Πόπη Λάζου: Που είναι και τι κάνει σήμερα μία από τις ομορφότερες ξανθιές του ελληνικού κινηματογράφου

Δημοσιεύθηκε φωτογραφία της

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Πόπη Λάζου: Που είναι και τι κάνει σήμερα μία από τις ομορφότερες ξανθιές του ελληνικού κινηματογράφου

Η Πόπη Λάζου, κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να συμπρωταγωνιστήσει με σπουδαία ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου και να γίνει μια από τις πιο ομορφότερες ηθοποιούς της τότε εποχής. Που βρίσκεται ωστόσο σήμερα;

Συμμετείχε σε αρκετές επιτυχημένες ταινίες και μάλιστα, το ξανθό πλατινέ χρώμα των μαλλιών της και τα χαρακτηριστικά της, δεν περνούσαν απαρατήρητα.

Σήμερα, σε ηλικία 84 ετών παραχώρησε τη μοναδική συνέντευξη της ζωής της στην εφημερίδα Espresso και τον δημοσιογράφο Νίκο Νοκόλιζα.

Ακολουθεί η συνέντευξη της Πόπης Λάζου

Πόπη Λάζου Ελληνικός κινηματογράφος

Ποια είναι η «σχέση» σας με το παρελθόν σας;

Έχω μια πολύ όμορφη σχέση και με το παρελθόν μου και με τις αναμνήσεις μου. Νοσταλγώ εκείνα τα χρόνια των ελληνικών ταινιών και του θεάτρου, γιατί μέσα από εκεί βλέπω και τα νιάτα μου. Θυμάμαι τους συναδέλφους μου και όσα περνούσαμε στα παρασκήνια. Ήταν πολύ αγαπημένοι όλοι τους!

Ποιος ήταν ο αγαπημένος από όλους όσους έχετε συνεργαστεί;

Εγώ ξεκίνησα με τον Μίμη Φωτόπουλο. Αυτός έχει την πρώτη θέση στην καρδιά μου γιατί ήταν και η πρώτη εμπειρία ως ηθοποιός μαζί του. Έπειτα με τον Αυλωνίτη, τη Βασιλειάδου και τον Ρίζο, που ήμασταν στον ίδιο θίασο. Ειδικά με τη Βασιλειάδου ήμασταν σαν οικογένεια. Για μένα η Γεωργία ήταν και μάνα και αδερφή. Με συμβούλευε στα γυρίσματα, στο θέατρο, πώς να συμπεριφέρομαι, στα πάντα. Μοναδική γυναίκα και άνθρωπος! Με όσους και αν έπαιξα, δεν είχα προβλήματα συνεργασίας. Εγώ ήμουν νέα και πάντα υπάκουα σε όσα μου έλεγαν. Δεν είχαμε προστριβές!

Θεωρείστε μία από τις ομορφότερες ξανθιές του ελληνικού κινηματογράφου. Η ομορφιά τι ρόλο έπαιξε στην καριέρα σας;

Όταν είμαστε νέοι, όλοι είμαστε όμορφοι ή θεωρούμαστε όμορφοι. Εμένα έπαιξε ρόλο ο χαρακτήρας μου και η αγάπη γι’ αυτό που έκανα. Ήθελα να είμαι σωστή απέναντι στους ανθρώπους που συνεργαζόμουν. Αυτό ήταν το πρωταρχικό στοιχείο.

Έχετε συνειδητοποιήσει ότι στις περισσότερες ταινίες υποδύεστε τη μοιραία γυναίκα; Γιατί αυτό;

Ήταν το φιζίκ μου τέτοιο, η παρουσία μου, και νομίζω μου έδιναν αυτούς τους ρόλους επειδή μου ταίριαζαν. Επίσης είχα και πολύ ωραίο βάδισμα στη σκηνή. Αφού ο Κατσέλης μού έλεγε: «Μπράβο, μπράβο, περπατάς θαυμάσια. Μήπως έχεις πάει σε καμιά σχολή για μοντέλα;»

Είστε ευχαριστημένη από τη ζωή που κάνατε;

Πολύ ευχαριστημένη και ευγνώμων κυρίως στον Θεό αλλά και σε όλους αυτούς τους συναδέλφους που με αγκάλιασαν με τόση αγάπη. Αν και εγώ έφυγα πολύ νωρίς από το επάγγελμα…

Γιατί αυτό;

Αρρώστησε βαριά ο σύζυγός μου και είπα: «Τέρμα όλα. Σταματάω». Και σταμάτησα το ’84.

Πάντως, αν και προσπαθήσαμε να βρούμε συνέντευξή σας όλα αυτά τα χρόνια, μάταια. Δεν υπάρχει καμία…

Δεν με ενδιέφερε αυτό το κομμάτι καθόλου της δημοσιότητας. Και μάλιστα, όταν είπα οριστικά «τέλος», εκεί διέγραψα τα πάντα.

Ο σύζυγός σας ποιος ήταν;

Ήταν ένας λεβέντης στρατιωτικός που είχε πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά είχε πολεμήσει και στην Κορέα. Είμαι πολύ περήφανη για εκείνον. Σκεφτείτε, όταν αποφάσισε να φύγει από τον Στρατό, έκαναν δύο χρόνια για να του το επιτρέψουν. Τόσο σπουδαίος ήταν!

Σας στοίχισε το γεγονός ότι σταματήσατε απότομα την καριέρα σας;

Τι να κάνουμε. Αυτή ήταν η μοίρα μας. Ξέρετε, πιστεύω πολύ στο πεπρωμένο και σε αυτά που φέρνει η ζωή.

Τώρα που τα βλέπετε αποστασιοποιημένη;

Συγκινούμαι και αναπολώ εκείνες τις στιγμές και λέω μόνη μου: «Πόπη, καλά τα πήγες, ήταν ωραία τα χρόνια σου». Και ξέρετε, συγκινούμαι περισσότερο γιατί μου φέρθηκαν με πολλή αγάπη όλοι τους. Να το τονίσεις αυτό στη συνέντευξη σε παρακαλώ (γέλια).

Η ζωή σας μετά τις δόξες ως πρωταγωνίστρια πώς είναι;

Πολύ όμορφη και ήρεμη. Και όλα αυτά πηγάζουν από την πολύ όμορφη οικογένεια που απέκτησα. Έχω μία κόρη που έχει σπουδάσει γεωφυσικός και έχει προοδεύσει πολύ σε θέσεις υψηλές. Και έχω και έναν απίθανο εγγονό που έχει τελειώσει το αγγλικό πανεπιστήμιο. Μένει στην Αγγλία και είμαι ξετρελαμένη με αυτό το παιδί!

Δείτε τι κάνει σήμερα και η Μάρθα Καραγιάννη.

Πόπη Λάζου σήμερα φωτογραφία

Αν σας έλεγε η κόρη σας ή ο εγγονός σας να γίνει ηθοποιός, θα τους αφήνατε;

Στις αρχές, όταν πλησίαζε να τελειώσει το λύκειο, ο εγγονός μου μού είχε πει: «Γιαγιά, εγώ θα γίνω ηθοποιός». Και τότε σάστισα. Το μόνο που του είπα, να ενημερωθείς για το επάγγελμα, να έχεις γνώσεις και θα δούμε… Εκείνος το έψαξε και μετά από μία εβδομάδα μού είπε: «Όχι, γιαγιά, δεν θέλω να γίνω ηθοποιός».

Στον δρόμο σάς αναγνωρίζουν;

Ναι, και μου κάνει εντύπωση γιατί εγώ ούτε έχω δώσει καμιά συνέντευξη ποτέ ούτε κάνω δημόσιες εμφανίσεις. Και καμιά φορά, όταν με σταματάνε και τους ρωτάω πώς με θυμήθηκαν αφού έχουν περάσει τόσες δεκαετίες, μου απαντάνε: «Ναι, αλλά έχετε ίδια φυσιογνωμία, ίδιο χαμόγελο και ίδια φωνή». Το χαίρομαι και τους ευχαριστώ γι’ αυτό το δώρο!

Το χειροκρότημα σας λείπει;

Δεν νομίζω. Δεν έδινα μεγάλη σημασία στο χειροκρότημα, αλλά στο σύνολο του θιάσου και του έργου. Όχι στην ατομικότητά μου.

Επειδή είναι η μοναδική συνέντευξη που έχετε δώσει, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στα νέα παιδιά και κυρίως στους νέους συναδέλφους σας;

Να ζήσουν το όνειρο της ζωής όπως το έχουν φανταστεί!

Πόπη Λάζου ταινίες

Το βιογραφικό της Πόπης Λάζου

Γεννήθηκε το 1937 στα Καλάβρυτα. Από το 1959 έως το 1977 πρωταγωνίστησε σε 25 ταινίες, δίπλα σε ιερά τέρατα, όπως τον Βασίλη Αυλωνίτη, τον Νίκο Σταυρίδη, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τη Γεωργία Βασιλειάδου, τον Νίκο Ρίζο κ.α. Υποδύθηκε κυρίως εύπορες ζωντοχήρες γυναίκες.

Τη δεκαετία του 60 έλαβε μέρος σε πολλά θεατρικά σχήματα. Εμφανίστηκε και στο Εθνικό Θέατρο και συγκεκριμένα: στο Δραματικό Έργο "Το γαϊτανάκι" (1983 - Σκηνοθεσία: Τάκης Παναγόπουλος - Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή - Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης) & στο Έργο "Χαραυγή" (1972).Εμφανίστηκε και στην τηλεόραση στο Θέατρο της Δευτέρας (ΕΡΤ) και συγκεκριμένα στις παραστάσεις: "Το σταυροδρόμι" (1979) και "Ταγκό" (1980).

Το 1960 ο Φιλοποίμην Φίνος την εντάσει στη Φίνος Φιλμ, και η Πόπη Λάζου παίρνει σημαντικούς ρόλους στις ταινίες "Τα κίτρινα γάντια" (1960), "Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός" (1961), "Ζητείται ψεύτης" (1961) και "Η κυρία του κυρίου" (1962), όμως δεν θα έχει συνέχεια η η συνεργασία τους.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 100+1 χρόνια του Ελληνικού Κινηματογράφου που οργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων στο Σινέ Ορφέας με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Θεόδωρος Μπεχράκης τίμησε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2006 την Πόπη Λάζου με το Μετάλλιο της Πόλης, μαζί με άλλους 90 σημαντικούς ανθρώπους της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, όπως πρωταγωνιστές, σκηνοθέτες, τεχνικούς και μουσικοσυνθέτες για την αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς τους στην έβδομη τέχνη.