Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή σπουδαία προσωπικότητα!

Ποιος είναι;

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή σπουδαία προσωπικότητα!

Απεβίωσε σε ηλικία...

89 ετών ο Βρετανός μαθηματικός Μάικλ Ατίγια, ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς στον κόσμο, ο οποίος είχε γίνει διάσημος στη δεκαετία του 1960, όταν είχε ενώσει τα μαθηματικά και τη φυσική με τρόπο που δεν είχε υπάρξει ξανά από την εποχή του Νεύτωνα. Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: Νίκος Μουτσινάς: Το φάουλ του παρουσιαστή και η... πληρωμένη απάντηση από καρκινοπαθή!

Η Βασιλική Εταιρεία Επιστημών της Βρετανίας, της οποίας ο Ατίγια υπήρξε πρόεδρος στη δεκαετία του 1990, επιβεβαίωσε το θάνατό του, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Ατίγια, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Λονδίνο το 1929 από πατέρα Λιβανέζο και μητέρα Σκωτσέζα και είχε πάρει το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είχε βγει στη σύνταξη εδώ και χρόνια, όντας επίτιμος καθηγητής στη Σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Ήταν επίσης κάτοχος των δύο σημαντικότερων μαθηματικών βραβείων, του Fields (1966) και του Abel (2004).

Η πιο σημαντική συμβολή του ήταν ένα θεώρημα (Atiyah-Singer Index Theorem) που είχε αποδείξει σε συνεργασία με τον μαθηματικό Ισαντόρε Σίνγκερ στο ΜΙΤ και το οποίο, «παντρεύοντας» τα μαθηματικά με τη φυσική, είχε μεταξύ άλλων, οδηγήσει στην ανάπτυξη της θεωρίας των χορδών.

«Είχε επηρεάσει σημαντικά όλη τη σύγχρονη ανάπτυξη που αφορά την αλληλεπίδραση των μαθηματικών και της φυσικής», δήλωσε ο φυσικός Έντουαρντ Γουίτεν του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, όπου ο Ατίγια επίσης είχε εργαστεί, σύμφωνα με τους New York Times.

Δείτε ακόμη: Ελένη Μενεγάκη: Το άγνωστο περιστατικό στο μεζεδοπωλείο και οι αντιδράσεις που... σόκαραν! (βίντεο)

Πέρυσι ο Ατίγια είχε προκαλέσει θόρυβο γύρω από το όνομά του στο μαθηματικό Φόρουμ της Χαϊδελβέργης, όταν ισχυρίστηκε -χωρίς όμως να πείσει τους συναδέλφους του- ότι είχε λύσει την Υπόθεση Ρίμαν, ένα από τα διασημότερα άλυτα προβλήματα των μαθηματικών.

Ο Ατίγια ήταν επίσης για χρόνια ενεργός στο κίνημα υπέρ της ειρήνης και της μείωσης των πυρηνικών εξοπλισμών, ενώ είχε δηλώσει άθεος.