Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ στα 96 της χρόνια

Παγκόσμια συγκίνηση για την απώλεια της μακροβιότερης αρχηγού κράτους

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πηγή: Instagram/royalfamily
Πηγή: Instagram/royalfamily

Στα 96 της χρόνια η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από την ζωή, με τον θάνατό να συγκλονίζει τη Βρετανία και να προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο, για την απώλεια της μακροβιότερης αρχηγού κράτους.

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ

Ήδη, εδώ και έναν χρόνο περίπου, η 96χρονη Ελισάβετ, αντιλαμβανόμενη το επερχόμενο τέλος και τις λιγοστές αντοχές της, είχε περιορίσει τις δραστηριότητες που προέβλεπε ο ρόλος της και τα καθήκοντά της ασκούνταν ουσιαστικά από επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Οι συστάσεις των γιατρών για την επιβάρυνση της υγείας της και την ανάγκη ξεκούρασης δεν άφηναν άλλωστε πολλά περιθώρια. Όμως δεν ήθελε, ούτε θεωρούσε ότι υπήρχε νόημα να παραιτηθεί και να αποσυρθεί με αυτό τον τρόπο. Επιθυμούσε να μείνει μέχρι το τέλος στο τιμόνι και να φύγει όπως ακριβώς την γνώρισαν γενιές και γενιές: Στο θρόνο της, με τον οποίο ταυτίστηκε και στον οποίο έβαλε τη σφραγίδα της στο κρίσιμο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και στην αρχή της νέας χιλιετίας!

«Η Αυτού Μεγαλειότης πέθανε ήσυχα σήμερα το απόγευμα στο Μπαλμόραλ. Ο Βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ απόψε και αύριο θα επιστρέψουν στο Λονδίνο» ήταν η ανακοίνωση του BBC που αναμετέδωσε την επίσημη ανακοίνωση του Παλατιού.

Τι θα ακολουθήσει μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

«Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»: Αυτός είναι ο κωδικός που χρησιμοποιεί το Παλάτι όταν αναφέρεται στον θάνατο της βασίλισσας. Αυτή την πρόταση θα ακούσει και η πρωθυπουργός που θα βρίσκεται στην εξουσία, όταν λάβει το άκρως εμπιστευτικό τηλεφώνημα που θα την ειδοποιήσει για τα νέα.

Στη συνέχεια, το Κέντρο Παγκόσμιας Ανταπόκρισης του Υπουργείου Εξωτερικών πρόκειται να ενημερώσει σχετικά με την είδηση του θανάτου της βασίλισσας τις 15 κυβερνήσεις πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει αρχηγός του κράτους, αλλά και στα υπόλοιπα 36 κράτη της Κοινοπολιτείας.

Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας θα τηρηθεί απόλυτη μυστικότητα ενώ όσον αφορά στον κόσμο, θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για το δυσάρεστο γεγονός.

Όπως επιτάσσει η Επιχείρηση London Bridge, ανήμερα του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, ο νέος βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος στις 6 το απόγευμα, ενώ η κηδεία θα γίνει 10 ημέρες μετά το θάνατο της.

Τι γίνεται με τη κηδεία και τον διάδοχο σε περίπτωση θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την απαγόρευση των «retweets» από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των κυβερνητικών υπηρεσιών ενώ, οι σελίδες των κοινωνικών δικτύων όλων των τμημάτων θα βάλουν μαύρη εικόνα προφίλ.

Η κηδεία της βασίλισσας θα λάβει χώρα στο Westminster Abbey 10 μέρες μετά το θάνατό της, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός. Ανήμερα της κηδείας, η οποία θα ανακηρυχθεί σε εθνική αργία, τόσο το χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και οι περισσότερες βρετανικές τράπεζες, θα παραμείνουν κλειστά, ενώ δύο λεπτών σιγή θα τηρηθεί σε εθνικό επίπεδο.