Αλέξης Τσίπρας: Πότε θα γίνει η κηδεία της μητέρας της Περιστέρας Μπαζιάνα

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου: NDPPHOTO
Φωτογραφία αρχείου: NDPPHOTO

Βυθισμένη στο πένθος είναι η οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα και της Περιστέρας Μπαζιάνα. Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της συντρόφου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να έχει ακυρώσει και όλες τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η μητέρα της νοσηλευόταν στο Λαϊκό Νοσοκομείο δίνοντας "μάχη" με τον καρκίνο, ενώ το τελευταίο διάστημα είχε πάρει εξιτήριο και βρισκόταν στο σπίτι της. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί σήμερα 23/3.

Η ανακοίνωση για την κηδεία της μητέρας της Μπέτυς Μπαζιάνα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών η Βαρβάρα Μπαζιάνα, μητέρα της Μπέτυς Μπαζιάνα, συντρόφου του Αλέξη Τσίπρα. Η Βαρβάρα Μπαζιανα γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Σπούδασε και έζησε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως μαία. Τα τελευταία χρόνια έδωσε σκληρή μάχη με το καρκίνο, με βαθιά αξιοπρέπεια και δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια.

Δείτε επίσης: Άκρως εντυπωσιακή στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα η Περιστέρα Μπαζιάνα - Αποκλειστικές φωτογραφίες στην Επίδαυρο

Οι γονείς και η ζωή της Περιστέρας Μπαζιάνα

Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1974 στην Καρδίτσα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Έχει καταγωγή από τους Σοφάδες Καρδίτσας και από την Κεφαλονιά.

Ο πατέρας της, Αχιλλέας Μπαζιάνας, προερχόταν από μεσοαστική οικογένεια των Σοφάδων, ήταν μαθηματικός, αριστερών φρονημάτων και παλιό στέλεχος του ΚΚΕ. Την περίοδο της επταετίας αναγκάστηκε λόγω διωγμών να εγκαταλείψει τη διδασκαλία του στην Ελλάδα και να καταφύγει στο Παρίσι. Η ίδια από τα παιδικά της χρόνια ενδιαφερόταν για την πολιτική και το 1990 οργανώθηκε στον Συνασπισμό, ενώ όπως έχει δηλώσει, δεν υπήρξε ποτέ μέλος της ΚΝΕ.

Με τον Αλέξη Τσίπρα γνωρίστηκαν στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, όπου ήταν συμμαθητές στο ίδιο τμήμα. Συνέχισαν να είναι συμμαθητές και στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, ενώ παράλληλα ήταν μέλη του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου, με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι πρόεδρος. Αμφότεροι, δραστηριοποιήθηκαν στον χώρο της Αριστεράς και πρωταγωνίστησαν στο μεγάλο κίνημα μαθητικών καταλήψεων, ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης: Άκρως εντυπωσιακή στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα η Περιστέρα Μπαζιάνα - Αποκλειστικές φωτογραφίες στην Επίδαυρο

Περιστέρα Μπαζιάνα Αλέξης Τσίπρας

Ακαδημαϊκή πορεία

Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο και παρέμεινε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, συμμετέχοντας σε ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη εφαρμογής τηλεϊατρικής του ΟΤΕ και ξεκινώντας διδακτορική διατριβή. Ήρθε όμως σε ρήξη με τον επιβλέποντα καθηγητή της, Δημήτριο Λυμπερόπουλο, τον οποίο κατηγόρησε ότι ιδιοποιήθηκε την πνευματική της εργασία και υπεξαίρεσε αμοιβές της, προσφεύγοντας το 2003 στη Δικαιοσύνη, από την οποία δικαιώθηκε, έχοντας δικηγόρο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, αποζημιώθηκε με το ποσό των 30.000 ευρώ. Αργότερα, ο Λυμπερόπουλος προσέφυγε στο Εφετείο Πατρών κατά της πρωτόδικης απόφασης, το οποίο εν τέλει τον δικαίωσε και υποχρέωσε την Μπαζιάνα να του καταβάλει χρηματική αποζημίωση ύψους 8.000 ευρώ για τη συκοφαντική δυσφήμιση που εκείνος υπέστη.

Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα το 2008, από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής της ήταν «Αρχιτεκτονικές Ελέγχου και Τεχνικές Μετάδοσης για τη Βελτιστοποίηση της Απόδοσης Οπτικών WDM Δικτύων». Το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δίδαξε τηλεπικοινωνιακά συστήματα στο Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών στη Λαμία.

Το 2018, ανέλαβε θέση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και πανεπιστημιακούς που έκαναν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες και χρήση φωτογραφικών διατάξεων εις βάρος άλλων υποψηφίων. Το 2019, αναδείχθηκε ομόφωνα Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Έχει περισσότερες από 45 δημοσιεύσεις, ενώ ο h-index της είναι 7.

Σύμφωνα με την βικιπαίδεια.