Τομέας Τουρισμού ΙΕΚ ΑΛΦΑ: Το καλό και το κακό σενάριο για τον Τουρισμό στην εποχή του κορωναϊού

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τομέας Τουρισμού ΙΕΚ ΑΛΦΑ: Το καλό και το κακό σενάριο για τον  Τουρισμό στην εποχή του κορωναϊού

Στο καλό σενάριο ποντάρει ο τουριστικός κλάδος στη χώρα μας για να ελπίζει ίσως σε μία σεζόν δύο ή τριών μηνών, με υπαρκτό φυσικά τον κίνδυνο να χαθεί εντελώς η περίοδος του καλοκαιριού, στην περίπτωση που η επιδημική έξαρση επιμηκυνθεί πέραν του Ιουνίου. Οι κρατήσεις για Απρίλιο και Μάιο έχουν ακυρωθεί στο 85%, όχι όμως για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Όπερ μεθερμηνευόμενον, η διάσωση της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα δεν θα είναι απλή υπόθεση, αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται και σαν χαμένη!

Χρειάζεται φρέσκια σκέψη, πρωτότυπες ιδέες και πάνω από όλα γρήγορα αντανακλαστικά της αποκαλούμενης ως «βαριάς βιομηχανίας» της Ελλάδας, προκειμένου να υλοποιηθεί το καλό σενάριο για τον ελληνικό Τουρισμό και για τους νέους με σπουδές Τουριστικών Επαγγελμάτων, με βάση τα αισιόδοξα δεδομένα που έχουμε από τη διάδοση του Cοvid-19 στη χώρα μας ως σήμερα: χαμηλός αριθμός νεκρών, ήπια έξαρση κρουσμάτων, ώσπου να φτάσουμε στη μέρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι θα είναι στο μηδέν! Και τότε τι;

Η καραντίνα σε όλον τον πλανήτη, αλλά και η μεγάλη διασπορά στις χώρες της Ευρώπης- που αποτελούν τη βασική δεξαμενή τουριστικών εσόδων – συνηγορούν στο ότι έχει χαθεί το πρώτο στοίχημα για την περίοδο του Πάσχα και πλέον το βλέμμα είναι στους υπόλοιπους μήνες.

Οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και της εστίασης και οι επαγγελματίες Τουρισμού προσδοκούν σε κάποιες κρατήσεις για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο ή και τον Οκτώβριο, στο ενδεχόμενο, όμως, που επιτραπεί στις ξενοδοχειακές μονάδες να ανοίξουν από Ιούνιο. Ειδάλλως, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το κακό σενάριο: δηλαδή να χαθεί ολόκληρη η σεζόν!

Έκδοση voucher 18μηνης διάρκειας και έμφαση στον εσωτερικό Τουρισμό

Σε σύστημα έκδοσης voucher 18μηνης διάρκειας προχωράει το Υπουργείο Τουρισμού. Το μέτρο αποτελεί λύση στο πρόβλημα με τις προκαταβολές που έχουν δώσει πελάτες ξενοδοχείων για να κάνουν κράτηση για τις θερινές διακοπές τους, έτσι ώστε αφενός οι ξενοδόχοι να μην αναγκαστούν να τις επιστρέψουν σε αυτήν τη δύσκολη για τον κλάδο τους περίοδο και αφετέρου οι πελάτες να μην χάσουν τα χρήματα τους. Δηλαδή οι πελάτες που θα έχουν στην κατοχή τους το voucher, θα μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους -ίσης αξίας- ακόμα και του χρόνου το καλοκαίρι, αν η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν τους επιτρέπει να τις κάνουν φέτος.

Εξάλλου, το Υπουργείο Τουρισμού δίνει φέτος έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό, γεγονός που συναρτάται άμεσα και με την υγειονομική κατάσταση που θα επικρατεί στις χώρες του εξωτερικού μετά την παρέλευση της πανδημίας.

«Το ταξίδι και ο Τουρισμός είναι μια εξαιρετικά ανθεκτική βιομηχανία»

Το Forbes αναφέρει πως, αν ρωτήσετε τους ειδικούς, θα σας πουν ότι τα ταξίδια θα επιστρέψουν σύντομα. Πιο γρήγορα από ό,τι αναμένεται. «Παρά τις προκλήσεις, η κατάσταση αυτή δεν θα διαρκέσει για πάντα. Το ταξίδι και ο τουρισμός είναι μια εξαιρετικά ανθεκτική βιομηχανία, που έχει επανέλθει ξανά και ξανά μετά από ασθένειες και φυσικές καταστροφές», δήλωσε πρόσφατα ο Τζον Λόβελ, επικεφαλής στην Travel Leaders Group.

Με βάση πάντα αυτήν την ανθεκτικότητα της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και το γεγονός ότι ο Τουρισμός στη χώρα μας είναι –και θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν- ο μεγαλύτερος... «εργοδότης», οι σπουδές Τουριστικών Επαγγελμάτων αποτελούν μια σίγουρη επένδυση, δεδομένης της ζήτησης και της γρήγορης επαγγελματικής αποκατάστασης!

Η μεγαλύτερη «δύναμη» στις Σπουδές Τουρισμού είναι... ΑΛΦΑ!

Κατέχοντας ηγετική θέση στα τουριστικά επαγγέλματα, με πρωτιές και βραβεύσεις των σπουδαστών του στις τουριστικές σπουδές, και με διακρίσεις τους κατά την πρακτική τους άσκηση από top 5άστερες ξενοδοχειακές αλυσίδες (όπως ο όμιλος ALDEMAR, κ.ά), το ΙΕΚ ΑΛΦΑ, σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη, προσφέρει την κορυφαία λύση σπουδών Τουρισμού, για τις ειδικότητες:

Οι απόφοιτοι του ΙΕΚ ΑΛΦΑ αποτελούν σταθερά, κάθε χρόνο, τη Νο1 επιλογή για περισσότερες από 40 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις-κολοσσούς της εγχώριας και διεθνούς Τουριστικής Βιομηχανίας! Εσύ πού θα σπουδάσεις Τουριστικά;

Επίλεξε την 5άστερη Σχολή Τουρισμού της χώρας, με ένα τηλέφωνο στο 210-5279500 (ΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας), 210-4120313 (ΙΕΚ ΑΛΦΑ Πειραιά), 210-9640117 (ΙΕΚ ΑΛΦΑ Γλυφάδας), 2310-552406 (ΙΕΚ ΑΛΦΑ Θεσσαλονίκης), ή με ένα click στο: https://www.iekalfa.gr/tomeis-spoydwn/tourismos/!

Start your career in Tourism από το ΙΕΚ ΑΛΦΑ!