Ο Τάσος Δούσης προτείνει αυτούς τους 4 μαγευτικούς προορισμούς για τα Χριστούγεννα

Αν θέλετε χιόνι και παραμυθένια τοπία, ιδού...

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ο Τάσος Δούσης προτείνει αυτούς τους 4 μαγευτικούς προορισμούς για τα Χριστούγεννα

Αν είστε από τους τυχερούς που θα μπορέσουν να περάσουν τα φετινά Χριστούγεννα μαγευτικές διακοπές μακριά από την δουλειά τους με αγαπημένα τους πρόσωπα, ο Τάσος Δούσης, σας προτείνει ανεπιφύλακτα τους παρακάτω τέσσερις μαγευτικούς προορισμούς που σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε αυτή την τόσο όμορφη εποχή.

Που να πάτε φέτος τα Χριστούγεννα

Νοϊσβάνσταϊν

Το Νοϊσβάνσταϊν δέχεται 1.3 εκατομμύρια επισκέπτες ανά έτος καθιστώντας τον έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Για λόγους ασφαλείας, το παλάτι είναι προσπελάσιμο μόνο με τριανταπεντάλεπτη ξενάγηση με ξεναγό, ενώ δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες. Υπάρχουν επίσης ειδικές ξεναγήσεις που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα θέματα. Στην περίοδο αιχμής από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, έχει μέχρι και 6.000 επισκέπτες την ημέρα και οι επισκέπτες χωρίς κράτηση ίσως χρειαστεί να περιμένουν αρκετές ώρες. Οι πωλήσεις εισιτηρίων πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω του κέντρου εισιτηρίων στο Χοχενσβάνγκαου.

Κολμάρ

Το Κολμάρ είναι πόλη του νομού του Άνω Ρήνου της ιστορικής και πολιτιστικής περιοχής της Αλσατίας, στη διοικητική περιοχή Γκραντ Εστ, στη βορειοανατολική Γαλλία. Αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού αυτού και έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του.

Τα αξιοθέατα που μπορείς να επισκεφθείς:

  • Μουσείο Unterlinden: Παλιό μοναστήρι του Τάγματος των Δομινικανών, κτισμένο το 1242, μετατράπηκε σε μουσείο το 1850. Σήμερα στεγάζει σημαντικά εκθέματα τέχνης και ιστορίας της Αλσατίας. Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι το "τρίπτυχο του Ίζενχαϊμ" (Le Retable d'Isenheim), δημιουργημένο γύρω στα 1515 από τον Ματίας Γκρύνεβαλντ (καλλιτέχνη από το Βίρτσμπουργκ (Würzburg). Σημαντικό έκθεμα είναι, επίσης, το τρίπτυχο Jean d'Orlier, δημιουργία του Μάρτιν Σονγκάουερ (Martin Schongauer). Το μουσείο διαθέτει, επίσης, μεγάλη συλλογή ξυλόγλυπτων και βιτρώ (14ος - 18ος αιώνας), συλλογή όπλων ρωμαϊκής έως και αναγεννησιακής εποχής (δόρατα, πελέκεις, τόξα κ.ά).
  • Μουσείο Μπαρτολντί (Musée Bartholdi): Μουσείο αφιερωμένο στα έργα του γλύπτη και ζωγράφου Φρεντερίκ Μπαρτολντί, τέκνου της πόλης και δημιουργού του Αγάλματος της Ελευθερίας που δωρήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση στις ανεξαρτητοποιημένες ΗΠΑ και σήμερα αποτελεί χαρακτηριστικό μνημείο τους. Στην είσοδο του μουσείου δεσπόζει το άγαλμα "Les grands soutiens du monde" (1902).
  • Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου (Église du Saint-Martin), θεμελιώθηκε το 1234, αποπερατώθηκε το 1365. Είναι ο μεγαλύτερος ναός στο Κολμάρ και ένας από τους μεγαλύτερους της περιφέρειας του Άνω Ρήνου. Διαθέτει όμορφα βιτρώ, αγάλματα γοτθικής και αναγεννησιακής εποχής και επιβλητικό εκκλησιαστικό όργανο. Το κεντρικό κλίτος περιβάλλεται από μια σειρά γοτθικών παρεκκλησίων, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αλσατικών ναών.
  • Καθεδρικός ναός των Δομινικανών (Église des Dominicains): Δεν αποτελεί πλέον ναό που λειτουργείται, αλλά απλό αξιοθέατο, καθώς σε αυτόν υπάρχει το αριστούργημα La Vierge au buisson de roses του Μάρτιν Σονγκάουερ, ενώ διαθέτει όμορφα βιτρώ και στασίδια μπαρόκ στο κεντρικό κλίτος.
  • Μικρή Βενετία (Petite Venice): Είναι τμήμα της πόλης με παραδοσιακά κτήρια στις όχθες των καναλιών του Λάουχ. Η περιοχή κάποτε αποτελούσε το κέντρο των κρεοπωλών, των αλιέων και των βυρσοδεψών.
  • Οικία Πφίστερ (Maison Pfister): Παλαιά οικία στο κέντρο σχεδόν της πόλης, περίτεχνης διακόσμησης και γερμανικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε γύρω στα 1537.
  • Οικία Κόιφχους (Maison Koïfhus): Είναι το παλαιό τελωνείο, γοτθικής αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε γύρω στα 1480.
  • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Εθνογραφίας (Musée d'histoire naturelle et d'ethnographie): Ιδρύθηκε το 1859 και διαθέτει μεγάλη συλλογή ταριχευμένων ζώων και τεχνημάτων από τις πρώην γαλλικές και γερμανικές αποικίες, αλλά και ορισμένα αρχαία αιγυπτιακά εκθέματα. Τμήμα του είναι, επίσης, αφιερωμένο στην τοπική εβραϊκή κοινωνία.
  • Το Άγαλμα της Ελευθερίας: Το αντίγραφο του διάσημου αμερικάνικου γλυπτού βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης, καθώς ο δημιουργός του αγάλματος, Frederic Auguste Bartholdi, καταγόταν από την περιοχή.
  • Μουσείο δημοτικών εργοστασίων (Musée des usines municipales): Βιομηχανικά και τεχνολογικά εκθέματα στο χώρο ενός παλαιού εργοστασίου.
  • Δημοτική Βιβλιοθήκη: Διαθέτει μια από τις πλουσιότερες συλλογές κωδίκων (προ του 1501) της Γαλλίας, με περισσότερους από 2.300 τόμους. Παρά το γεγονός ότι το Κολμάρ δε διέθετε Πανεπιστήμιο, η συλλογή αυτή προέρχεται από τις δωρεές των συλλογών των τοπικών μονών και αβαείων στην πόλη.

Στρασβούργο

Το Στρασβούργο είναι η πρωτεύουσα και κυριότερη πόλη του νομού Κάτω Ρήνου (Bas-Rhin) και της περιφέρειας του Γκραντ Εστ στη βορειοανατολική Γαλλία και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Ρήνου. Είναι μία πόλη που διατηρεί το ιστορικό της κέντρο και για το λόγο αυτό είναι και ιδιαίτερα γραφική. Ο τοπικός πληθυσμός (Αλλεμάνοι) αποτελεί ένα μείγμα γαλλικών και γερμανικών στοιχείων, ενώ η πόλη θεωρείται γέφυρα της ενότητας μεταξύ της σύγχρονης Γαλλίας και Γερμανίας. Δύο γέφυρες συνδέουν το Στρασβούργο με τη γερμανική κωμόπολη Κελ (Kehl), δηλαδή τη Γαλλία με τη Γερμανία. Μέχρι το 1918 η πόλη ανήκε στη Γερμανία, καθώς είχε προσαρτηθεί από τη Γαλλία το 1871.

Πράγα

Η Πράγα, είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα (Vltava), στην κεντρική Βοημία, έχει 1,309 εκατομμύρια κατοίκους σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία το 2019. Αποκαλείται επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε τον Τάσο Δούση στο κανάλι του στο Youtube καθώς και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram για ακόμη περισσότερες μαγευτικές... Εικόνες!