Η πρώτη ανάρτηση της Σοφίας Μπεκατώρου μετά την καταγγελία της για βιασμό

«Η περιπέτεια μου είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Η πρώτη ανάρτηση της Σοφίας Μπεκατώρου μετά την καταγγελία της για βιασμό

Η Σοφία Μπεκατώρου «έσπασε» την σιωπή της και προχώρησε σε μια ανάρτηση προκειμένου να ευχαριστήσει τον κόσμο που την στήριξε τόσο θερμά.

Μετά την αποκάλυψη περί βιασμού που έκανε, η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας έχει δεχτεί ένα κύμα υποστήριξης και ενθαρρυντικών μηνυμάτων.

Για τον λόγο αυτόν, η ίδια θέλησε δημόσια και συγκεκριμένα μέσω μιας ανάρτησης από τον προσωπικό της στο λογαριασμό στο Facebook να ευχαριστήσει τους πάντες και να επισημάνει πως η προσωπική της περιπέτεια δεν αποτελεί αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα.

Η ανάρτηση της Σοφίας Μπεκατώρου

«ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που λαμβάνω σε μια στιγμή δοκιμασίας για μένα και την οικογένειά μου. Με συγκινούν και μου δίνουν δύναμη!

Θέλω όμως να επαναλάβω, ότι η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα. Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ.

Αυτό το συνολικό πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Είμαστε μια ομάδα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας ως ομάδα, υπηρετώντας τα πιο υψηλά ιδανικά του αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εστιάσουμε ο καθένας στο προσωπικό του θέμα, την προσωπική του τραυματική εμπειρία, αλλά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως. Ακόμα και αυτά που μέχρι και σήμερα είναι στο σκοτάδι. Να ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν!!

Ενώνω τις δυνάμεις μου με τις συναθλήτριες και τους συναθλητές μου και όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας, ώστε ενωμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα.

Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγω να προκρίνω την από κοινού νομική εκπροσώπηση της άτυπης ομάδας μας και όχι την προσωπική μου νομική εκπροσώπηση. Οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στόχος και κίνητρό μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό.»

Η πρώτη ανάρτηση της Σοφίας Μπεκατώρου

Ποια είναι η Σοφία Μπεκατώρου που πριν από 23 χρόνια βιάστηκε και σιώπησε

Η Σοφία Μπεκατώρου σε συνέντευξη της που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2020 και στα πλαίσια διαδικτυακής ημερίδας τον Ιανουάριο του 2021, κατήγγειλε για σεξουαλική κακοποίηση το 1998, παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ). Λίγες μέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο εν λόγω παράγοντας ήταν ο αντιπρόεδρος του ΕΙΟ και εκπρόσωπος της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Οι αποκαλύψεις της Μπεκατώρου ευαισθητοποίησαν την ελληνική κοινωνία, με άλλες Ελληνίδες αθλήτριες να μοιράζονται βιώματα τους και την Εισαγγελία Αθηνών να ξεκινά έρευνα, παρά την πάροδο 23 ετών και την διαγραφή του όποιου εγκλήματος. Ο "θύτης" διεγράφη από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ενώ κι άλλα μέλη της Ομοσπονδίας παραιτήθηκαν επίσης. Η Ομοσπονδία αμαυρώθηκε περαιτέρω καθώς με έναυσμα τις καταγγελίες αυτές, ξαναεμφανίστηκαν καταγγελίες από αθλητές για κακοδιαχείριση, με αποτέλεσμα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να διακόψει την χρηματοδότηση της.

Το βιογραφικό της Μαρίας Μπεκατώρου

Σοφία Μπεκατώρου

Η Σοφία Μπεκατώρου είναι Ελληνίδα ιστιοπλόος, αθλήτρια του Ν.Ο. Τζιτζιφιών Καλλιθέας και δύο φορές Ολυμπιονίκης (2004, 2008). Έχει επτά συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε τέσσερα εκ των οποίων (2000, 2001, 2002, 2003) κατέκτησε μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά το χρυσό μετάλλιο. Οι δύο ιστιοπλόοι πήραν επίσης τρεις φορές το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 470.[2] Μετά την αποχώρηση της Αιμιλίας Τσουλφά άλλαξε κατηγορία περνώντας στα σκάφη Ίνγκλινγκ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Δεκεμβρίου του 1977. Ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα το 1985 στην κατηγορία Όπτιμιστ. Από τα Όπτιμιστ πέρασε στο μονοθέσιο σκάφος Europe όπου και παρέμεινε μέχρι το 1997.

Φοίτησε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Ταγματάρχης (ΜΧ) του Στρατού Ξηράς. Υπήρξε παντρεμένη με τον Ανδρέα Κοσματόπουλο, ο οποίος είναι επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία 470 με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, το Δημήτρη Κοσματόπουλο και την Τζώρτζια Κοσματοπούλου. Η Σοφία αποτελεί την καλυτερη Ελληνίδα αθλήτρια μέχρι σήμερα με βάση τις διεθνείς της διακρίσεις.

Με δική της πρωτοβουλία διοργανώθηκε στη Μύκονο ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας μονομαχία (Grecotel Dream Race) από 14 ως 17 Αυγούστου 2005 κατά τη διάρκεια του οποίου τέσσερα Ελληνικά πληρώματα απαρτιζόμενα από παγκόσμιους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες βρέθηκαν αντιμέτωπα με τέσσερα από τα καλύτερα διεθνή πληρώματα του διασημότερου ιστιοπλοϊκού αγώνα στον κόσμο, του America’s Cup. Στόχος του Grecotel Dream Race ήταν να προωθηθεί η ιστιοπλοΐα κυρίως στους νέους και να δοθούν 3 υποτροφίες και 3 σκάφη σε 3 αθλητές του νησιού.