Γιατί πρέπει το παιδί σας να γίνει ανεξάρτητο; Οι λόγοι που κανείς δεν θα σας πει!

Η σπουδαιότητα και οι τρόποι να το πετύχετε!

Γιατί πρέπει το παιδί σας να γίνει ανεξάρτητο; Οι λόγοι που κανείς δεν θα σας πει!

Το να γίνει το παιδί σας ανεξάρτητο θα πρέπει να είναι σίγουρα ένας μεγάλος προβληματισμός αν είστε ήδη γονείς ή αν επρόκειτο να αποκτήσετε παιδί. Γιατι; Οι λόγοι και οι τρόποι παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω:

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ευχής έργον και βασική προτεραιότητα όλων των γονιών του κόσμου να μεγαλώσουν το παιδί τους με τέτοιο τρόπο που μεγαλώνοντας να γίνει ανεξάρτητο. Μπορεί να σας φαίνεται απίθανο, όμως γίνεται να τεθούν οι βάσεις από τώρα προκειμένου να φτάσει σε αυτό το σημείο λίγα χρόνια αργότερα!

** Οσο το ενθαρρύνετε να προσπαθήσει να φέρει εις πέρας κάποια πράγματα μόνο του, ανακαλύπτει τον εαυτό του και τις δυνατότητές του. Μέσα από τα λάθη που θα κάνει ή τις αποτυχίες που θα προκύψουν στο πλαίσιο της προσπάθειας και βέβαια με τη δική σας βοήθεια, βλέπει τα όριά του και παίρνει μαθήματα που θα του φανούν χρήσιμα στη ζωή του. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή τα βρίσκει όλα έτοιμα, τα θεωρεί δεδομένα και επαναπαύεται.

** Καθώς το μεγαλώνετε με την προοπτική να γίνει ανεξάρτητο και να ανοίξει τα φτερά του στη ζωή όσο και όπου πρέπει αναλογικά με την ηλικία και τις γενικότερες συνθήκες, αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει ανάγκη να στηρίζεται πάντα σε κάποιον τρίτο, κάτι που τονώνει την αυτοπεποίθησή του και του δίνει κίνητρο να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Από τη στιγμή που το ενθαρρύνετε να παίρνει πρωτοβουλίες σε κάποια απλά πράγματα, συνεπάγεται αυτόματα πως του δείχνετε εμπιστοσύνη και αυτό το εισπράττει. Με τόση εμπιστοσύνη που θα του δείξετε με την πάροδο των χρόνων και τόση θετική ανατροφοδότηση, θα αποκτήσει δυναμισμό και θετική ψυχολογία, ακόμα και μπροστά στα δύσκολα.

** Ενα ανεξάρτητο παιδί είναι πολύ λιγότερο ανασφαλές στο κομμάτι της επιβεβαίωσης της αξίας του από τρίτους. Πασχίζει πάντα για το καλύτερο, ξέρει ότι η αποτυχία είναι και αυτή μέσα στο πρόγραμμα και σε καμία περίπτωση δεν συγχέεται με τις ικανότητές του, ούτε έχει μεγάλη ανάγκη να ακούσει καλό λόγο για να ανασυγκροτηθεί και να προχωρήσει. Αυτό το τελευταίο ισχύει περισσότερο όταν το παιδί έχει μεγαλώσει αρκετά. Ενα παιδί που παίρνει πρωτοβουλίες να κάνει κάτι χωρίς βοήθεια από τρίτους, ωθείται από εσωτερικά κίνητρα, σε

αντίθεση με ένα εξαρτημένο που κινητοποιείται μόνο με εξωτερικά κίνητρα που προέρχονται συνήθως από τους γονείς.

** Επίσης, ένα εξαρτημένο παιδί περιμένει από τους άλλους να συνδράμουν στη δική του ευτυχία, αφού μόνο του δεν έχει μάθει να τη διεκδικεί. Πολύ μεγάλο το τίμημα, το οποίο θα το συνειδητοποιήσει πολύ αργότερα! Από τη στιγμή που ο προσανατολισμός σας είναι να μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο παιδί, ακόμα και η μεταξύ σας σχέση επηρεάζεται θετικά. Δεν υπάρχουν εντάσεις, δεν υπάρχει σχέση εξάρτησης και ο απογαλακτισμός γίνεται σταδιακά και ορθολογικά, όπως δηλαδή πρέπει να συμβαίνει. Η αγάπη μεταξύ γονιών και παιδιού μεγαλώνει και βαθαίνει καθώς και το παιδί με το πέρας των χρόνων συνειδητοποιεί πως οι γονείς που το ανέθρεψαν πιστεύουν και θα πιστεύουν στις ικανότητές του.

ΠΗΓΗ:TV24

Συμβουλές για γονείς: Επιβάλλεται η κριτική στα παιδιά, αλλά με μέτρο!

Όταν λέμε κριτική, δεν εννοούμε χλευασμό του παιδιού και μάλιστα μπροστά σε τρίτους, παρά έκφραση με εποικοδομητικό τρόπο και επιχειρήματα της διαφωνίας σας σε κάτι που λέει ή κάνει κατ’ εξακολούθηση.

Για να μη χαθεί όμως το μέτρο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας κατά τη διάρκεια της συζήτησής σας!

Αξιολογήστε αντικειμενικά και με καθαρή ματιά τα πεπραγμένα του παιδιού, απαλλαγμένοι από υπερβολικές απαιτήσεις και μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Κοινώς, καλό είναι να γνωρίζεται τα μέτρα και τα σταθμά του παιδιού σας.

Ωστόσο, μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα λάθη είναι για τους ανθρώπους, πόσω μάλλον για ανθρώπους μικρής ηλικίας που έχουν την ιδιότητα να γνωρίζουν τώρα τον κόσμο γύρω τους, άρα να στερούνται πλήρως εμπειριών και δεξιοτήτων.
Πριν ασκήσετε κριτική βασιζόμενοι στη δική σας νοοτροπία, πρέπει να διερευνήσετε τον τρόπο σκέψης του παιδιού σας.
Μπορεί μέσα από τη συζήτηση να διαπιστώσετε προς μεγάλη σας έκπληξη ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως θεωρούσατε, άρα να πάψει να συντρέχει λόγος κριτικής.
Οταν η κριτική συνοδεύεται από σύγκριση με άλλα παιδιά, τότε χάνεται παντελώς η ουσία της και καταλήγετε να περνάτε λάθος μηνύματα στο μικρό σας. Ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει να κάνετε ένα παιδί να σκέφτεται πως κάποιο άλλο συνομήλικό του μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Το σίγουρα είναι πως θα το κάνετε να φερθεί αντιδραστικά και αυτή τη συμπεριφορά δεν τη θέλετε.
Αθελά σας δεν το βοηθάτε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και νιώθει απογοήτευση, θεωρώντας ότι δεν είναι αρκετά ικανό, με αποτέλεσμα να σας απογοητεύει.
Η κριτική, όταν είναι ισοπεδωτική ή συνοδεύεται από οργισμένα σχόλια και «ταμπέλες», μόνο κακό κάνει στο παιδί και σε καμία περίπτωση δεν του δίνει ώθηση για βελτίωση. Συνεπώς, το ίδιο λάθος θα γίνεται ξανά και ξανά!
Δοκιμάστε να εστιάσετε στην προσπάθεια και να επιβραβεύετε την όποια πρόοδο και δείτε ότι έτσι όντως βοηθάτε το μικρό σας.

Από το να ασκήσετε κριτική, προτιμήστε να δώσετε διάφορες εναλλακτικές στο παιδί, με την προοπτική να πετύχει τον επιδιωκόμενο στόχο. Σε κάποιες από αυτές τις εναλλακτικές, ίσως θα βοηθούσε πολύ να δράσετε μαζί!
Ετσι και μια πρωτοβουλία με θετικό πρόσημο θα αναλάβετε και δεν θα εγκλωβίσετε το παιδί στο να εφαρμόσει απλά τη μοναδική πρότασή σας.
Εχοντας στο μυαλό σας ότι η ανησυχία και η όλη έγνοια σας για το παιδί μπορούν να το αγχώσουν όταν σας ωθούν σε υπερβολές, βρείτε έναν τρόπο να τις διαχειριστείτε χωρίς να το κάνετε κοινωνό. Ιδιαίτερα όταν δεν σας έχει δώσει δικαιώματα...
Οταν χρειαστεί να δώσετε μια συμβουλή στο παιδί και δεν τη συμμεριστεί αμέσως, δώστε του χρόνο να την επεξεργαστεί και να κρίνει αν τη θεωρεί δόκιμη ή προτιμά να κάνει πράξη αυτό που έχει στο μυαλό του. Γιατί να του ασκήσετε κριτική αν κάνει κάτι από τα δύο; Σε κάθε περίπτωση, δώστε χρόνο...
Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί δείχνει τάσεις απομόνωσης ή επιθετικότητας απέναντί σας, πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι είσαστε συνεχώς επικριτικοί μαζί του. Κουβεντιάστε μαζί του τους λόγους που πράξατε κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Κάντε την αυτοκριτική σας και αν διαπιστώσετε ότι όντως έχει να κάνει με αυτό, αλλάξτε άρδην στάση για να το κερδίσετε.

ΠΗΓΗ: TV24

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα καταλάβετε αν είστε καλοί γονείς;

Γονείς προσοχή! Ανακαλούνται πασίγνωστα βρεφικά ρηλάξ!

Διαβάστε περισσότερα θέματα για γονείς και παιδιά στο Youweekly.gr