Δρ. Μηνάς Μαστρομηνάς: «Αισθάνομαι ευλογημένος που συμμετέχω στο θαύμα της ζωής!»

Δρ. Μηνάς Μαστρομηνάς: «Αισθάνομαι ευλογημένος που συμμετέχω στο θαύμα της ζωής!»

Τα τελευταία 30 χρόνια έχει «δημιουργήσει» πάνω από 30.000 νέους ανθρώπους μέσω της εξωσωματικής μεθόδου, δίνοντας έτσι ελπίδα σε όλα εκείνα τα ζευγάρια που αδυνατούν ή δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν.

Το YOU μίλησε με τον Δρ. Μηνά Μαστρομηνά, Μαιευτήρα- Γυναικολόγο, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του «Εμβρυογένεσις», ενός από τα μεγαλύτερα Κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Ελλάδα, ο οποίος μας εξήγησε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στη χώρα μας.

Είστε ο άνθρωπος που τα τελευταία 30 χρόνια έχετε δημιουργήσει, όπως έχει γραφτεί και σε πρόσφατη συνέντευξή σας, μια μικρή πόλη από νέους ανθρώπους (30.000) μέσω της εξωσωματικής. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Αισθάνομαι τυχερός και ευλογημένος από τον Θεό που μου επιφυλάχθηκε αυτή η ευθύνη και χαρά να συμμετέχω στο θαύμα της δημιουργίας μιας ζωής, που ολοκληρώνει και φέρνει ευτυχία σε μια οικογένεια. Παράλληλα όμως διατηρώ και την πικρή γεύση των προσπαθειών που η επιστήμη για διάφορους λόγους δεν κατάφερε το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Η σκέψη και η καρδιά μου είναι πιο κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους...

Τι πιστεύετε ότι έχει βοηθήσει τα τελευταία χρόνια και έχει αυξηθεί το ποσοστό της επιτυχίας μιας εξωσωματικής;

Είχα την τύχη να ζήσω την εξωσωματική γονιμοποίηση από τη νηπιακή της ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Οι εξελίξεις σε επίπεδο Εργαστηρίου κυρίως υπήρξαν καταιγιστικές! Κατανοήσαμε καλύτερα τις αναγκαίες εργαστηριακές συνθήκες που χρειάζονται γαμέτες και έμβρυα για να αναπτυχθούν ομαλά και χωρίς απώλειες. Η διαδικασία συνολικά απλοποιήθηκε, έγινε πιο φιλική, ασφαλής και προσβάσιμη για τους πολλούς. Ακόμη, τα ποσοστά επιτυχίας διπλασιάστηκαν μέσα σε 20 χρόνια, ενώ η συμβολή της νέας τεχνολογίας εγγυάται την υγεία των παιδιών που θα γεννηθούν.

Πότε θεωρείτε ότι ένα ζευγάρι πρέπει να καταφύγει στη συγκεκριμένη μέθοδο;

Μετά από έναν χρόνο φυσικών προσπαθειών επιβάλλεται μελέτη του ζευγαριού από ειδικό στην υπογονιμότητα γυναικολόγο. Από τον έλεγχο αυτό και τις σχετικές εξετάσεις θα προκύψει η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η άσκοπη απώλεια χρόνου και η χρήση αναποτελεσματικών τεχνικών. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι επιβεβλημένη η καλή ενημέρωση και η σωστή επιλογή ικανών, αποδεδειγμένα, ειδικών.

Πόσο ασφαλής είναι στις μέρες μας η μέθοδος της εξωσωματικής; Μέχρι πόσες φορές θεωρείτε ότι είναι ασφαλές για μια γυναίκα να το προσπαθεί;

Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια 100% στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα φάρμακα και όλη η τεχνική έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία 40 χρόνια και οι επιπλοκές είναι μηδενικές τόσο για τη γυναίκα όσο και για τα παιδιά. Άλλωστε, υπάρχουν πολλές μελέτες και έρευνες διεθνώς που το επιβεβαιώνουν αυτό. Σήμερα το πολύ 2-3 προσπάθειες είναι αρκετές σε γυναίκες μέχρι 40 ετών, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά μειώνονται και γι’ αυτό πρέπει να είναι έγκαιρη η αναζήτηση θεραπείας.

Τι θα συμβουλεύατε ένα ζευγάρι που αδυνατεί να συλλάβει με φυσιολογικό τρόπο λόγω ηλικίας ή άλλων παραγόντων;

Άμεση αναζήτηση καλού ειδικού γυναικολόγου, χωρίς να σπαταλάται άσκοπος χρόνος και οικονομικοί πόροι. Με ψυχραιμία και επιμονή μπορεί να βρεθεί η πιο πρόσφορη λύση.

Ποιες είναι οι νέες εξελίξεις που ενδέχεται να δούμε σύντομα και στην Ελλάδα πάνω στη συγκεκριμένη μέθοδο;

Πιστεύω ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι Έλληνες επιστήμονες και τα Κέντρα Εξωσωματικής παρακολουθούν τις εξελίξεις και δεν χρειάζεται ένα ζευγάρι να πάει στο εξωτερικό. Αντιθέτως έχουμε πολλά ζευγάρια από το εξωτερικό που έρχονται στη χώρα μας λόγω του χαμηλού κόστους και της εγκυρότητας των υπηρεσιών.

Το «who is who» του Δρ. Μηνά Μαστρομηνά

Με ειδίκευση σε θεραπείες καταπολέμησης της υπογονιμότητας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Hammersmith στο Λονδίνο το 1988, ο Δρ. Μηνάς Μαστρομηνάς θεωρείται, και όχι τυχαία, ένας από τους κορυφαίους γιατρούς και πάνω απ’ όλα επιστήμονας στο είδος του. Τα τελευταία 30 χρόνια δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, όπου έχει ιδρύσει τη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «Εμβρυογένεσις» βοηθώντας χιλιάδες ζευγάρια με προβλήματα τεκνοποίησης να φέρουν στον κόσμο το δικό τους «θαύμα» της ζωής. Το έργο του όμως δεν σταματά εδώ, αφού παράλληλα έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και εγχώρια επιστημονικά περιοδικά και έχει λάβει, μετά από εξετάσεις, το αριστείο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογίας και Μαιευτικής.

INFO

Ιατρική Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «Eμβρυογένεσις»

Διεύθυνση: Λεωφόρος Κηφισίας 49, Μαρούσι

www.embryogenesis.gr

info@embryogenesis.gr