Θρήνος - Πέθανε ο Άντονι Τζέιμς

Τεράστια απώλεια

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Θρήνος - Πέθανε ο  Άντονι Τζέιμς

Θλίψη προκαλεί η είδηση ότι πέθανε ο ηθοποιός Άντονι Τζέιμς. Ο ίδιος είχε συμμετάσχει σε πολλές επιτυχίες και έχασε την μάχη με τον καρκίνο, που έδινε εδώ και πάρα πολύ καιρό, πριν από δυο ημέρες.

Πέθανε στις 26 Μαΐου από καρκίνο, σε ηλικία 77 ετών στη Μασαχουσέτη, ο διάσημος ομογενής ηθοποιός Αντονι Τζέιμς (Anthony James), γνωστός για τη συμμετοχή του στις βραβευμένες με Οσκαρ ταινίες «In The Heat of the Night» και «Unforgiven.

Ποιος ήταν ο Άντωνι Τζέιμς

Ο Τζέιμς γεννήθηκε στο Μιρτλ Μπιτς (Myrtle Beach) της Βόρειας Καρολίνας στις 22 Ιουλίου, 1942, από δύο Ελληνες γονείς, τον Γιώργο και την Μαρίκα. Όταν ήταν 18 ετών, ο ίδιος και η μητέρα του μετακόμισαν στο Λος Αντζελες ώστε να εξασκήσει το επάγγελμα του ηθοποιού. Η Μαρίκα καθάριζε σπίτια και ο Τζέιμς τουαλέτες με σκοπό να καταφέρει να πληρώνει τα δίδακτρα της σχολής θεάτρου, αναφέρει το «Variety». Ωστόσο, θρήνος επικράτησε και χθες με την είδηση πως πέθανε η Άννα Βούλγαρη.

Γενημμένος ως Τζίμι Αντονι, σύντομα ανακάλυψε πως υπήρχε ήδη ηθοποιός με αυτό το όνομα και έτσι άρχισε να χτίζει την καλλιτεχνική του προσωπικότητα ως Αντονι Τζέιμς. Η καριέρα του στην τέχνη διήρκησε πέντε ολόκληρες δεκαετίες, επικεντρώνοντας κυρίως στην ηθοποιία, αλλά καταλήγοντας συγγραφέας και ζωγράφος.

Ο ομογενής ηθοποιός κέντρισε το ενδιαφέρον με τη συμμετοχή του στο ρόλο του Ραλφ, έναν μισητό ιδιοκτήτη ντάινερ, στην ταινία «In The Heat of the Night», η οποία κέρδισε το Οσκαρ φωτογραφίας το 1968.

Λόγω της εμφάνισής του, την οποία το IMDb στη βιογραφία του αναφέρει ως «ψηλό και γοητευτικό, με ένα τραχύ, θολωμένο πρόσωπο, λιπαρά σκούρα μαλλιά και μια εξαιρετικά έντονη παρουσία στην οθόνη», ο Τζέιμς έπαιζε συχνά το ρόλο του «κακού».

Επαιξε τον «κακό» σε ταινίες του 1970 όπως οι “Vanishing Point,” “The Culpepper Cattle Co.,” “High Plains Drifter,” “The Teacher,” “Burnt Offerings” και “Ravagers”.

Επαιξε επίσης και σε αρκετές τηλεοπτικές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων των “Hawaii Five-0” το 1968, “S.W.A.T” το 1975, “Charlie’s Angels” το 1976, “The A-Team” το 1983, όπως και στο “Star Trek: The Next Generation”, καθώς και στο “Married… with Children” το 1987.

Η τελευταία του ταινία, το γουέστερν του 1992 του Κλιντ Ιστγουντ, «Unforgiven», έπαιξε τον Skinny Dubois , ιδιοκτήτη οίκου ανοχής, κέρδισε όπως και η πρώτη του ταινία Οσκαρ φωτογραφίας. Επειτα, ο Τζέιμς αποσύρθηκε από την ηθοποιία και επικεντρώθηκε στο γράψιμο και τη ζωγραφική. Το 1994, δημοσίευσε ένα βιβλίο με ποιήματα και ζωγραφιές, “Language of the Heart”, ενώ παρουσίασε τα έργα ζωγραφική του σε γκαλερί ανά την Νέα Υόρκη, Βοστώνη και Μαϊάμι. Το 2014 δημοσιεύτηκαν τα απομνημονεύματά του, “Acting My Face”.