«Και τι θα πει διαφέρω;»

Διαβάζοντας το βιβλίο της Έλενας Ακρίτα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Και τι θα πει διαφέρω;»

Και κάποια στιγμή μεγαλώνεις -σύμφωνα με τους άλλους- και όλο ακούς… «άντε, εσύ δεν θα παντρευτείς, περνάνε τα χρόνια, και πότε θα κάνεις παιδιά, και τι θα πει, καλέ, η γειτονιά», «καλέ, την κόρη της κυρίας Τάδε την είδατε, μια χαρά τον τύλιξε τον γαμπρό και με λεφτά».

Και εσύ κάθεσαι και αναρωτιέσαι ποια είναι αυτή η γειτονιά, ποιοι σε σχολιάζουν, γιατί πρέπει να παντρευτείς για να μείνουν ικανοποιημένοι οι άλλοι και η «γειτονιά», και γιατί πάντα, ό,τι κι αν κάνεις, οι άλλοι θα έχουν απαιτήσεις από εσένα. Και κανείς δεν σε ρωτά τελικά «εσύ είσαι ευτυχισμένη;».

Και έστω ότι παντρεύτηκες, και μετά αφού παντρεύτηκες, θα πρέπει να κάνεις και παιδί, και έστω ότι έκανες κι άλλο παιδί, ε, και τι… δεν θα κάνεις και ένα δεύτερο για να έχει παρέα το πρώτο; Και μετά με δύο παιδιά πώς θα δουλεύεις; Θα είσαι καλή μάνα; Και αν τελικά μετά χωρίσεις, δεν θα έχεις σκεφτεί την οικογένειά σου; Και γιατί έκανες παιδιά αφού τελικά θα χώριζες;

Και εσύ εντέλει αναρωτιέσαι πόσοι γάμοι χτίστηκαν πάνω σε «θέλω» άλλων και στο τι θα πει η κοινωνία. Πόσες ζωές χάθηκαν σε οικογένειες και γάμους που για τον κόσμο ήταν «σωστές». Και πόσες ακόμα ζουν με αυτόν τον τρόπο μη τολμώντας να ζήσουν. Πόσα δεν λέγονται για να μην ταράξουν την τέλεια εικόνα. Και πόσοι σχολιάζουν ζωές πίσω από κλειστές πόρτες μόνο και μόνο για να γεμίσουν τα δικά τους κενά.

εκδόσεις διόπτρα

Διαβάζοντας το βιβλίο της Έλενας Ακρίτα, δεν θα μπορούσα να ταυτιστώ περισσότερο με τους χαρακτήρες. Μπορεί να μην είναι οι ιστορίες τους ακριβώς ίδιες με τη δική μου, αλλά πραγματικά μιλάνε για μένα. Για όλα αυτά που η κοινωνία ψιθυρίζει και που είναι πιο ανώδυνο απλά να τα σχολιάσεις και να τα κατακρίνεις παρά να προσπαθήσεις να τα αποδεχτείς.

Ο βιασμός μιας γυναίκας που κατηγορήθηκε ότι έφταιγε γιατί ίσως τα ήθελε και τα έπαθε, ο έρωτας ανάμεσα σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας, η αγάπη ανάμεσα σε ανθρώπους χωρίς να κοιτά φύλα. Όλα αυτά που γίνονται τροφή για κουτσομπολιό από κακούς ανθρώπους που νομίζουν ότι ξέρουν τι είναι το καλύτερο για σένα.

Κλείνοντας Το Σκισμένο Τούλι, σου δημιουργείται μια αίσθηση… έχεις την επιλογή να ζήσεις όπως οι άλλοι θέλουν ή την επιλογή να ζήσεις ευτυχισμένη και να είσαι αυτό που πραγματικά είσαι. Εγώ θα πάρω τη δεύτερη επιλογή. Για να είμαι καλά εκείνες τις στιγμές που μένω με τον εαυτό μου και μετράμε ο ένας τον άλλον.

Μια αναγνώστρια

Το βιβλίο «Το Σκισμένο Τούλι» της Έλενας Ακρίτα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.