Πρίγκιπας Φίλιππος: Το δημόσιο «αντίο» του πρίγκιπα Χάρι στον παππού του

«Ήταν αυθεντικός, με ένα αξιοζήλευτο μυαλό...»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πρίγκιπας Φίλιππος: Το δημόσιο «αντίο» του πρίγκιπα Χάρι στον παππού του

Με ένα συγκινητικό κείμενο θέλησε να αποχαιρετήσει ο πρίγκιπας Χάρι τον παππού του, Φίλιππο, ο οποίος έφυγε από την ζωή πριν από μερικές μέρες, σε ηλικία 99 ετών και η κηδεία πρόκειται να γίνει το Σάββατο.

Ο πρίγκιπας Χάρι επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετάνια για να συμπαρασταθεί στην οικογένεια του χωρίς όμως την σύζυγο του, Μέγκαν Μαρκλ, καθώς βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Χάρι προχώρησε σε μια ανακοίνωση στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τον θάνατο του παππού του.

Η ανακοίνωση του πρίγκιπα Χάρι για τον θάνατο του παππού του, Φίλιππου

«Ο παππούς μου ήταν ένας άντρας του καθήκοντος, με τιμή και εξαιρετικό χιούμορ. Ήταν αυθεντικός, με ένα αξιοζήλευτο μυαλό και σε έναν χώρο κέρδιζε τις εντυπώσεις με την γοητεία του – και επίσης γιατί ποτέ δεν ήξερες τι μπορεί να πει στη συνέχεια. Ο κόσμος θα τον θυμάται ως τον πιο μακροχρόνιο σύζυγο μονάρχη, ως έναν διακεκριμένο στρατιώτη, έναν πρίγκιπα και έναν δούκα.

Όμως για μένα ήταν ο παππούς μου: Αρχηγός του μπάρμπεκιου, η ψυχή της παρέας και πειραχτήρι έως το τέλος. Ήταν ένας βράχος απαράμιλλης αφοσίωσης για την Αυτού Μεγαλειότητα. Ήταν δίπλα της για 73 χρόνια γάμου και ενώ θα μπορούσα να συνεχίσω να λέω κι άλλα ξέρω ότι τώρα θα έλεγε σε όλους μας, «μπύρα στο χέρι» για να κάνει μια πρόποση».

Πρίγκιπας Φίλιππος το δημόσιο «αντίο» του Πρίγκιπα Χάρι στον παππού του

Η φωτογραφία του Πρίγκιπα Ουίλιαμ για τον παππού του Φίλιππο

«Ο αιώνας της ζωής του παππού μου καθορίστηκε από την υπηρεσία του στη χώρα και την Κοινοπολιτεία, στη σύζυγό του και στη Βασίλισσα και στην οικογένειά μας. Αισθάνομαι τυχερός που δεν είχα μόνο το παράδειγμά του για να με καθοδηγήσει, αλλά και τη διαρκή παρουσία του στην ενήλικη ζωή μου – τόσο μέσα από καλές στιγμές όσο και από τις πιο δύσκολες μέρες.

Θα είμαι πάντα ευγνώμων που η γυναίκα μου είχε τόσα χρόνια να γνωρίσει τον παππού μου και για την καλοσύνη που της έδειξε. Δεν θα πάρω ποτέ δεδομένες τις ιδιαίτερες αναμνήσεις που θα έχουν πάντα τα παιδιά μου για τον προπάππου τους όταν ερχόταν να τα πάρει με την άμαξά του και ανυπομονούσαν για το μεταδοτικό πνεύμα περιπέτειας που είχε αλλά και τη σκανδαλιάρικη αίσθηση του χιούμορ που διέθετε.

Ο παππούς μου ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και μέρος μιας εξαιρετικής γενιάς. Η Κάθριν και εγώ θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που θα ήθελε και θα υποστηρίξουμε τη Βασίλισσα τα επόμενα χρόνια. Θα μου λείπει ο παππούς μου, αλλά ξέρω ότι θα ήθελε να συνεχίσουμε τη δουλειά».

Πρίγκιπας Ουίλιαμ η συγκινητική του ανάρτηση για τον Πρίγκιπα Φίλιππο