Η P&G, κάνει τα λόγια για τη βιώσιμη ανάπτυξη, πράξεις!

Η P&G, κάνει τα λόγια για τη βιώσιμη ανάπτυξη, πράξεις!

Στο συνέδριο Sustainable Brands στο Παρίσι, η P&G έδειξε τους τρόπους, με τους οποίους οι κορυφαίες της μάρκες, με πραγματικές δράσεις, συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο, για όλους.

H P&G παρουσίασε στο παγκόσμιο συνέδριο Sustainable Brands, που έγινε πρόσφατα στο Παρίσι το πρόγραμμα «Βrand 2030», ένα πρωτοποριακό πλαίσιο δράσεων και καινοτομίας που προωθεί πρακτικές υπεύθυνης κατανάλωσης από τους 5 δισεκατομμύρια καταναλωτές που επιλέγουν τα προϊόντα της καθημερινά. Κορυφαίες μάρκες όπως τα Pampers, το Ariel και το Herbal Essences υιοθετούν ενέργειες και δεσμεύσεις που θα δώσουν ώθηση σε μια καθημερινότητα που ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

P&G

«Οι καταναλωτές δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν την υψηλή ποιότητα που απολαμβάνουν από τα προϊόντα για μια πιο υπεύθυνη κατανάλωση, αλλά απαιτούν από τα προϊόντα αυτά να αναλάβουν ουσιαστική δράση συνεισφέροντας σε λύσεις των σύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα» αναφέρει ο Marc Pritchard, Chief Brand Officer της P&G. «Για αυτόν τον λόγο η P&G έχει εστιάσει στην επαν-εφεύρεση του μάρκετινγκ χρησιμοποιώντας την δύναμη των προϊόντων της ως μια ώθηση θετικής αλλαγής. Θέλουμε οι μάρκες μας να μεγαλώνουν και να δημιουργούν αξία ενώ ταυτόχρονα να έχουν μετρήσιμο και μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον».

Το πρόγραμμα «Brand 2030» αφορά δυο περιοχές, στις οποίες περιγράφονται συγκεκριμένες δράσεις:
Το όραμα της Μάρκας (Brand Ambition): Οι μάρκες προχωρούν σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις συνεισφέροντας έτσι σε λύσεις των προκλήσεων που σχετίζονται με την κατανάλωσή τους.

Βασικές αρχές της Μάρκας (Brand Fundamentals): Η καινοτομία σε όλα τα στάδια του κύκλου παραγωγής και διάθεσης ενός προϊόντος μειώνει το αποτύπωμά του. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η ξεκάθαρη επικοινωνία για τα συστατικά και την ασφάλεια του ενώ παράλληλα, η μάρκα χρησιμοποιεί τη δύναμη της φωνής της – μέσα από την επικοινωνία και διαφήμιση- για την προώθηση θετικών αλλαγών στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Μερικά παραδείγματα για το πώς οι μάρκες της P&G κάνουν πράξη το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνουν:

Το όραμα του Ariel είναι να επαν-εφεύρει μια καλύτερη πλύση με κατανάλωση 50% λιγότερων πόρων, όπως η ενέργεια και το νερό, με όχημα την καινοτομία τόσο σε επίπεδο προϊόντος, όσο και σε επίπεδο συσκευασίας και χρήσης προϊόντος. Οι βασικές αρχές του Ariel περιλαμβάνουν τις πρόσφατες δεσμεύσεις για τις συσκευασίες που ανακοινώθηκαν στο Παρίσι, όπως είναι η προσπάθεια να γίνει η συσκευασία ανακυκλώσιμη στο σύνολό της ως το 2022, καθώς και η μείωση κατά 30% των πλαστικών συσκευασιών ως το 2025. Επιπλέον το Ariel μέσα από τη δύναμη της επικοινωνίας, βοηθά στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος ισότητας με καμπάνιες όπως η Share the Load στην Ινδία και η Partage des Taches στη Γαλλία, που ενθαρρύνουν άνδρες και γυναίκες να μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού.

To όραμα του Herbal Essences, είναι να μπορέσουν όλοι να νιώσουν τη θετική δύναμη της φύσης και να υποστηρίξει τη βιοποικιλότητα προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη. Επιπλέον το Herbal Essences πρωτοπορεί και μοιράζεται αναλυτικά τις πληροφορίες για τα συστατικά του (4 βήματα ασφάλειας), με διαφάνεια, ενώ επίσης έχει λάβει την αναγνώριση από την PETA ως ένα προϊόν που δεν χρησιμοποιεί δοκιμές σε ζώα. Το Herbal Essences bio:renew είναι το πρώτο προϊόν για μαλλιά παγκοσμίως που έχει πιστοποίηση για τα βότανα που χρησιμοποιεί από το Royal Botanic Gardens του Λονδίνου. Ταυτόχρονα, δημιουργεί συσκευασίες φιλικές προς τους ανθρώπους με προβλήματα οράσεως και συσκευασίες από ανακυκλωμένα πλαστικά που έχουν συλλεχθεί από παραλίες, σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του, αυτή των ΗΠΑ.

Το όραμα των Pampers, είναι να προσφέρουν σε εκατομμύρια μωρά την ευκαιρία μιας χαρούμενης και υγιούς ανάπτυξης, σε συνεργασία με επαγγελματίες της υγείας, γονείς και ΜΚΟ. Ως κομμάτι του προγράμματος Brands 2030 τα Pampers παρουσιάζουν τα 7 βήματα θετικής αλλαγής που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Τη συνεχή καινοτομία για αναζήτηση βιώσιμων λύσεων στην παραγωγή πάνας, με στόχο τη μείωση κατά 30% των υλικών που αντιστοιχούν σε κάθε μωρό κατά την περίοδο που φοράει πάνες.
Την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην ανακύκλωση πάνας και μωρομάντηλων με δέσμευση για δημιουργία εργοστασίων ανακύκλωσης σε 3 πόλεις ως το 2021.
Μέσω εφεύρεσης νέων υλικών, τα Pampers έχουν καταφέρει να μειώσουν το βάρος τους κατά 18% μόλις σε 3 χρόνια, διατηρώντας το ίδιο επίπεδο απορροφητικότητας.
Σε συνεργασία με τη Unicef, τα Pampers έχουν συμβάλλει στην εξαφάνιση του βρεφικού και μητρικού τετάνου σε 24 χώρες. Τον Μάρτιο του 2019 ακόμη μια χώρα – το Τσαντ, εξαφάνισε την ασθένεια, με αποτέλεσμα 880,000 νεογέννητα να έχουν σωθεί από το 2006.
«Το πρόγραμμα Brand 2030 αποδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ηγετικών προϊόντων στην προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης. Διασφαλίζουν μια σε βάθος ουσιαστική και μετρήσιμη επίδραση την κοινωνία και το περιβάλλον, σε αντιδιαστολή με αποσπασματικές ενέργειες και τεχνάσματα μάρκετινγκ», εξηγεί ο KoAnn Vikoren Skrzyniarz, Chief Executive Officer of Sustainable Brands.
«Συνεργαζόμαστε με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για να δημιουργήσουμε αυτά τα προγράμματα» αναφέρει η Virginie Helias, P&G Chief Sustainability Officer. «Στόχος μας ήταν να βρούμε συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να αναλάβει κάθε μάρκα ώστε να εκπληρώσει το σκοπό της και συνολικά να συμβάλουμε στην επίτευξη του στόχου των Ηνωμένων Εθνών SDG12 για την υπεύθυνη κατανάλωση. Αγγίζουμε καθημερινά με τα προϊόντα μας 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο κάτι που μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία αλλά και την ευθύνη όχι απλά να ικανοποιούμε τις ανάγκες τους μέσα από προϊόντα υψηλής ποιότητας και απόδοσης, αλλά ταυτόχρονα να ενθαρρύνουμε τον δημόσιο διάλογο, να επηρεάζουμε τις αντιλήψεις, να αλλάζουμε τις συμπεριφορές και τις συνήθειες ώστε να κάνουμε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, πραγματικότητα για όλον τον πλανήτη»