια κατάσταση»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Στο Πρωινό του ΑΝΤ1 μίλησε η κυρία Βάσω Κόκκαλη, η οποία επέβαινε στο τρίτο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με το εμπορικό τρένο στα Τέμπη και αφαίρεσε τη ζωή 57 ατόμων, εκ των οποίων μια κοπέλα δεν έχει ταυτοποιηθεί, αφού ειδικοί μιλούν για σταχτοποίηση.

Τα λόγια της γυναίκας συγκλονίζουν, καθώς μίλησε και για τα παιδιά που έβλεπε να καίγονται στα πρώτα βαγόνια, ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να πλησιάσει λόγω της θερμότητας.

Τα συγκλονιστικά λόγια επιζήσασας της τραγωδίας των Τεμπών

«Εγώ εγκλωβίστηκα, ήρθε ένα παλικάρι και με βοήθησε. Μου έδωσε το κινητό του για να επικοινωνώ, μπόρεσα να φτάσω στο παράθυρο, να το χρησιμοποιήσω σαν φακό, σπάσαμε τα τζάμια και έτσι βγήκαμε. Από εκεί και πέρα μπάχαλο... Υπήρχαν παιδιά εγκλωβισμένα, τα βλέπαμε και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Προσπαθήσαμε να απεγκλωβίσουμε κάποιους φοιτητές, ήταν αδύνατον. Βγήκαμε από το τρένο. Κάποια στιγμή ήρθαν οι άνθρωποι της πυροσβεστικής χωρίς πυροσβεστικά οχήματα κάτω, ήταν όλα πάνω στον δρόμο.

Μια κοπέλα η οποία ήταν μπλε, ήταν σε χάλια κατάσταση, την έφεραν με ένα σκαφάκι, την παράτησαν από το κιγκλίδωμα, την άφησαν στην άσφαλτο 45-50 λεπτά… Έβγαζαν οι φοιτητές τα μπουφάν τους και την σκέπαζαν. Είχαν έρθει 10-11 ασθενοφόρα με ένα γιατρό και αν δεν την έβλεπε ο γιατρός δεν μπορούσαν να την βάλουν στο ασθενοφόρο. Έζησε; Δεν ξέρω.

Δεν υπήρχε η μία πλευρά του βαγονιού. Βλέπαμε το άλλο βαγόνι να καίγεται και τα παιδιά να φωνάζουν "βοήθεια". Φώναζαν "εδώ". Πώς να πας εκεί; Απλά ένα "εδώ" κι εκεί έμειναν», λέει χαρακτηριστικά.

Ψάχνουν να βρούν το "Γιατί" - Βίντεο ντοκουμέντο με το intercity 62 πριν την σύγκρουση στα Τέμπη

Σε βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε το Star φαίνεται η πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας πριν τη μοιραία σύγκρουση στα Τέμπη, που έχασαν την ζωή του 57 συνάνθρωποι μας και οι δικοί τους άνθρωποι αναγκάστηκαν να τους αποχωριστούν μια για πάντα - δείτε εδώ φωτογραφίες από τις κηδείες των θυμάτων.

Ακόμη, οι αρχές και οι αρμόδιοι φορείς ψάχνουν να βρουν μία απάντηση, στην πιο σημαντική ερώτηση που δεν είναι άλλη από το «γιατί;».

«Το σχόλιο που έχω να κάνω εγώ είναι ότι ο Π… πέρασε 31 τρένα και άφησε ένα τρένο, τον προαστιακό, να περάσει αυτός. Ανταλλάξαμε τηλεγραφήματα με τον Σ… Ξέρεις, δε μπορούσα να συννενοηθώ, άλλα αντ’ άλλων λέει αυτός αλλά λέμε κάτι άλλο θα έλεγε. Και πήρα τηλέφωνο τον Π… στο κινητό και του λέω: γιατί δεν κάθισες λίγο ακόμα;», δηλώνει ο Γεώργιος Ζήνδρος στην εκπομπή του ALPHA.

«Εγώ δε μπορώ να δώσω εντολή σε κανέναν. Εγώ τηλεφώνησα 22:45 στον Π… στο κινητό, εφόσον είχε φύγει. Και επειδή ήταν μέχρι τις 23:00 η βάρδια; Δεν του άφησε 10 τρένα, ένα τρένο του άφησε να βάλει μέσα, τον προαστιακό», προσθέτει ο κύριος Ζήνδρος για τη νύχτα της σφοδρής σύγκρουσης των δύο τρένων.

«Είναι πολύ δυσάρεστη η μετάθεση ευθυνών που υπάρχει σε πολλούς ανθρώπους που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις. Υπάρχουν ευρύτερες ευθύνες, ποιοι τον τοποθέτησαν εκεί, ποιοι τον πιστοποίησαν», σχολιάζει ο Πρώην Ειδικός Σύμβουλος του ΟΣΕ, Γιώργος Ναθένας.