Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Το μυστικό για μία ευτυχισμένη οικογένεια!

Oι συνήθειες των αγαπημένων οικογενειών!

Το μυστικό για μία ευτυχισμένη οικογένεια!
ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙ 21.04.2019 19:11

Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό για να έχετε μία πολύ ευτυχισμένη και χαρούμενη οικογένεια!

Λένε πως η ευτυχία είναι στιγμές. Ενα όμορφο οικογενειακό γεύμα, μια βόλτα στην παραλία ή μια έκπληξη τη στιγμή που ένα μέλος της οικογένειας δεν το περιμένει, μπορεί να αλλάξουν ριζικά τις σχέσεις σε μια οικογένεια. Διαβάστε παρακάτω...

Ελάτε πιο κοντά στα αγαπημένα σας πρόσωπα με μικρές -και ορισμένες φορές ασήμαντες- συνήθειες. Σας παραθέτουμε κάποιες καλές συνήθειες που τηρούν ορισμένες οικογένειες, παρά τις δυσκολίες και τη φθορά της καθημερινότητας.

Δεν αφήνουν τη μεταξύ τους σχέση στην τύχη της αλλά προσπαθούν καθημερινά. Οσα και ό,τι προβλήματα κι αν εμφανίζονται, φροντίζουν να τα λύνουν πάντα μέσω του διαλόγου. Υπάρχει ρεαλισμός και από τις δύο πλευρές, με την έννοια ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι μόνο με αμοιβαίες υποχωρήσεις μπορούν να προχωρήσουν ορθολογικά παρακάτω. Σε καμία περίπτωση πάντως -ακόμα και αν υπάρχει έντονη διαφωνία- δεν αφήνουν ανεξέλεγκτο τον εαυτό τους να εκνευριστεί.

Δεν παραμελούν ο ένας τον άλλον: Αυτό περικλείει τα πάντα. Η μανούλα ασχολείται κατά κύριο λόγο με το παιδί, όμως δεν παραβλέπει τις ανάγκες και τα θέλω του συντρόφου της και με τη σειρά του ο άντρας δεν ξεχνάει ότι εκτός από μάνα του παιδιού του, είναι και σύντροφός του - με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πάντα προσέχουν να εξασφαλίζουν κάποιες ώρες την εβδομάδα για να μη χάνεται η ουσιαστική τους σχέση.

Το ζευγάρι οφείλει να σεβαστεί τον χρόνο που διεκδικούν τα παιδιά τους από εκείνους αλλά και τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν μεγαλώνοντας πως οι γονείς τους έχουν απόλυτη ανάγκη να μείνουν κάποιες ώρες την εβδομάδα μόνοι.

Κάνουν εκπλήξεις: Είτε αυτό λέγεται ένα δωράκι, είτε κάποια άλλη πράξη, κρατούν τη σχέση τους ζωντανή και απρόβλεπτη (στο μέτρο του δυνατού πάντα). Δίνουν δηλαδή στον άλλον την εντύπωση ότι δεν τον θεωρούν δεδομένο και δείχνουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους για ό,τι τους έχει προσφέρει το έτερόν τους ήμισυ. Αυτό μπορεί να σημαίνει μια τούρτα, ένα βράδυ που κανείς στην οικογένεια δεν έχει γενέθλια ή ένα δώρο σε κάποιο από τα παιδιά γιατί δείχνει καθημερινά πως είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του.

Περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί: Μπορεί η καθημερινότητα να είναι έντονη και οι ρυθμοί καταιγιστικοί, όμως ένα ευτυχισμένο ζευγάρι επιδιώκει να περνάει χρόνο μαζί και βέβαια όχι μπροστά από μια οθόνη, αποξενωμένος ο ένας από τον άλλον. Θα γίνει και αυτό, όμως όχι σε μόνιμη βάση! Ουσιαστικός και συνάμα ποιοτικός χρόνος σημαίνει να παρακολουθήσουν μια παράσταση ή ένα θέαμα που θα αφορά όλη την οικογένεια ή κάποιο βράδυ να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια. Ακόμα και το περπάτημα και η συζήτηση κατά τη διάρκεια αυτού μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα μέσα στην οικογένεια.

Παίρνουν από κοινού σημαντικές αποφάσεις: Είμαι μαζί και πορεύομαι μαζί στη ζωή σημαίνει συναποφασίζω, έχοντας ανταλλάξει απόψεις με τον σύντροφό μου, προκειμένου να καταλήξουμε στην καλύτερη απόφαση σε σημαντικά (και μη) θέματα. Δεν βάζω σε πρώτη προτεραιότητα τον εγωισμό μου και αποφασίζω ερήμην.

Πειράζουν ο ένας τον άλλον: Τι κι αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, τι κι αν οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες, ένα ευτυχισμένο ζευγάρι δεν ξεχνάει να κάνει πλάκα. Να επιστρατεύει το χιούμορ και να πειράζει όμορφα ο ένας τον άλλον, είτε για να ξεχαστούν, είτε από απλή ανεμελιά.

ΠΗΓΗ: TV24

Αυτοί είναι οι μέθοδοι πειθαρχίας ανάλογα με την ηλικία των παιδιών!

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τη σημασία της ύπαρξης ορίων στα παιδιά.

Εχουν δημοσιευθεί σχετικά βιβλία, έχουν γραφτεί άρθρα στο διαδίκτυο και δεκάδες παιδαγωγοί εξηγούν στους γονείς τη χρησιμότητά τους. Αυτό όμως που δεν συζητιέται πολύ είναι το γεγονός ότι αυτά τα όρια πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε παιδί μεγαλώνοντας. Λογικό!

Εχοντας αυτό κατά νου, γίνεται φανερό ότι οι μέθοδοι πειθαρχίας που χρησιμοποιεί ένας γονιός στα παιδιά του είναι καλό να μεταβάλλονται, ώστε να συμβαδίζουν όχι μόνο με την ηλικία, αλλά και με τη σωματική ανάπτυξη ή τη συναισθηματική εξέλιξή τους.
Ενας κανόνας που είχε λογική όταν το παιδί ήταν τριών ετών, μπορεί στα πέντε του χρόνια να φαντάζει σχεδόν αστείος. Οπως για παράδειγμα η μέθοδος ή αλλιώς το μέγεθος της τιμωρίας. Αυτό όσο λογικό κι αν ακούγεται, τόσο δύσκολο είναι στην πράξη, ειδικά σε μια οικογένεια με πολλά παιδιά, τα οποία φυσικά θα ανήκουν σε διαφορετικές ηλικίες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε τα μικρότερα αδέλφια θέλουν να ισχύουν και γι’ αυτά οι κανόνες που ισχύουν για τα μεγαλύτερα παιδιά, είτε τα μεγαλύτερα παιδιά νιώθουν να καταπιέζονται, επειδή πρέπει να υπακούν στα ίδια όρια με τα αδελφάκια τους.

Πόσες ώρες πρέπει να κάθεται ένας μαθητής μπροστά από τον υπολογιστή; Οι επιστήμονες σου δίνουν την απάντηση!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ιδανικό είναι να έχετε διαφορετικούς κανόνες για κάθε παιδί και φυσικά πολλή υπομονή για να πείσετε τα παιδιά σας ότι αυτό είναι το σωστό.

Επιπλέον, πριν αποφασίσετε τους τρόπους πειθαρχίας που θα ακολουθήσετε με το παιδί σας, πρέπει να σκεφτείτε τι μπορείτε να περιμένετε από αυτό ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά του. Για παράδειγμα, μπορεί το time out να λειτουργεί στα νήπια, αλλά για τα πιο μεγάλα παιδιά το να τα στείλετε στο δωμάτιό τους σε μια κρίσιμη στιγμή είναι μάλλον κάτι που επιθυμούν, παρά κάτι που αντιμετωπίζουν ως τιμωρία. Αρα ακόμα και αν το πράξετε δεν θα υπάρχει καμία τιμωρία στη συνείδησή τους.

Επίσης, μπορεί τώρα το μικρό σας να ενθουσιάζεται με τα αυτοκόλλητα που του χαρίζετε στους πίνακες επιβράβευσης, αλλά το πιο πιθανό είναι πως στο μέλλον όλη αυτή η διαδικασία θα του φαίνεται απίστευτα βαρετή. Συνεπώς θα πρέπει να βρείτε κάτι αντίστοιχο των αυτοκόλλητων που αφενός θα τους αρέσει και αφετέρου θα τους δώσει ένα παραπάνω κίνητρο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που λειτουργούν θετικά σε κάθε ηλικία, όπως για παράδειγμα η επιβράβευση, η θετική προσοχή, η ενθάρρυνση, η ύπαρξη ξεκάθαρων συνεπειών και ο ειλικρινής διάλογος, ό,τι και αν έχει συμβεί.

«Ο γιος μου λέει ότι του φέρονται άσχημα στο σχολείο. Τι μπορώ να κάνω;»! Ο ειδικός απαντά!

Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες καλό θα είναι να γράφονται κάπου και να τοιχοκολλούνται σε ένα μέρος του σπιτιού (π.χ. ψυγείο), κάπως έτσι γίνεται πιο επίσημο το όλο πράγμα, για τους οποίους μάλιστα θα είναι σύμφωνοι και οι δύο γονείς. Ωστόσο πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα και να μη γίνονται εξαιρέσεις, όσο και αν... στενοχωριέστε που... στενοχωριούνται!
Οπλιστείτε με υπομονή και ξεκινήστε!

ΠΗΓΗ: TV 24

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Γονείς προσοχή! Βρέθηκε μεταλλική λάμα μέσα σε σοκολατάκια...

Γονείς προσοχή! Νέα ασθένεια παραλύει τα παιδιά σας! 

Διαβάστε περισσότερα θέματα για γονείς και παιδιά στο Youweekly.gr

Share