Σασμός: Πιο κοντά από ποτέ Βασιλική και Μαθιός - «Μόνο που σε κοιτάω στα μάτια...»

Σκηνή από το αποψινό επεισόδιο

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Σασμός: Πιο κοντά από ποτέ Βασιλική και Μαθιός - «Μόνο που σε κοιτάω στα μάτια...»

Ο Σασμός επιστρέφει απόψε (18/10) με ένα νέο συγκλονιστικό επεισόδιο και έτσι ο ALPHA, λίγες ώρες πριν την προβολή του, έβγαλε στη δημοσιότητα μία αποκλειστικό σκηνή στην οποία βλέπουμε το Μαθιό και τη Βασιλική να έρχονται πιο κοντά από ποτέ.

Συγκεκριμένα, η Βασιλική παίρνει την απόφαση να ζητήσει συγγνώμη στον Μαθιό για τη συμπεριφορά της στο νοσοκομείο και φυσικά εκείνος τη δέχεται, αν και η αλήθεια είναι πως βρίσκεται κοντά στο να μαθευτεί η αλήθεια για τον φόνο του.

Στο εικοστό έκτο επεισόδιο της σειράς θα δούμε πως η απόφαση της Στέλλας να κρατήσει το παιδί ταράζει τον Αστέρη και την Αργυρώ που βλέπουν τη σχέση τους να καταρρέει. Η Ντίνα κι ο Αντώνης επιστρέφουν από το Σαββατοκύριακο. Οι προθέσεις όμως του Αντώνη, όταν γυρίσουν, θα στεναχωρήσουν την Ντίνα. Ο Αντώνης καλεί σε δείπνο την Μαρίνα. Ο Νικηφόρος βγαίνει από το νοσοκομείο και αν και τραυματισμένος, πλέει σε πελάγη ευτυχίας στην αγκαλιά της Τζένης. Σύννεφα μαζεύονται στον γάμο της Άσπας και του Κώστα. Η σχέση του Πέτρου και της Μαίρης προχωράει κάνοντας τη Θοδώρα να σκυλιάσει..

Η Στέλλα ψάχνει να βρει ποια είναι αυτή που έχει σχέση τώρα με τον Αστέρη. Έτσι αποφασίζει να παρακολουθήσει το γραφείο της μητέρας της για να την ανακαλύψει.

Η σκηνή από το αποψινό επεισόδιο του Σασμού

Ζητάει 1.000.000 ευρώ και απαιτεί να κοπεί ο Σασμός - Μηνύει τον ALPHA για ηθική βλάβη!

Τρέχει και δεν φτάνει ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA εδώ και λίγα 24ωρα! Η μεγαλύτερη φετινή επιτυχία του, η σειρά Σασμός, (δείτε εδώ απόσπασμα από το σημερινό 18/10 επεισόδιο), φαίνεται πως θα του κοστίσει ακριβά και συγκεκριμένα 1.000.000 ευρώ!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Το ημερολόγιο έδειχνε 1944. Η Ελλάδα μόλις έχει απελευθερωθεί από τη γερμανική Kατοχή. Σε κάποια χωριά της ορεινής Κρήτης, όμως, στα Χανιά, μια πρωτοφανής πολύνεκρη τραγωδία έμελλε να ξεκινήσει, αμαυρώνοντας του πανηγυρισμούς της απελευθέρωσης και να διαρκέσει μάλιστα όσο… πέντε φορές η Κατοχή.

Η φριχτή βεντέτα μεταξύ Πεντάρηδων και Σαρτζέτηδων είχε ως αποτέλεσμα 90 (!) νεκρούς, από το 1944 έως το 1964, οπότε και οι πιο «φωτισμένοι» των οικογενειών, θέλησαν να δώσουν ένα τέλος σε αυτόν τον παράλογο και αέναο κύκλο αίματος, πετυχαίνοντας τον «Σασμό», δηλαδή την άτυπη συμφιλίωση έπειτα από μια βεντέτα.

Ωστόσο, ενώ ο «Σασμός» φέρνει την ειρήνη, δεν σβήνει όμως και τις μνήμες. Σήμερα υπάρχουν φυσικά άνθρωποι με έντονες ενθυμήσεις αυτής της φριχτής και παρανοϊκής κατάστασης, που έπληξε τον τόπο τους – καθώς και άνθρωποι νεότεροι, οι οποίοι έχουν γαλουχηθεί, όμως, με αυτές τις ιστορίες και τις φέρουν μέσα τους, ωσάν τις αμαρτίες γονέων που παιδεύουν τα τέκνα…

Οι περισσότεροι δεν τα «σκαλίζουν» αυτά και τα αφήνουν πίσω, μακριά, και πολύ πιο πέρα από την ένδοξη ιστορία του τόπου τους. Κάποιοι, όμως, είναι έτοιμοι ακόμα να «υπερασπιστούν» αυτή τη διαστρεβλωμένη έννοια της «τιμής» της οικογένειας -που δεν έχει καμία σχέση με την ξακουστή «κρητική λεβεντιά», αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο.

Στην Κρήτη, όταν επιτυγχάνεται ο «Σασμός», ισχύει ένας ακόμη άτυπος νόμος: Δεν συζητάμε ποτέ για αυτό! Αφήνουμε πίσω μας τα εγκλήματα, τους λόγους που οδήγησαν σε αυτά, τα πάθη και τους φόνους και κοιτάμε μόνο το μέλλον. Ούτε στο καφενείο γίνονται πια αναφορές, ούτε καν πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών μεταξύ των συγγενών. Σαν να πρόκειται για θέμα «ταμπού». Ένα σοφό «ταμπού», ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα ειπωθεί ποτέ μια λάθος κουβέντα που θα μπορούσε να εξάψει τα πάθη και τις μνησικακίες, με τον κίνδυνο να επανέλθει η φρίκη της βεντέτας…

Μήνυση στον ALPHA

Η δημοφιλής σειρά «Σασμός» του τηλεοπτικού σταθμού Alpha φαίνεται, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου των ορεινών Χανίων, ότι για κάποιους ελάχιστους και ανεγκέφαλους ίσως να σπάει τον «Σασμό» και να αναβιώνει μνήμες από την πιο αιματηρή και φριχτή βεντέτα που σημειώθηκε ποτέ στην Κρήτη, αν και στη σειρά ουδεμία αναφορά υπάρχει σε συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις.

Ένας απόγονος αλλά και έμμεσα εμπλεκόμενος στην αιματηρή βεντέτα των ορεινών Χανίων, διαπιστώνει συγκεκριμένα εντάσεις και αναβίωση των παθών σε διάφορα χωριά και πολύ φοβάται ότι αρκεί μία σπίθα για να φουντώσει η ξεχασμένη πυρκαγιά…

Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, ήρθε στην Αθήνα για να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του τηλεοπτικού σταθμού, ώστε να σταματήσει η προβολή της σειράς και να προλάβει το κακό! Ο ίδιος αυτό θεωρεί σωστό και σώφρον, καθώς έζησε τον εφιάλτη σε παιδική ηλικία με τον χειρότερο τρόπο…

Ήδη μάλιστα, ο Κρητικός -που για ευνόητους λόγους θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του- είδε πρόσφατα τον τάφο της μητέρας του να βεβηλώνεται από συγχωριανούς του! Όπως εξηγεί, ο λόγος είναι ότι η πραγματική… Καλλιόπη -η μητέρα του που έχει πεθάνει πια- για κάποιους ταυτίζεται με την «Καλλιόπη» της δημοφιλούς σειράς, την οποία υποδύεται η ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη.

Φοβούμενος τα χειρότερα, ο Χανιώτης έστειλε πρόσφατα τα παιδιά του να μείνουν από την Κρήτη στην Αθήνα, για να έχουν περισσότερη ασφάλεια!

Ο ίδιος, σε ηλικία 67 ετών σήμερα, μας περιγράφει ότι στην πρώτη δημοτικού πήγε στα 10 του, διότι η μητέρα του τον έκρυβε στο σπίτι επί 4 χρόνια για να τον γλιτώσει από τον κύκλο του αίματος! Διατηρεί, μάλιστα, νωπά στη μνήμη του, περιστατικά από δολοφονίες συγγενών του…

Το zougla.gr τον συνάντησε στα δικαστήρια της Αθήνας όπου βρέθηκε για να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της τηλεοπτικής σειράς. Λυγίζοντας, ορισμένες φορές, ενθυμούμενος τα γεγονότα, μας περιγράφει αναλυτικά τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την πρωτοβουλία…