Η ιδιαίτερη σχέση των παππούδων με τα εγγόνια! Σε τι κάνει καλό;

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς!

Η ιδιαίτερη σχέση των παππούδων με τα εγγόνια! Σε τι κάνει καλό;

Είναι γνωστό παγκοσμίως πως οι παππούδες και οι γιαγιάδες δημιουργούν μια άκρως ιδιαίτερη σχέση με τα εγγονάκια τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μπορεί οι γονείς τις περισσότερες φορές να έχουν ενστάσεις για την ανοχή σε αυτή τη σχέση, η οποία μάλιστα με το πέρας των χρόνων μεγαλώνει, όμως δεν θα πάψει να υφίσταται όσο υπάρχουν στη γη εγγόνια, γιαγιάδες και παππούδες. Πάμε να δούμε παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζετε και να προσέξετε στο μέλλον προκειμένου να μη χαθεί το μέτρο...

Η συναναστροφή των παππούδων με τα εγγονάκια τους είναι κάτι που τους ανανεώνει και τους κάνει να νιώθουν ανέμελοι, περνώντας όμορφες στιγμές μαζί τους. Από την άλλη, τα παιδιά απολαμβάνουν την αγάπη και το ζωηρό ενδιαφέρον τους και ζουν μαζί τους καταστάσεις που δεν έχουν συνηθίσει. Ή ακόμα καταστάσεις που δεν τους επιτρέπουν οι γονείς τους. Διαβάστε παρακάτω...

Συμβουλές για την σχέση παππούδων με τα εγγόνια

** Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εντυπωσιάζονται από τις απίθανες, σχεδόν εξωπραγματικές (στα δικά τους μάτια τουλάχιστον) ιστορίες από τα νεανικά χρόνια του παππού και της γιαγιάς. Ιστορίες τις οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν από οπουδήποτε αλλού. Ιστορίες από τον πόλεμο του παππού ή από τα νιάτα της γιαγιάς φτάνουν στα αυτάκια τους σαν παραμύθια και σχεδόν ζηλεύουν που δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν κάτι παρόμοιο.

** Ο παππούς και η γιαγιά ασχολούνται εξ ολοκλήρου με τα εγγονάκια τους, καθώς το επιτρέπουν και οι υποχρεώσεις τους. Για την ακρίβεια δεν τα χάνουν από τα μάτια τους. Αυτό το γεγονός είναι μεν καλό, όμως σε κάποιες φορές καταλήγει υπερβολικό, αφού δεν τους αρνούνται σχεδόν τίποτα.

** Επειδή ακριβώς ισχύει αυτό το τελευταίο, θα πρέπει να κάνετε από την αρχή μια συζήτηση μαζί τους, ώστε να τους ξεκαθαρίσετε ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα κάνουν, ακόμα κι αν χρειαστεί να δυσαρεστήσουν τα παιδιά σας. Κοινώς πρέπει να τους βάλετε όρια. Δεν γίνεται, λόγου χάρη, να τους δίνουν συνέχεια γλυκά, να τους αγοράζουν το παιχνίδι που θέλουν ή να τα αφήνουν να βλέπουν τηλεόραση όση ώρα θέλουν. Πρέπει οι κανόνες να είναι σαφείς για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

Συμβουλές για την σχέση παππούδων με τα εγγόνια

** Οσα βράδια χρειαστεί να μείνει το παιδί σας στο σπίτι των παππούδων, δημιουργήστε μαζί τους ένα αναλυτικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο καλό είναι να είναι γραμμένο σε χαρτί για να μη γίνονται παρεξηγήσεις, που πρέπει να εφαρμοστεί στο κομμάτι τις διατροφής, του ύπνου και της διασκέδασης. Να γίνουν δηλαδή κοινωνοί της καθημερινής ρουτίνας του παιδιού όταν βρίσκεται στο σπίτι.

** Τέλος, μην αντιμετωπίζετε τους παππούδες ως την εύκολη λύση. Τα παιδιά θα πρέπει να μένουν μαζί τους όταν πρέπει και όσο πρέπει και όχι κάθε τρεις και λίγο, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Πρέπει να θυμάστε πως ο ρόλος τους είναι υποβοηθητικός, οπότε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε υπερβολές καθώς είναι πάντα πρόθυμοι για το κάτι παραπάνω. Πέραν τούτου, τα παιδιά δεν πρέπει να νομίζουν πως μεγαλώνουν και με τη βοήθεια τους. Τουλάχιστον όχι εξ ολοκλήρου.

ΠΗΓΗ: TV24

Όσο μεγαλώνει ωστόσο το παιδί σας, τα πράγματα αλλάζουν!

Πώς να διαχειριστείτε το γεγονός πως το παιδί σας... μεγαλώνει!

Συμβουλές για γονείς: Επιβάλλεται η κριτική στα παιδιά, αλλά με μέτρο!

Όταν λέμε κριτική, δεν εννοούμε χλευασμό του παιδιού και μάλιστα μπροστά σε τρίτους, παρά έκφραση με εποικοδομητικό τρόπο και επιχειρήματα της διαφωνίας σας σε κάτι που λέει ή κάνει κατ’ εξακολούθηση.

Για να μη χαθεί όμως το μέτρο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας κατά τη διάρκεια της συζήτησής σας! Διαβάστε παρακάτω...

Αξιολογήστε αντικειμενικά και με καθαρή ματιά τα πεπραγμένα του παιδιού, απαλλαγμένοι από υπερβολικές απαιτήσεις και μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Κοινώς, καλό είναι να γνωρίζεται τα μέτρα και τα σταθμά του παιδιού σας.

Συμβουλές για γονείς
Ωστόσο, μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα λάθη είναι για τους ανθρώπους, πόσω μάλλον για ανθρώπους μικρής ηλικίας που έχουν την ιδιότητα να γνωρίζουν τώρα τον κόσμο γύρω τους, άρα να στερούνται πλήρως εμπειριών και δεξιοτήτων.
Πριν ασκήσετε κριτική βασιζόμενοι στη δική σας νοοτροπία, πρέπει να διερευνήσετε τον τρόπο σκέψης του παιδιού σας.
Μπορεί μέσα από τη συζήτηση να διαπιστώσετε προς μεγάλη σας έκπληξη ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως θεωρούσατε, άρα να πάψει να συντρέχει λόγος κριτικής.
Οταν η κριτική συνοδεύεται από σύγκριση με άλλα παιδιά, τότε χάνεται παντελώς η ουσία της και καταλήγετε να περνάτε λάθος μηνύματα στο μικρό σας. Ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει να κάνετε ένα παιδί να σκέφτεται πως κάποιο άλλο συνομήλικό του μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Το σίγουρα είναι πως θα το κάνετε να φερθεί αντιδραστικά και αυτή τη συμπεριφορά δεν τη θέλετε.
Αθελά σας δεν το βοηθάτε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και νιώθει απογοήτευση, θεωρώντας ότι δεν είναι αρκετά ικανό, με αποτέλεσμα να σας απογοητεύει.
Η κριτική, όταν είναι ισοπεδωτική ή συνοδεύεται από οργισμένα σχόλια και «ταμπέλες», μόνο κακό κάνει στο παιδί και σε καμία περίπτωση δεν του δίνει ώθηση για βελτίωση. Συνεπώς, το ίδιο λάθος θα γίνεται ξανά και ξανά!
Δοκιμάστε να εστιάσετε στην προσπάθεια και να επιβραβεύετε την όποια πρόοδο και δείτε ότι έτσι όντως βοηθάτε το μικρό σας.

Συμβουλές για γονείς
Από το να ασκήσετε κριτική, προτιμήστε να δώσετε διάφορες εναλλακτικές στο παιδί, με την προοπτική να πετύχει τον επιδιωκόμενο στόχο. Σε κάποιες από αυτές τις εναλλακτικές, ίσως θα βοηθούσε πολύ να δράσετε μαζί!
Ετσι και μια πρωτοβουλία με θετικό πρόσημο θα αναλάβετε και δεν θα εγκλωβίσετε το παιδί στο να εφαρμόσει απλά τη μοναδική πρότασή σας.
Εχοντας στο μυαλό σας ότι η ανησυχία και η όλη έγνοια σας για το παιδί μπορούν να το αγχώσουν όταν σας ωθούν σε υπερβολές, βρείτε έναν τρόπο να τις διαχειριστείτε χωρίς να το κάνετε κοινωνό. Ιδιαίτερα όταν δεν σας έχει δώσει δικαιώματα...
Οταν χρειαστεί να δώσετε μια συμβουλή στο παιδί και δεν τη συμμεριστεί αμέσως, δώστε του χρόνο να την επεξεργαστεί και να κρίνει αν τη θεωρεί δόκιμη ή προτιμά να κάνει πράξη αυτό που έχει στο μυαλό του. Γιατί να του ασκήσετε κριτική αν κάνει κάτι από τα δύο; Σε κάθε περίπτωση, δώστε χρόνο...
Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί δείχνει τάσεις απομόνωσης ή επιθετικότητας απέναντί σας, πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι είσαστε συνεχώς επικριτικοί μαζί του. Κουβεντιάστε μαζί του τους λόγους που πράξατε κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Κάντε την αυτοκριτική σας και αν διαπιστώσετε ότι όντως έχει να κάνει με αυτό, αλλάξτε άρδην στάση για να το κερδίσετε.

ΠΗΓΗ: TV24

Δείτε περισσότερα θέματα για Γονείς & παιδί με μόνο ένα κλικ!