Μοναχοπαίδι: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να το μεγαλώσουμε σωστά

Μοναχοπαίδι: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να το μεγαλώσουμε σωστά
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν μόνο ένα παιδί. Αυτό οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες:

Τα νέα ζευγάρια διστάζουν να κάνουν δεύτερο παιδί, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας
Αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο στην εκπαίδευση και στην καριέρα και αναβάλλουν την απόκτηση ενός δεύτερου παιδιού
Λόγω ηλικίας

Το μοναχοπαίδι ανήκει σε μια ειδική κατηγορία, σύμφωνα με τις απόψεις της ψυχολογίας, μάς εξηγεί ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής. Κάθε νέο μέλος που προστίθεται στην οικογένεια επηρεάζει και τους δεσμούς των μελών μεταξύ τους. Οι γονείς, τα πρώτα 4 χρόνια της ζωής του παιδιού, αποκτάμε δύο ρόλους: ο πρώτος και σημαντικός ρόλος είναι αυτός του γονέα και ο δεύτερος, η παρέα και η συντροφιά του στο παιχνίδι (φίλος). Το παιδί δεν έχει την ευκαιρία, λόγω του ότι βρίσκεται κυρίως μέσα στο σπίτι, να συναντά συχνά συνομηλίκους του. Σε μια οικογένεια, όμως, με δύο ή τρία παιδιά αυτό δεν ισχύει. Οι γονείς έχουμε αποκλειστικά το ρόλο του γονέα και το παιδί κάνει παρέα και παίζει με τα αδέλφια του. Οι ίδιοι οι γονείς περιγράφουμε ότι το πρώτο μας παιδί το μεγαλώσαμε με πολύ μεγαλύτερο άγχος σε σχέση με το δεύτερο.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς με μοναχοπαίδι:

• Τον πρώτο χρόνο:

- Εμπιστευτείτε ένα πρόσωπο που έχει εμπειρία στην ανατροφή παιδιών και κάντε τον μέντορα. Εκείνος μαζί με τις συμβουλές του παιδίατρου θα σας καθοδηγεί για κάθε είδους πρόβλημα που θα παρουσιαστεί σχετικά με τον ύπνο, το φαγητό, τις κοινές ώρες με το μωρό σας. Κάθε φορά που έχετε διλλήματα, ανασφάλειες, απορίες, συζητήστε μαζί του. Πάρτε μια απόφαση και ακολουθήστε την. Μην ψάχνετε λύσεις και απόψεις μέσα από άλλες πηγές. Οι πολλαπλές πληροφορίες μπορεί να σας αποπροσανατολίσουν.
- Μετά τους 6 μήνες συμπεριλάβετε πιο δυναμικά τον πατέρα μέσα στη σχέση σας με το μωρό. Εμπιστευτείτε του το μωρό για λίγες ώρες, έτσι ώστε να βρείτε χρόνο να βγείτε έξω με μια φίλη σας.
- Ενθαρρύνετε το να μπουσουλίσει, να πιάσει αντικείμενα, χωρίς να φοβάστε τα μικρόβια.
- Παρακολουθήστε προγράμματα ομαδικού παιχνιδιού για μωρά και συναναστραφείτε με άλλες νέες μητέρες.

- Στους 9 μήνες δοκιμάστε να διανυκτερεύσει το μωρό στο σπίτι του παππού ή της γιαγιάς. Καθιερώστε το μια φορά την εβδομάδα αν είναι δυνατό, μόνο για ένα βράδυ, τα πρώτα δύο χρόνια, ώστε να μάθει το παιδί και ένα δεύτερο περιβάλλον.
- Αρχίστε να του διδάσκετε το «μη» και τα όρια. Θυμηθείτε ότι τα μωρά αναγνωρίζουν τα συναισθήματα μας και μάς χειρίζονται. Δείξτε του αποφασιστικότητα σε αυτό που του ζητάτε αλλά ποτέ θυμό. Μετά τον πρώτο χρόνο παραμερίστε τις νευρωσικές σκέψεις. Σπάνια να χρησιμοποιείτε το «μη». Για παράδειγμα: «Μην τρέχεις, μην σκαρφαλώνεις, θα πέσεις...», «Μην πιάνεις τα χώματα, φύλλα, παγκάκια, έχουν μικρόβια...», «Μην παίζεις με τα νερά, θα βραχείς και θα αρρωστήσεις» κ.α.
- Δώστε του ευκαιρίες να ζήσει μέσα σε όρια αλλά με ποικιλία παραστάσεων

• Τον δεύτερο-τρίτο χρόνο:

- Στο δεύτερο έτος, μιλήστε μαζί του και διδάξτε του σημαντικές αξίες όπως, η φιλία, η ενσυναίσθηση, το μοίρασμα κλπ.
- Μιλήστε του για τις σχέσεις μέσα από παραμύθια
- Τον τρίτο χρόνο, γράψτε το για λίγες ώρες σε παιδικό σταθμό

Συμβουλή Ειδικού:

Το αν ένα μοναχοπαίδι γίνει κακομαθημένο δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Εξαρτάται και από τη διαπαιδαγώγηση των γονέων, οι οποίοι συχνά παραβλέπουμε τις ανασφάλειες και τα λάθη μας και τα αποδίδουμε στις ιδιαίτερες συμπεριφορές του παιδιού. Η στάση των γονέων, οι απαιτήσεις αλλά και οι προσδοκίες μας, είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν τη σχέση, αλλά και θα επηρεάσουν τον μελλοντικό χαρακτήρα του παιδιού μας. Ας διδάξουμε στο παιδί μας όρια, άξιες και υποχρεώσεις. Ας σεβαστούμε την παιδικότητα, την ελευθερία του να εξερευνήσει, την ανεξαρτησία του και την ανάγκη του να είναι δημιουργικό. Τα υπόλοιπα που έχετε ακούσει σχετικά με τα μοναχοπαίδια θα είναι απλά ένας μύθος!

Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr:

Είναι ζωηρός; Δεν σας ακούει; Κάνει συνέχεια του κεφαλιού του; Αυτή είναι η συνταγή για τα «ατίθασα» παιδιά!

Οκτώ μεγάλη λάθη των γονιών που βλάπτουν ψυχολογικά το παιδί

20 τρόποι για να κάνουμε το παιδί να μας ακούσει!