Τι να κάνετε όταν το παιδί σας ασκεί bullying!

Πως να το διαχειριστείτε...

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας ασκεί bullying!

Έχετε καταλάβει ή σας έχουν μεταφέρει ότι το παιδί σας κάνει bullying σε άλλα παιδιά και θέλετε να το σταματήσετε; Δείτε εδώ τι πρέπει να κάνετε!

Τα τελευταία χρόνια το bullying τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα και των κοινωνικών τάξεων.

Παρόλο που οι περισσότεροι ασχολούμαστε με τα παιδιά-θύματα, το σωστό είναι να δώσουμε την ίδια σημασία και στα παιδιά-θύτες. Οταν οι γονείς ενημερώνονται για την εκφοβιστική συμπεριφορά του παιδιού τους, συνήθως αισθάνονται έκπληξη, καθώς δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι το δικό τους παιδί φέρεται με τέτοιο τρόπο.

Όταν όμως ξεπεράσουν αυτό το πρώτο στάδιο, καλό θα είναι να σκεφτούν και να εφαρμόσουν τα παρακάτω:

1.Μιλήστε με το παιδί σας: Πολλές φορές τα παιδιά δεν συνειδητοποιούν ότι αυτό που κάνουν είναι κακό και δεν καταλαβαίνουν τον αντίκτυπο που έχει στο άλλο παιδί. Θεωρούν πως είναι μόδα το να μιλούν υποτιμητικά σε κάποιον συμμαθητή τους και φυσικά αγνοούν το πρόβλημα που δημιουργούν στον ψυχισμό του άλλου παιδιού. Εξηγήστε στο παιδί σας το λάθος του και ξεκαθαρίστε του ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές. Βάλτε το ακόμα στη θέση να σκεφτεί αν θα ήθελε και το ίδιο να πέσει θύμα εκφοβισμού.

2.Μάθετε γιατί το κάνει στην πραγματικότητα: Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί το παιδί σας συμπεριφέρεται έτσι προς ένα άλλο παιδί. Για παράδειγμα, το κάνει εσκεμμένα; Επειδή του λένε οι φίλοι του; Αντιδρά σε κάτι που το άλλο παιδί του είπε; Αναζητά απλώς την προσοχή των δικών του ανθρώπων; Αν μάθετε τι προκαλεί τη συμπεριφορά του, θα το βοηθήσετε ευκολότερα να την αλλάξει.

3.Θέστε αυστηρές συνέπειες: Σε καμία περίπτωση μην επιβραβεύετε το παιδί για αυτή τη συμπεριφορά (δυστυχώς, υπάρχουν γονείς που το κάνουν) και επιβάλλετε ξεκάθαρες συνέπειες, σε περίπτωση που συνεχίσει. Ακόμα και αν σας το παρουσιάσει με χιουμοριστικό τρόπο, μη γελάσετε, καθώς θα το κάνετε να πιστέψει πως το όλο περιστατικό ήταν αστείο και φυσικά θα το επαναλάβει.

Δώστε το καλό παράδειγμα: Αν συνηθίζετε να φέρεστε βίαια, να λύνετε τις διαφορές σας με άσχημο τρόπο, να υποτιμάτε τους αδύναμους ή τους διαφορετικούς, μην αναρωτιέστε γιατί το παιδί σας εκφοβίζει το μικροκαμωμένο παιδάκι με τα γυαλάκια της τάξης του. Ξεκινήστε δουλεύοντας αρχικά με τον εαυτό σας. Το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση θα ήταν να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό, καθώς ούτε εσείς πιστεύετε πως αυτό που μέχρι πρότινος κάνατε ήταν κακό. Σωστά;

Συνεργαστείτε: Το bullying είναι μια περίεργη υπόθεση, αφού το παιδί σας μπορεί να είναι θύτης αλλά και θύμα ταυτόχρονα, δηλαδή, για παράδειγμα, να εκφοβίζει στο σχολείο και να δέχεται εκφοβισμό σε μια εξωσχολική δραστηριότητα. Συνεργαστείτε με δάσκαλους, προπονητές κ.λπ. και αντιμετωπίστε την κατάσταση από κοινού.

Προσοχή: Πως αναγνωρίζεις το παιδί - νταή; Πως προστατεύεις το παιδί σου;

Ποιο είναι το παιδί-νταής; Τι συνέβαλε στο να βρίσκει ικανοποίηση στο bullying; Έχουν γραφτεί πολλά για το θύμα αλλά ας γνωρίσουμε και τον θύτη, ο οποίος παρουσιάζει μια έντονα προβληματική προσωπικότητα.

Ένας σημαντικός αριθμός παιδιών-θυτών, δεν είναι απλώς παιδιά εκτός ελέγχου αλλά χρησιμοποιούν τη βία καθημερινά στη ζωή τους. Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά των παιδιών αυτών που τελικά τα κάνουν θύτες bullying και το juniorsclub.gr σας τα παρουσιάζει.

Αυτά τα παιδιά δε ξέρουν το σωστό τρόπο για να επιζητούν την προσοχή, την αγάπη και την υποστήριξη των άλλων, συμπεριλαμβανομένων και των συνομηλίκων τους.

Το σχολείο είναι ένα ακόμα περιβάλλον όπου οι θύτες προσπαθούν να έχουν τον έλεγχο. Ο Pellegrini (2000) τονίζει ότι έχουν επιπλέον κίνδυνο να εκδηλώσουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα μέσα στη σχολική κοινότητα. Μάλιστα, κάποιοι έφηβοι πιέζονται από τους φίλους τους για να γίνουν θύτες.

Ίσως βιώνουν σωματική ή λεκτική βία ή επιθετικότητα στο σπίτι, βλέπουν θετικά αυτή τη συμπεριφορά και κάνουν το ίδιο. Ίσως χτυπούν ή σπρώχνουν άλλα παιδιά. Μπορεί να είναι ή όχι δημοφιλή στα άλλα παιδιά κοντά στην ηλικία τους.

Πολλοί θύτες έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Τους αρέσει να τους θαυμάζουν και περιμένουν να κάνουν οι άλλοι αυτό που θέλουν και δεν τους νοιάζουν οι συνέπειες των πράξεών τους.

Πρόσθετα, τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν περισσότερο να εμπλακούν με ναρκωτικές ουσίες. Επίσης, κινδυνεύουν να αφήσουν το σχολείο και να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά. Μερικά παιδιά θύτες είναι ταυτόχρονα και θύματα από άλλους.

ΠΗΓΗ Tv24