Πόσες ώρες πρέπει να κάθεται ένας μαθητής μπροστά από τον υπολογιστή; Οι επιστήμονες σου δίνουν την απάντηση!

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς!

Πόσες ώρες πρέπει να κάθεται ένας μαθητής μπροστά από τον υπολογιστή; Οι επιστήμονες σου δίνουν την απάντηση!

Σε έναν κόσμο γεμάτο από οθόνες, κινητά και ίντερνετ, μικροί και μεγάλοι έχουν πραγματικό όφελος μόνο αν περνάνε το πολύ έως τέσσερις ώρες και κάτι (257 λεπτά) τη μέρα μπροστά σε κάποιο από αυτά.

Για τα κινητά τηλέφωνα, το καθημερινό όριο είναι περίπου δύο ώρες, για τα βιντεοπαιγνίδια μία ώρα και 40 λεπτά, ενώ για την τηλεόραση τρεις ώρες και 41 λεπτά. Το θέμα όμως είναι αν στην πραγματικότητα μπορεί κάποιος να τηρήσει τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα. Διαβάστε παρακάτω...

Πόσες ώρες πρέπει να κάθεται ένας μαθητής μπροστά από τον υπολογιστή;

Πρακτικά, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, αυτό σημαίνει ότι αν ένας έφηβος καθημερινά περνάει μπροστά στον υπολογιστή του έως 257 λεπτά, μπροστά στο smartphone του έως 117 λεπτά, μπροστά στην τηλεόρασή του έως 221 λεπτά και μπροστά στα βιντεοπαιγνίδια του έως 100 λεπτά, δεν υπάρχει πρόβλημα (μπορεί μάλιστα και να ωφελείται). Ομως πέρα από αυτά τα χρονικά όρια, οι έφηβοι αρχίζουν πλέον να κάνουν κακό στον εαυτό τους, δημιουργώντας σταδιακά εξάρτηση ή ψυχικά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που θεωρεί ότι η ισορροπημένη χρήση συσκευών από τους νέους είναι ωφέλιμη, αλλά απλώς χρειάζεται μέτρο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Αντριου Πρζιμπίλσκι του Ινστιτούτου Διαδικτύου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Science», σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ανέλυσαν στοιχεία για 120.000 15χρονους. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά όταν βλέπουν τα παιδιά τους μπροστά σε μια οθόνη, αρκεί να μην «κολλάνε». Οπως είπαν, η διασύνδεση με τον ψηφιακό κόσμο βελτιώνει τις επικοινωνιακές ικανότητες, τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη των εφήβων.

Πόσες ώρες πρέπει να κάθεται ένας μαθητής μπροστά από τον υπολογιστή;

Δεν είναι σίγουρο όμως ότι το βλέπουν έτσι όλοι οι επιστήμονες και όλοι οι γονείς. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ίσως ότι οι περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν πολλές διαφορετικές συσκευές μέσα στη μέρα (όχι μόνο υπολογιστή ή μόνο κινητό τηλέφωνο ή μόνο τηλεόραση), οπότε συσσωρεύεται η χρήση των οθονών. Ενώ μερικές φορές το κάνουν ταυτόχρονα, π.χ. βλέπουν τηλεόραση και παράλληλα στέλνουν γραπτό μήνυμα σε φίλο τους. Και, επιπλέον, τα Σαββατοκύριακα ένα παιδί μπορεί να κολλήσει σε ένα βιντεοπαιχνίδι επί 12 ώρες!
Η νέα μελέτη δεν έλαβε υπόψη της κατά πόσο βλάπτεται η σωματική υγεία των νέων από την παρακολούθηση των οθονών (καθιστική ζωή, έκθεση σε ακτινοβολίες κ.ά.). Προηγούμενες μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις ότι η συνεχής χρήση οθονών μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις (συρρίκνωση εγκεφάλου, ψυχική υπερδιέγερση, αϋπνία, σωματική αδράνεια, απομόνωση από φίλους κ.ά.).

ΠΗΓΗ: TV24

Πως πρέπει να συμβουλεύουν όμως οι γονείς τα παιδιά τους;

Συμβουλές για γονείς: Επιβάλλεται η κριτική στα παιδιά, αλλά με μέτρο!

Η ιδιαίτερη σχέση των παππούδων με τα εγγόνια! Σε τι κάνει καλό;

Είναι γνωστό παγκοσμίως πως οι παππούδες και οι γιαγιάδες δημιουργούν μια άκρως ιδιαίτερη σχέση με τα εγγονάκια τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μπορεί οι γονείς τις περισσότερες φορές να έχουν ενστάσεις για την ανοχή σε αυτή τη σχέση, η οποία μάλιστα με το πέρας των χρόνων μεγαλώνει, όμως δεν θα πάψει να υφίσταται όσο υπάρχουν στη γη εγγόνια, γιαγιάδες και παππούδες. Πάμε να δούμε παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζετε και να προσέξετε στο μέλλον προκειμένου να μη χαθεί το μέτρο...

Η συναναστροφή των παππούδων με τα εγγονάκια τους είναι κάτι που τους ανανεώνει και τους κάνει να νιώθουν ανέμελοι, περνώντας όμορφες στιγμές μαζί τους. Από την άλλη, τα παιδιά απολαμβάνουν την αγάπη και το ζωηρό ενδιαφέρον τους και ζουν μαζί τους καταστάσεις που δεν έχουν συνηθίσει. Ή ακόμα καταστάσεις που δεν τους επιτρέπουν οι γονείς τους. Διαβάστε παρακάτω...

Συμβουλές για την σχέση παππούδων με τα εγγόνια

** Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εντυπωσιάζονται από τις απίθανες, σχεδόν εξωπραγματικές (στα δικά τους μάτια τουλάχιστον) ιστορίες από τα νεανικά χρόνια του παππού και της γιαγιάς. Ιστορίες τις οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν από οπουδήποτε αλλού. Ιστορίες από τον πόλεμο του παππού ή από τα νιάτα της γιαγιάς φτάνουν στα αυτάκια τους σαν παραμύθια και σχεδόν ζηλεύουν που δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν κάτι παρόμοιο.

** Ο παππούς και η γιαγιά ασχολούνται εξ ολοκλήρου με τα εγγονάκια τους, καθώς το επιτρέπουν και οι υποχρεώσεις τους. Για την ακρίβεια δεν τα χάνουν από τα μάτια τους. Αυτό το γεγονός είναι μεν καλό, όμως σε κάποιες φορές καταλήγει υπερβολικό, αφού δεν τους αρνούνται σχεδόν τίποτα.

** Επειδή ακριβώς ισχύει αυτό το τελευταίο, θα πρέπει να κάνετε από την αρχή μια συζήτηση μαζί τους, ώστε να τους ξεκαθαρίσετε ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα κάνουν, ακόμα κι αν χρειαστεί να δυσαρεστήσουν τα παιδιά σας. Κοινώς πρέπει να τους βάλετε όρια. Δεν γίνεται, λόγου χάρη, να τους δίνουν συνέχεια γλυκά, να τους αγοράζουν το παιχνίδι που θέλουν ή να τα αφήνουν να βλέπουν τηλεόραση όση ώρα θέλουν. Πρέπει οι κανόνες να είναι σαφείς για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

Συμβουλές για την σχέση παππούδων με τα εγγόνια

** Οσα βράδια χρειαστεί να μείνει το παιδί σας στο σπίτι των παππούδων, δημιουργήστε μαζί τους ένα αναλυτικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο καλό είναι να είναι γραμμένο σε χαρτί για να μη γίνονται παρεξηγήσεις, που πρέπει να εφαρμοστεί στο κομμάτι τις διατροφής, του ύπνου και της διασκέδασης. Να γίνουν δηλαδή κοινωνοί της καθημερινής ρουτίνας του παιδιού όταν βρίσκεται στο σπίτι.

** Τέλος, μην αντιμετωπίζετε τους παππούδες ως την εύκολη λύση. Τα παιδιά θα πρέπει να μένουν μαζί τους όταν πρέπει και όσο πρέπει και όχι κάθε τρεις και λίγο, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Πρέπει να θυμάστε πως ο ρόλος τους είναι υποβοηθητικός, οπότε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε υπερβολές καθώς είναι πάντα πρόθυμοι για το κάτι παραπάνω. Πέραν τούτου, τα παιδιά δεν πρέπει να νομίζουν πως μεγαλώνουν και με τη βοήθεια τους. Τουλάχιστον όχι εξ ολοκλήρου.

ΠΗΓΗ: TV24

Δείτε περισσότερα θέματα για Γονείς & παιδί με μόνο ένα κλικ!