Mala Peruviana: H κακή περουβιανή!

Mala Peruviana: H κακή περουβιανή!

Η τομάτα πέρασε στην Ευρώπη από το Περού γύρω στο 1500 και αρχικά ήταν αρκετά παρεξηγημένη, αφού τα φύλλα της δημιουργούσαν παρενέργειες στα ζώα που τρέφoνταν με αυτά, εξού και το προσωνύμιο mala peruviana (>κακή περουβιανή).

Aρκετούς αιώνες μετά, γύρω στο 1800 έγινε ευρέως αποδεκτή, και ο κόσμος γνώρισε τις μεγάλες, γευστικές αλλά και ευεργετικές τις ιδιότητες.

Η παρεξηγημένη μας «κακή» περουβιανή είναι όμως στην πραγματικότητα πολύ καλή!

Εκτός όμως από το λυκοπένιο, η τομάτα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή άλλων αντιοξειδωτικών, γιατί η τομάτα, είναι γεμάτη με λυκοπένιο, ένα φωτεινό κόκκινο καροτένιο, υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα της. Το λυκοπένιο αξίζει να σημειωθεί ότι έχει μελετηθεί εκτενώς για τις αντιοξειδωτικές και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Εκτός όμως από αυτό, παρέχει παράλληλα πολύ σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη. Καταπολεμάει την χοληστερόλη και επιδρά καταλυτικά στην υπέρταση και στον διαβήτη.

Ένα φλιτζάνι τομάτας παρέχει

  • 57,3% της σ.η.π. βιταμίνης C
  • 22,4% της σ.η.π. βιταμίνης Α
  • 17,8% της σ.η.π. βιταμίνης Κ
  • 11,4% της σ.η.π. πρόσληψης καλίου

Η τομάτα αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών και αποτελεί μέρος του μηχανισμού αποτοξίνωσης του σώματος. Το βασικό όμως στοιχείο της τομάτας, για το οποίο είναι ξεχωριστή είναι η γεύση της… Αυτή η πλούσια γλυκιά γέυση που φέρνει με την πρώτη μπουκιά στο μυαλό αναμνήσεις από ελληνικό καλοκαίρι. Μια λεπτή οξύτητα και μια μυρωδιά γεμάτη ιώδιο και άνθη.

Παράλληλα με την τραγανή της σάρκα και το υγρό πλούσιο σώμα, είναι ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που χαρίζουν στην τομάτα, την πέμπτη αίσθηση στην γέυση, το γνωστό απο τους ιάπωνες umami. Όλα αυτά ήταν και η αφετηρία για την δημιουργία της Mala Peruviana.

Το όραμα πίσω από την δημιουργία ενός προϊόντος, 100% φυσικό, από μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση. Η mala peruviana παρασκευάζεται με την καλύτερη πρώτη ύλη, την οποία διαλέγουμε προσεκτικά στην καλύτερη της φάση και τοποθετώντας την σε ένα packaging, καινούριο για την βιομηχανία της τομάτας, αλλά αρκετά παλιό σαν έθιμο στην παράδοση συγκομιδής και φύλαξης για χρόνια από τα ελληνικά νοικοκυριά. Ακριβώς λοιπόν, όπως κάναν χρόνια οι γιαγιάδες μας στο τέλος κάθε καλοκαιριού, αρχές Σεπτέμβρη την στιγμή δηλαδή που η τομάτα βρίσκεται στην καλύτερή της στιγμή, την μαζεύουμε προσεκτικά και τοποθετούμε όλες τις θρεπτικές της αξίες σε ένα γυάλινο μπουκάλι, κρατώντας αναλοίωτα τα γευστικά της χαρακτηριστικά και χωρίς καθόλου συντηρητικά, την διατηρούμε για αρκετό καιρό,

μέχρι να ξαναγίνουν οι νέες μας τομάτες.

Αλλά...τα δικά μας όνειρα για την τομάτα δεν σταματάνε εκεί!

Η ζωή της τομάτας βασίζεται σε μια παρεξήγηση εκτός από ότι την θεωρούσαν στην αρχή ‘’κακή’’ όπως είπαμε

και οι παρεξηγήσεις συνεχίζονται...

Τομάτα ή ντομάτα

Φρούτο ή Λαχανικό

(You say ‘tomato’ I say ‘tomato’)

Από βοτανικής άποψης η τομάτα είναι φρούτο (ράγα). Όμως με βάση μια δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1893, η τομάτα προκηρύχθηκε ως λαχανικό.

Η ζωή της τομάτας στα μάτια του καταναλωτή είναι φτιαγμένη πάνω σε ένα ή με το μεγαλύτερο ερώτημα

Σάλτσα ή Χυμός

τρώγεται ή και πίνεται

Στην ερώτηση αυτή αν τελικά τρώγεται μόνο ή και πίνεται, η απάντηση είναι μια! Και τα δύο !

Καλωσορίζουμε λοιπόν τα . . . D R E A T S don’t drink don’t eat

d r e a t

Το νέο ξεκίνημα της πετυχημένης συνταγής της Mala Peruviana

Μια νέα κατηγορία που επαναπροσδιορίζει το πώς βλέπαμε τα φρούτα και τα λαχανικά τόσο καιρό. Ο αρμονικός συνδυασμός δύο κόσμων, drink&eat.

Τα dreats της Μala Peruviana, με βασικό συστατικό τον χυμό τομάτας σε 3 ξεχωριστές γεύσεις, αποτελούν την φυσική πηγή ενέργειας και την πιο νόστιμη πρόταση για όλες τις ώρες.

Είναι η απάντηση στο δε θέλω να πιώ ούτε καφέ, ούτε ποτό …

Είναι το χορταστικό boost που χρειάζεσαι στο lunch break της δουλειάς, με τις λίγες θερμίδες (34 kCal/100ml) Eίναι η πιο σωστή επιλογή μετά από μια έντονη σωματική άσκηση, που θα σε τονώσει και θα σου δώσει ενέργεια. Σε μια αγορά που πόσιμη τομάτα σημαίνει κυρίως βάση για το bloody mary, ή στην καλύτερη gaspaccio τα dreats, ήρθαν για να δώσουν μια καινούργια προοπτική στα non alcochol drinks οι 3 γεύσεις των dreats.

Mala Peruviana Red red tomato dreat ή απλά η ντομάτα στα καλύτερα της.

Μαζεμένη επιλεκτικά στο τέλος του καλοκαιριού, η Red από την σειρά των dreat, ξεχωρίζει τόσο για την γεμάτη γεύση της όσο και για την ισορροπημένη οξύτητα και γλυκύτητα σε κάθε της γουλιά.

Χωρίς κανένα άλλο συστατικό ή συντηρητικό, απλά... τομάτα η Red είναι ιδανική να πίνετε δροσερή, σκέτη αλλά και σε κοκτέιλ.

Mala Peruviana Fire red tomato, chilli, spices dreat

Σίγουρα δεν μιλάμε για άλλο ένα έτοιμο μείγμα bloody mary. Γιατί η Fire έχει τον δικό της μοναδικό φλογερό χαρακτήρα.

Ένας εκρηκτικός συνδυασμός μπαχαρικών που αναδεικνύει την umami γεύση της ντομάτας, αφήνοντας σου μια γλυκιά πιπεράτη επίγευση.

Κάθε γουλιά μπορεί να είναι διαφορετική και σε προκαλεί να παίξεις δημιουργικά με τα χαρακτηριστικά της.

Mala Peruviana Earth red tomato, beetroot, black carrot, herbs dreat

Διαφορετικά επίπεδα γεύσεων και εντάσεων, μια ιδανική ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και το umami, η Εarth είναι από μόνη της κάτι ξεχωριστό.

Μια καινοτόμα συνταγή που με την απαλή υφή της, αφήνει μια μεταξένια αίσθηση στον ουρανίσκο, αρώματα γης και μια αίσθηση ικανοποίησης στον λαιμό.

Κάθε μια αντιπροσωπεύει με ξεχωριστό τρόπο από ένα χαρακτηριστικό αυτής της ξεχωριστής προσωπικότητας της Μala Peruviana.

Με σκοπό... Να δούμε την τομάτα επιτέλους με άλλη ματιά.

Kαλή σας απόλαυση!

Που μπορείτε να βρείτε την Mala Peruviana;

  • Mεγάλες αλυσίδες Super Market
  • Granikal (διανομέας στον χώρο της εστίασης)
  • Κάβες
  • Café - Bars (ζητήστε τα επώνυμα)
  • Delicatessen & άλλα καταστήματα πώλησης τροφίμων