Αιμίλιος Χειλάκης: "Θα πάω να δω στην φυλακή τον Λιγνάδη"

"Νομίζω ότι όλοι όσοι γνωρίζαμε τον Δημήτρη ξέραμε ότι είναι ένα παιδί το οποίο προσπαθούσε να..."

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αιμίλιος Χειλάκης:

Ο αγαπημένος ηθοποιός, Αιμίλιος Χειλάκης, το βράδυ της Τρίτης 22/6 βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή "Αυτός κι ο άλλος" και μίλησε για τη ζωή του, τα εφηβικά του χρόνια στα Εξάρχεια με πατέρα αστυνομικό, τον έρωτα με τον Αθηνά Μαξίμου αλλά και τη φιλία που τον συνδέει με τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Η συνέντευξη του Αιμίλιου Χειλάκη

«Κάνω θέατρο επειδή παίζω, είμαι σαν τον Γιώργο Καραγκούνη, σαν συμπαίκτης. Μπαίνω μέσα και λέω έφερα τη μπάλα και λέω τι θα παίξουμε», σχολίασε αρχικά και αναφέρθηκε στον Γιάννη Μπέζο:

«Για τον Γιάννη έχω πει τα καλύτερα, γιατί πάντα σου δίνει την εντύπωση ότι όχι απλά σε ακούει, αλλά σε συμβουλεύει κιόλας. Θα σε ακούσει, θα το επεξεργαστεί και θα σου πει την άποψή του. Είναι ένας λαϊκός καλλιτέχνης και η λαϊκότητα σου θυμίζει πάντα κάτι. Πήρα την απόφαση να σκηνοθετήσω γιατί έλεγα πάντα ότι δεν θέλω άλλους μέτριους σκηνοθέτες. Η δυσκολία που βρήκα είναι ότι κάποιοι δεν σου έχουν εμπιστοσύνη. Κάποιοι δεν με αποδέχτηκαν. Υπάρχουν ηθοποιοί που θέλουν να είναι ηθοποιοί κάποιων σκηνοθετών. Δεν θέλουν να έχουν άποψη».

Όσον αφορά στη συμμετοχή του στις «Άγριες Μέλισσες» τόνισε: «Την τηλεόραση, αν είσαι έξυπνος τη χρησιμοποιείς υπέρ των πραγμάτων που θες κι εσύ να κάνεις. Παίζω έναν πατριώτη της λαϊκής δεξιάς. Το λέω έτσι γιατί ειδικά με τη Χρυσή Αυγή τα τελευταία 15 χρόνια, ξεβρακώθηκε η έννοια της λαϊκής δεξιάς. Πατριώτες είμαστε όλοι όταν νοιαζόμαστε για το ευ ζην μας. Έχω κάνει πολύ λίγη δουλειά με τον ρόλο, δεν έχω πάρει στα χέρια μου όλα τα κείμενα, έχω συζητήσει όμως προς τα που πηγαίνει. Είμαι ένας άνθρωπος που δημιουργεί πρόβλημα στο χωριό»

Ο Αιμίλιος Χειλάκης δεν αρέσκεται στο να βλέπει τον εαυτό του στην τηλεόραση. «Δεν μου άρεσα καθόλου στο “Νησί”. Μου άρεσα σε μια ταινία τον “Δεκαπενταύγουστο” και τους “Απόντες”. Επίσης μου άρεσα στην πρώτη σειρά που έκανα, στη “Ζωή που δεν έζησα”».

Ο ηθοποιός είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να ξανακάνει τηλεόραση, ωστόσο ήταν κάτι που δεν τήρησε. «Έρχομαι σε μια συνθήκη που την ξέρω, ότι είναι ένα καθημερινό. Άρα σημαίνει ότι θα έχεις 20-25 λεπτά ωφέλιμο χρόνο την ημέρα. Αυτό είναι συνθήκη της εποχής. Το λέω χωρίς ποτέ να προσβάλω τους ανθρώπους της τηλεόρασης. Έρχομαι σε κάτι το οποίο ξέρω ότι θα είναι δύσκολο αλλά θα είμαι έτοιμος για να είμαι όσο πιο σωστός πρέπει. Οι συνθήκες είναι εκεί, γνωστές και πρέπει να είμαι σωστός. Έχω δει κάποια επεισόδια, ξέρω περίπου ποια είναι η συνθήκη. Έλεγα στα παιδιά που είναι γνωστοί μου και παίζουν, μπράβο που το κάνουν».

Ο ίδιος είδε τηλεόραση στην καραντίνα και μίλησε για τα reality και για το αν είναι μια διέξοδος για έναν ηθοποιό σε περίοδο που δεν έχει δουλειά: «Έπεσε σε reality αλλά δεν καταλάβαινα ποιο έβλεπα. Η δουλειά δεν είναι ντροπή. Απλά η ντροπή ποτέ δεν είναι δουλειά. Το θέμα είναι πώς νιώθεις. Αν ντρέπεσαι να το κάνεις, μην το κάνεις. Αν πρέπει να ζήσεις λες θα δουλέψω. Αν ντρέπεσαι μην πας να το κάνεις».

Ο ηθοποιός μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, αλλά και τα αστεία περιστατικά στο στρατό, όπου είχε μπει στους καταδρομείς και αποφάσισε με έναν ιδιαίτερο τρόπο να ζητήσει να κοπεί. Τότε, είχε φωνάξει μπροστά σε όλο τον λόχο ότι θέλει να φύγει και όταν ρωτήθηκε γιατί απάντησε: «Κοιτάξτε κ. Διοικητά εγώ ηθοποιός είμαι δεν είμαι άντρας… (εννοώντας δυνατός). Μετά κόπηκα αλλά έπαιρνα συνεχώς μεταθέσεις, όπου υπήρχε “τρύπα”».

Ο μπαμπάς του ήταν αστυνομικός και μάλιστα αυστηρός. «’Ετρωγα ξύλο από τη μάνα μου και άκουγα φωνή από τον πατέρα μου. Η διαφωνία η μεγάλη ήταν γιατί ήθελα να γίνω ηθοποιός. Ήμουν πάντα άθρησκος, έβρισκα πάντα αυτά τα πράγματα παραδοσιακά. Ήμουν κοινωνιστής από μικρό παιδί. Οι συνάδελφοι του πατέρα μου είχαν ειδοποιήσει τον πατέρα μου που με είχαν πετύχει μια φορά σε ένα μπαρ με γυναίκες, στα 16 μου. Μας συλλάβανε αλλά με άφησαν. Κι εγώ τους αστυνομικούς τους έλεγα μπάτσους και όταν μαλώναμε έτσι τον έλεγα. Είναι συνθήματα μίσους αυτά, δεν πρεσβεύω συνθήματα μίσους κι αν κάποτε τα είχα χρησιμοποιήσει τα αποποιούμαι, δεν τα πιστεύω. Δεν μπορώ να θεωρώ ότι ένα σύνθημα μίσους που καλεί να κάνει κακό σε κάποιον, πρέπει να το πρεσβεύουμε. Στη γειτονιά πρώτα παίζαμε ξύλο και μετά μοιράζαμε την μπάλα για το ποιος θα παίξει».

Ο Αιμίλιος Χειλάκης δέχτηκε ότι είναι καλός ηθοποιός όταν κάποιοι τον έπιασαν και του είπαν ότι εξαιτίας τους ασχολήθηκαν με την υποκριτική. Οι γονείς του άργησαν να του το πουν.

Μικρός έχει περάσει από πολλές δουλειές, μία εξ’ αυτών στο Kong George ως σερβιτόρος.

Ο έρωτας στην ζωή του

Ο έρωτας με την Αθηνά Μαξίμου ήταν η κινητήριος δύναμη για να κόψει τα τυχερά παιχνίδια. Υπήρξε περίοδος που κάθε μέρα πήγαινε στο καζίνο στο Λουτράκι. «Κόλλησα με τον τζόγο βλακωδώς, εξαιτίας μιας ταινίας. Ο έρωτας με έσωσε από τον τζόγο. Η Αθηνά. Η έλξη του έρωτα ήταν πιο μεγάλη από την έλξη του τζόγου ή του οτιδήποτε. Όταν γνωριστήκαμε και ήμασταν μαζί, μετά από λίγους μήνες σταμάτησα να πηγαίνω».

Υπάρχουν ηθοποιοί που θα ήθελε να σκηνοθετήσει ο Αιμίλιος Χειλάκης, ωστόσο θεωρεί ότι εκείνη δεν θα ήθελαν. «Θα ήθελα να δω πολύ στριφνά παιδιά να είναι απλωμένοι. Με τον Μάρκο Σεφερλή δεν μπορούσε να βρούμε κοινό τόπο. Είναι όμως από τους πιο συνεπείς ανθρώπους τα τελευταία 25 χρόνια σε αυτό που κάνει, άσχετα αν αρέσει ή όχι. Η τέχνη πρέπει να είναι για τον ηθοποιό το πιο σκοτεινό του κομμάτι που το βγάζει και το φωτίζει από παντού. Το πρόβλημα με τους περισσότερους είναι ότι απλώνουν τη σκοτεινιά τους σε όλον τον χώρο».

Η γενιά του Χειλάκη είναι μια γενιά που έχει μάθημα στο ξύλο. «Θεωρούσαμε ότι η βίαιη συμπεριφορά ήταν κάτι κανονικό. Μεγαλώνοντας μάθαμε ότι αν με χτυπήσεις θα σε χτυπήσω. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ο άνθρωπος ο οποίος, καθ΄έξιν μικροτσούτσουνος, ο ελλιπείς δηλαδή, θεωρεί ότι μέσω του σεξ μπορεί να επιβληθεί. Το φλερτ δεν είναι παρενόχληση. Αυτός ο άνθρωπος χρίζει ψυχιατρικής παρακολούθησης. Όχι μόνο τιμωρίας. Πέσαμε από τα σύννεφα ότι αυτό που εικάζαμε τελικά συνέβαινε. Απλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο άνθρωπος που έχει θέμα σεξουαλικό, έφτανε σε βιασμό».

Η σχέση του με τον Δημήτρη Λιγνάδη

Για τον Δημήτρη Λιγνάδη και τη φιλία που τους συνδέει: «Αυτό που έχει συμβεί με τον Δημήτρη είναι η απόδειξη ότι το σκοτάδι τελικά είχε καλύψει και τον ίδιο, αν αποδειχτεί. Θα πάω να τον δω στη φυλακή αν… Νομίζω ότι όλοι όσοι γνωρίζαμε τον Δημήτρη ξέραμε ότι είναι ένα παιδί το οποίο προσπαθούσε να διαχειριστεί τα σκοτάδια του. Είναι ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, δεν τον αγιοποιεί αυτό».