Ο γιος μας παίζει παιχνίδια στο laptop και μιλάει ταυτόχρονα με άλλους παίκτες! Θέλει να τους συναντήσει και να γίνουν φίλοι! Τι να κάνουμε;" Ο ειδικός του Youweekly.gr απαντά...

Ο γιος μας παίζει παιχνίδια στο laptop και μιλάει ταυτόχρονα με άλλους παίκτες! Θέλει να τους συναντήσει και να γίνουν φίλοι! Τι να κάνουμε;

Ο γιος μας είναι 15 ετών και παίζει στο laptop ένα παιχνίδι και μιλάει ταυτόχρονα με άλλους παίκτες που είναι συνδεδεμένοι. Λέει μάλιστα ότι θέλει να τους συναντήσει στην πραγματικότητα και να γίνουν φίλοι. Μας ανησυχούν όλα αυτά και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε…Γεωργία και Κοσμάς!

Την ερώτηση αυτή, της αναγνώστριας μας, θα απαντήσει ο Ψυχολόγος του Youweekly.gr κ.Αργύρης Θεοδωρόπουλος. Διαβάστε παρακάτω...

Είναι αλήθεια ότι αυτού του είδους τα «ζωντανά» παιχνίδια είναι η νέα τάση τα τελευταία χρόνια στις προτιμήσεις των εφήβων. Οι περισσότεροι μάλιστα που ασχολούνται με αυτά αφιερώνουν υπερβολικές ώρες καθημερινά και καταλήγουν να εμφανίζουν συμπεριφορές εξάρτησης.

Δείτε ακόμη: «Είμαι 30 ετών, μπορώ να κάνω τώρα το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;» Ο γυναικολόγος του Youweekly.gr απαντά…

Πράγματι, οι εξαρτήσεις δεν αφορούν μόνο τις ναρκωτικές ουσίες και το αλκοόλ, αλλά και άλλες «καινούργιες» μορφές, όπως για παράδειγμα ο τζόγος μέσω του Ίντερνετ, τα παιχνίδια μέσω του υπολογιστή, αλλά και οι γνωριμίες αγνώστων ατόμων μέσα από διάφορα chatrooms. Μεγάλος αριθμός επιστημόνων ψυχικής υγείας μελετάει τα φαινόμενα αυτά της εξάρτησης.

Δείτε ακόμη: Προς γονείς: Όχι πολλά παιχνίδια στα παιδιά! Δείτε γιατί…

Η εξάρτηση, γενικότερα, φαίνεται να έχει και βιολογικό υπόβαθρο, αφού το άτομο βιώνει ένα αίσθημα ευχαρίστησης και «ανταμοιβής», που έχει να κάνει με πολύπλοκες διεργασίες του εγκεφάλου. Επίσης, πολύ συχνά διαπιστώνεται ότι πίσω από μια εξάρτηση υπάρχει κάποια άλλη ψυχολογική διαταραχή. Η κατάθλιψη και το άγχος είναι από τις πιο συχνές διαταραχές τις οποίες το άτομο προσπαθεί να «ξεχάσει» μέσω της εξάρτησης.

Δείτε ακόμη: «Ο γιος μας είναι 4 ετών και έχει μια δυσκολία στην ομιλία του, επαναλαμβάνει κάποιες συλλαβές στις λέξεις! Τι να κάνουμε;» Ο ειδικός του Youweekly.gr απαντά…

Ακόμη, είναι ανησυχητικό το ότι ο γιος σας επιθυμεί να συναντήσει άτομα που δεν γνωρίζει ποιοι είναι στην πραγματικότητα. Μπορεί να πρόκειται για ενήλικες που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του Ίντερνετ και θέλουν να εκμεταλλευτούν τους εφήβους με διάφορους τρόπους.

Ξεκινήστε να βάλετε όρια στον γιο σας όχι μόνο στο παιχνίδι που παίζει, αλλά ενημερώστε τον και για τους κινδύνους που υπάρχουν στο να εκθέτει προσωπικά του στοιχεία στο Ίντερνετ και να συναντά άγνωστα άτομα.