Αυτοί είναι οι μέθοδοι πειθαρχίας ανάλογα με την ηλικία των παιδιών!

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς!

Αυτοί είναι οι μέθοδοι πειθαρχίας ανάλογα με την ηλικία των παιδιών!

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τη σημασία της ύπαρξης ορίων στα παιδιά.

Εχουν δημοσιευθεί σχετικά βιβλία, έχουν γραφτεί άρθρα στο διαδίκτυο και δεκάδες παιδαγωγοί εξηγούν στους γονείς τη χρησιμότητά τους. Αυτό όμως που δεν συζητιέται πολύ είναι το γεγονός ότι αυτά τα όρια πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε παιδί μεγαλώνοντας. Λογικό! Διαβάστε παρακάτω...

Εχοντας αυτό κατά νου, γίνεται φανερό ότι οι μέθοδοι πειθαρχίας που χρησιμοποιεί ένας γονιός στα παιδιά του είναι καλό να μεταβάλλονται, ώστε να συμβαδίζουν όχι μόνο με την ηλικία, αλλά και με τη σωματική ανάπτυξη ή τη συναισθηματική εξέλιξή τους.
Ενας κανόνας που είχε λογική όταν το παιδί ήταν τριών ετών, μπορεί στα πέντε του χρόνια να φαντάζει σχεδόν αστείος. Οπως για παράδειγμα η μέθοδος ή αλλιώς το μέγεθος της τιμωρίας. Αυτό όσο λογικό κι αν ακούγεται, τόσο δύσκολο είναι στην πράξη, ειδικά σε μια οικογένεια με πολλά παιδιά, τα οποία φυσικά θα ανήκουν σε διαφορετικές ηλικίες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε τα μικρότερα αδέλφια θέλουν να ισχύουν και γι’ αυτά οι κανόνες που ισχύουν για τα μεγαλύτερα παιδιά, είτε τα μεγαλύτερα παιδιά νιώθουν να καταπιέζονται, επειδή πρέπει να υπακούν στα ίδια όρια με τα αδελφάκια τους.

Πόσες ώρες πρέπει να κάθεται ένας μαθητής μπροστά από τον υπολογιστή; Οι επιστήμονες σου δίνουν την απάντηση!


Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ιδανικό είναι να έχετε διαφορετικούς κανόνες για κάθε παιδί και φυσικά πολλή υπομονή για να πείσετε τα παιδιά σας ότι αυτό είναι το σωστό.
Επιπλέον, πριν αποφασίσετε τους τρόπους πειθαρχίας που θα ακολουθήσετε με το παιδί σας, πρέπει να σκεφτείτε τι μπορείτε να περιμένετε από αυτό ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά του. Για παράδειγμα, μπορεί το time out να λειτουργεί στα νήπια, αλλά για τα πιο μεγάλα παιδιά το να τα στείλετε στο δωμάτιό τους σε μια κρίσιμη στιγμή είναι μάλλον κάτι που επιθυμούν, παρά κάτι που αντιμετωπίζουν ως τιμωρία. Αρα ακόμα και αν το πράξετε δεν θα υπάρχει καμία τιμωρία στη συνείδησή τους.
Επίσης, μπορεί τώρα το μικρό σας να ενθουσιάζεται με τα αυτοκόλλητα που του χαρίζετε στους πίνακες επιβράβευσης, αλλά το πιο πιθανό είναι πως στο μέλλον όλη αυτή η διαδικασία θα του φαίνεται απίστευτα βαρετή. Συνεπώς θα πρέπει να βρείτε κάτι αντίστοιχο των αυτοκόλλητων που αφενός θα τους αρέσει και αφετέρου θα τους δώσει ένα παραπάνω κίνητρο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που λειτουργούν θετικά σε κάθε ηλικία, όπως για παράδειγμα η επιβράβευση, η θετική προσοχή, η ενθάρρυνση, η ύπαρξη ξεκάθαρων συνεπειών και ο ειλικρινής διάλογος, ό,τι και αν έχει συμβεί.

«Ο γιος μου λέει ότι του φέρονται άσχημα στο σχολείο. Τι μπορώ να κάνω;»! Ο ειδικός απαντά!

Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες καλό θα είναι να γράφονται κάπου και να τοιχοκολλούνται σε ένα μέρος του σπιτιού (π.χ. ψυγείο), κάπως έτσι γίνεται πιο επίσημο το όλο πράγμα, για τους οποίους μάλιστα θα είναι σύμφωνοι και οι δύο γονείς. Ωστόσο πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα και να μη γίνονται εξαιρέσεις, όσο και αν... στενοχωριέστε που... στενοχωριούνται!
Οπλιστείτε με υπομονή και ξεκινήστε!

ΠΗΓΗ: TV 24

Συμβουλές για γονείς: Επιβάλλεται η κριτική στα παιδιά, αλλά με μέτρο!

Όταν λέμε κριτική, δεν εννοούμε χλευασμό του παιδιού και μάλιστα μπροστά σε τρίτους, παρά έκφραση με εποικοδομητικό τρόπο και επιχειρήματα της διαφωνίας σας σε κάτι που λέει ή κάνει κατ’ εξακολούθηση.

Για να μη χαθεί όμως το μέτρο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας κατά τη διάρκεια της συζήτησής σας! Διαβάστε παρακάτω...

Αξιολογήστε αντικειμενικά και με καθαρή ματιά τα πεπραγμένα του παιδιού, απαλλαγμένοι από υπερβολικές απαιτήσεις και μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Κοινώς, καλό είναι να γνωρίζεται τα μέτρα και τα σταθμά του παιδιού σας.

Συμβουλές για γονείς
Ωστόσο, μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα λάθη είναι για τους ανθρώπους, πόσω μάλλον για ανθρώπους μικρής ηλικίας που έχουν την ιδιότητα να γνωρίζουν τώρα τον κόσμο γύρω τους, άρα να στερούνται πλήρως εμπειριών και δεξιοτήτων.
Πριν ασκήσετε κριτική βασιζόμενοι στη δική σας νοοτροπία, πρέπει να διερευνήσετε τον τρόπο σκέψης του παιδιού σας.
Μπορεί μέσα από τη συζήτηση να διαπιστώσετε προς μεγάλη σας έκπληξη ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως θεωρούσατε, άρα να πάψει να συντρέχει λόγος κριτικής.
Οταν η κριτική συνοδεύεται από σύγκριση με άλλα παιδιά, τότε χάνεται παντελώς η ουσία της και καταλήγετε να περνάτε λάθος μηνύματα στο μικρό σας. Ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει να κάνετε ένα παιδί να σκέφτεται πως κάποιο άλλο συνομήλικό του μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Το σίγουρα είναι πως θα το κάνετε να φερθεί αντιδραστικά και αυτή τη συμπεριφορά δεν τη θέλετε.
Αθελά σας δεν το βοηθάτε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και νιώθει απογοήτευση, θεωρώντας ότι δεν είναι αρκετά ικανό, με αποτέλεσμα να σας απογοητεύει.
Η κριτική, όταν είναι ισοπεδωτική ή συνοδεύεται από οργισμένα σχόλια και «ταμπέλες», μόνο κακό κάνει στο παιδί και σε καμία περίπτωση δεν του δίνει ώθηση για βελτίωση. Συνεπώς, το ίδιο λάθος θα γίνεται ξανά και ξανά!
Δοκιμάστε να εστιάσετε στην προσπάθεια και να επιβραβεύετε την όποια πρόοδο και δείτε ότι έτσι όντως βοηθάτε το μικρό σας.

Συμβουλές για γονείς
Από το να ασκήσετε κριτική, προτιμήστε να δώσετε διάφορες εναλλακτικές στο παιδί, με την προοπτική να πετύχει τον επιδιωκόμενο στόχο. Σε κάποιες από αυτές τις εναλλακτικές, ίσως θα βοηθούσε πολύ να δράσετε μαζί!
Ετσι και μια πρωτοβουλία με θετικό πρόσημο θα αναλάβετε και δεν θα εγκλωβίσετε το παιδί στο να εφαρμόσει απλά τη μοναδική πρότασή σας.
Εχοντας στο μυαλό σας ότι η ανησυχία και η όλη έγνοια σας για το παιδί μπορούν να το αγχώσουν όταν σας ωθούν σε υπερβολές, βρείτε έναν τρόπο να τις διαχειριστείτε χωρίς να το κάνετε κοινωνό. Ιδιαίτερα όταν δεν σας έχει δώσει δικαιώματα...
Οταν χρειαστεί να δώσετε μια συμβουλή στο παιδί και δεν τη συμμεριστεί αμέσως, δώστε του χρόνο να την επεξεργαστεί και να κρίνει αν τη θεωρεί δόκιμη ή προτιμά να κάνει πράξη αυτό που έχει στο μυαλό του. Γιατί να του ασκήσετε κριτική αν κάνει κάτι από τα δύο; Σε κάθε περίπτωση, δώστε χρόνο...
Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί δείχνει τάσεις απομόνωσης ή επιθετικότητας απέναντί σας, πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι είσαστε συνεχώς επικριτικοί μαζί του. Κουβεντιάστε μαζί του τους λόγους που πράξατε κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Κάντε την αυτοκριτική σας και αν διαπιστώσετε ότι όντως έχει να κάνει με αυτό, αλλάξτε άρδην στάση για να το κερδίσετε.


ΠΗΓΗ: TV24

Διαβάστε περισσότερα θέματα για του γονείς και τα παιδιά στο Youweekly.gr