Άννα Κορακάκη για Μπεκατώρου: «Να ζούνε με τον φόβο οι θύτες και όχι τα θύματα»

«Η Σοφία ίσως δίνει τον μεγαλύτερο της αγώνα»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Άννα Κορακάκη για Μπεκατώρου: «Να ζούνε με τον φόβο οι θύτες και όχι τα θύματα»

Μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Άννα Κορακάκη θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα στήριξης στην Σοφία Μπεκατώρου που βρήκε το θάρρος να βγει και να μιλήσει για την κακοποίησή της, ξεκαθαρίζοντας πως αυτοί που θα έπρεπε να φοβούνται είναι οι θύτες και όχι τα θύματα.

Η εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου κατάφερε να κάνει πολλές αθλήτριες να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν ανοιχτά για περιστατικά που έχουν βιώσει.

Την ίδια στιγμή, πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να στηρίξουν την απόφασή της και να καταδικάσουν τη βία. Ανάμεσά τους και η Ολυμπιονίκης, Άννα Κορακάκη.

«Γεια χαρά σε όλες και όλους. Θέλω σήμερα να θίξω ένα θέμα το οποίο δε σας κρύβω ότι έχει κυριεύσει κάθε πτυχή του μυαλού μου κι έχει πικράνει την ψυχή μου κι αυτό συμβαίνει κάθε φορά που θα ακούσω, μάθω, διαβάσω για οποιοδήποτε περιστατικό θυματοποίησης, κακοποίησης και βίας.

Όπως καταλαβαίνετε σήμερα μιλάω με αφορμή την πολύ γενναία απόφαση της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου να μοιραστεί ένα τόσο τραυματικό και τολμώ να πω αξεπέραστο βίωμα όπως είναι αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης. Ξεκινάω λοιπόν λέγοντας ότι η αποκάλυψη αυτή τη Σοφίας είναι αξιέπαινη και πραγματικά εύχομαι μέσα από την ψυχή μου να αποτελέσει το έναυσμα για κάθε κακοποιημένο άτομο οποιασδήποτε ηλικίας, σε οποιοδήποτε τομέα κι αν ανήκει με οποιαδήποτε ιδιότητα να βρίσκει το σθένος και να καταγγέλλει τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της.

Άννα Κορακάκη Σοφία Μπεκατώρου

Γι’ αυτό λοιπόν παρακαλώ και προτρέπω κάθε αθλητή, αθλήτρια, νέο, νέα, μαθητή, μαθήτρια, εργαζόμενη, εργαζόμενο, παιδί και γενικότερα κάθε θυματοποιημένο άτομο να μιλάει ανοιχτά και άφοβα. Να είναι σίγουρο ότι θα έχει πολλούς περισσότερους υποστηρικτές απ’ όσους ενδεχομένως φαντάζεται. Να μην φοβάται να το μοιράζεται. Αυτοί που θα πρέπει να κοιμούνται και να ξυπνάνε με τον φόβο είναι οι ίδιοι οι θύτες.

Για να επιστρέψω πάλι στο συγκεκριμένο περιστατικό στο βίωμα της Σοφίας θέλω να πω πως όλοι μας πρέπει να αναλογιστούμε ότι αυτή την στιγμή η Σοφία ίσως δίνει τον μεγαλύτερο της αγώνα. Κόντρα σε πολλά μποφόρ και τερατώδη κύματα με μεγάλη ισχύ. Μόνο που δε αυτό τον αγώνα δεν προσδοκά ένα μετάλλιο. Προσδοκά όμως μία νικηφόρα πλεύση μακριά και πέρα από τις συμπληγάδες της κακοποίησης και της έμφυλης βίας».

Σταματίνα Τσιμτσιλη: Το μήνυμα στήριξης στη Σοφία Μπεκατώρου - "Μεγαλώνω κορίτσια και..."

Σοκ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η υπόθεση της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου μετά την αποκάλυψη της πως δέχτηκε σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντας της ομάδας της.

Πολλοί είναι οι πολιτικοί και οι καλλιτέχνες που στάθηκαν δίπλα της και στήριξαν την απόφαση της να βρει το θάρρος και να το πει.

Μια από αυτές ήταν και η Σταματίνα Τσιμτσιλή η οποία με ένα μακροσκελές κείμενο δήλωσε:

“Τι κι αν η Σοφία χρειάστηκε χρόνια για να μιλήσει ανοιχτά για ό,τι πέρασε. Κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του θέλει απλά να την αγκαλιάσει, να την ακούσει και να σταθεί στο πλευρό της. Να την επιβεβαιώσει ότι δεν έφταιξε κάπου και ότι δεν έκανε κάτι λάθος. Αρκεί που βρήκε θάρρος να μιλήσει. Η αθλήτρια μάλιστα αποκάλυψε το όνομα του.

Το “όχι” στις αρρωστημένες ορέξεις οποιουδήποτε είναι όχι. Σαφές και ξεκάθαρο. Το ότι διατυπώνεται και εκφέρεται πρέπει να είναι αρκετό.

Ως γυναίκα και μητέρα που μεγαλώνει κορίτσια, προσπαθώ να τους εμπνεύσω τον αυτοσεβασμό και ειλικρινά ντρέπομαι με όποιον εκφράζει τη λογική των ίσων αποστάσεων. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις στην κακοποίηση, την λεκτική και την σωματική”, έγραψε χαρακτηριστικά η Σταματίνα Τσιμτσιλή.

σταματίνα τσιμτσιλή