Γονείς προσοχή! Το νεογέννητο φτάνει στο σπίτι. Τι κάνουμε;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Γονείς προσοχή! Το νεογέννητο φτάνει στο σπίτι. Τι κάνουμε;

Η ώρα που το νεογέννητο φτάνει στο σπίτι έρχεται και όλοι οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν για τις κινήσεις που θα κάνουν από εδώ και πέρα. Αυτά είναι μερικά χρήσιμα tips για τις πρώτες μέρες του μωρού σας στο σπίτι.

Η αλήθεια είναι πως αυτά με τα οποία καλούνται και έχουν καθήκον να ασχοληθούν οι γονείς σε σχέση με τη φροντίδα του νεογέννητου που φτάνει σπίτι έπειτα από εννέα μήνες, είναι άπειρα. Οπως άπειρο είναι και το άγχος τους, σε σημείο πολλές φορές να ανησυχούν ακόμα και για τα πιο απλά ζητήματα και να προκαλούν από μόνοι τους τον πανικό.

Γονείς προσοχή! «Θερίζει» επικίνδυνος ιός!

Πολύς λόγος γίνεται για τα μαλακά σημεία στο κεφαλάκι του νεογέννητου. Παρά όμως το γεγονός ότι ο γιατρός ξεκαθάρισε ότι απαγορεύεται διά ροπάλου να τα αγγίξετε, έτυχε να το κάνετε μια δυο φορές κατά λάθος και αγχωθήκατε. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τον εγκέφαλο του μωρού σας απλά και μόνο με ένα εκ παραδρομής φευγαλέο άγγιγμα των συγκεκριμένων σημείων. Οπότε σταματήστε να κλαίτε, να πανικοβάλλεστε και να κάνετε απανωτές κλήσεις στον παιδίατρό σας για αυτό το ζήτημα. Απλώς ηρεμήστε, γιατί μεταφέρετε τον πανικό σας και στο βρέφος.

Εχετε παρατηρήσει ότι έχει πολύ συχνά λόξιγκα και διερωτάστε μήπως δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Καλά θα κάνετε να ηρεμήσετε, αφού κανένας ειδικός δεν έχει επισημάνει κάποιον κίνδυνο ή κάτι μεμπτό εξαιτίας της συχνότητάς του. Ναι, ο λόξιγκας είναι κάτι φυσιολογικό τελικά για όλες τις ηλικίες και καλά θα κάνετε να δεχτείτε πως και το δικό σας βρεφάκι θα έχει.

Μια άλλη περίπτωση που σας προκαλεί ανησυχία είναι τα συνεχή φτερνίσματα του μωρού σε περίοδο που δεν έχει κρύο. Τα πράγματα είναι απλά: το νεογέννητο έχει μικρή μυτούλα, η οποία λογικό είναι να βουλώνει πολύ πιο εύκολα από ό,τι κάθε άλλου ανθρώπου, συν ότι ακόμα και ελάχιστη ποσότητα βλέννας να υπάρχει στα ρουθούνια του, είναι πιθανό να του προκαλέσει φτέρνισμα. Ξεχάστε φάρμακα και λοιπά γιατροσόφια που μπορεί να σας προτείνουν οι παλαιότερες. Δώστε χρόνο στο μωρό σας να εγκλιματιστεί στο νέο του περιβάλλον.

Δεν θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι κλαίει με το παραμικρό, πολλές φορές χωρίς προφανή λόγο ή ότι το κλάμα του διαρκεί πολύ. Κι όμως, δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, αφού αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων και των βιοτικών του αναγκών. Και τι πρέπει να κάνετε εσείς σε τέτοια περίπτωση; Απλώς να το πάρετε αγκαλιά, να του πείτε τρυφερά λογάκια και να το ηρεμήσετε στην αγκαλιά σας. Ο,τι δηλαδή κάνει σε τέτοια περίπτωση οποιοσδήποτε φυσιολογικός άνθρωπος που ζει τις πρώτες στιγμές δίπλα στο μωρό του. Σε καμία περίπτωση μην πανικοβληθείτε και μην αντιδράσετε έντονα απέναντι στο βρέφος. Αντίθετα θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή, καθώς παρόμοιες καταστάσεις σίγουρα θα ζήσετε πολλές φορές στο μέλλον.

Φυσικά, με όλα τα παραπάνω δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να υπονοήσουμε ότι κακώς ανησυχείτε ή ότι δεν πρέπει να κάνετε το ίδιο στο μέλλον. Απλώς καλό είναι να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι ορισμένες καταστάσεις είναι πιο «αθώες» από αυτό που πιστεύετε...

ΠΗΓΗ: TV24

Γονείς προσοχή! Ο μοιραίος κίνδυνος που κρύβουν οι πλαστικές μπάλες στους παιδότοπους!

Μεγάλη προσοχή για όλους τους γονείς! Ποιος είναι ο κίνδυνος που κρύβουν οι μπάλες στους παιδότοπους;

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Infection Control διαπίστωσε ότι οι πλαστικές μπάλες που υπάρχουν τόσο στους παιδότοπους όσο και στις κλινικές φυσικοθεραπείας φέρουν άφθονα μικρόβια, μερικά από τα οποία πιθανώς και αρκετά επικίνδυνα για τα παιδιά. Διαβάστε παρακάτω....

Η ομάδα μελέτης συνέλεξε δείγματα από έξι πισίνες σε κλινικές φυσικοθεραπείας στη Τζώρτζια. Επέλεξαν τυχαία από εννέα έως 15 μπάλες από κάθε κλινική κι έπειτα σάρωσαν ολόκληρη την επιφάνεια κάθε μπάλας για να εντοπίσουν οποιοδήποτε μικρόβιο.

Η ομάδα μελέτης βρήκε 31 είδη βακτηρίων και ένα είδος μύκητα, μερικά εκ των οποίων είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση επιπεφυκίτιδας, τις λοιμώξεις του ουροποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος, την καρδιακή φλεγμονή και πολλά άλλα.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι μικροοργανισμοί υπήρχαν σε όλες τις μπάλες, αν και μερικές είχαν πολύ λίγους. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο ή ανησυχητικό να υπάρχουν μικροοργανισμοί οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι. Αυτό που θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία είναι όταν υπάρχουν πολλά μικρόβια.

«Είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς που πηγαίνουν το παιδί τους σε παιδότοπους ή μια κλινική φυσικοθεραπείας, ειδικά εάν το παιδί έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Θα μπορούσαν τότε να ζητήσουν να μην περιληφθεί στο πρόγραμμα αποκατάστασης κάποια θεραπεία με αυτές τις μπάλες, αφού δείξαμε με σαφήνεια ότι υπάρχουν μικροοργανισμοί πάνω σε αυτές που θα μπορούσαν να βλάψουν ένα παιδί με ανοσοανεπάρκεια», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dobrusia Bialonska, επίκουρη καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Τζώρτζια των ΗΠΑ.

Αυτό, πάντως, δε σημαίνει ότι όλα τα παιδιά πρέπει να μένουν μακριά από τα παιχνίδια τέτοιου είδους που υπάρχουν στους παιδότοπους, σύμφωνα με τη Δρ. Bialonska: «Μιλάμε για παιδιατρικούς ασθενείς φυσικοθεραπείας που μπορεί να έχουν κάποια ανοσολογικά προβλήματα και να είναι πιο ευαίσθητοι. Αν τα παιδιά είναι υγιή, αφήστε τα να παίξουν. Μπορεί, ακόμα και να τα βοηθήσει να «χτίσουν» το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Πρέπει, όμως, πάντα να πλένουν τα χέρια τους όταν βγαίνουν από τις πισίνες με τις πλαστικές μπάλες, ειδικά αν πρόκειται να φάνε μετά το παιχνίδι».

Οι πισίνες με τις πλαστικές μπάλας έγιναν πολύ δημοφιλείς κατά τη δεκαετία του 1980 στις ΗΠΑ, όταν άρχισαν να εμφανίζονται σε αλυσίδες εστιατορίων, ενώ η μόδα έφτασε λίγο αργότερα και στην Ελλάδα. Πρόκειται, όμως, για περιοχές παιχνιδιού που συχνά μολύνονται με διαφόρων ειδών μικρόβια, με τους επιστήμονες της μελέτης να θέλουν να διαπιστώσουν πώς μπορούν να συγκριθούν αυτές οι μπάλες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα φυσικοθεραπειών.

Καταληκτικά, οι ερευνητές τόνισαν ότι υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις στην έκταση της μικροβιακής μόλυνσης από κλινική σε κλινική, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών που να ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να καθαρίζονται οι μπάλες και ο χώρος της «πισίνας» όταν χρησιμοποιούνται για φυσικοθεραπεία σε δυνητικά ευάλωτα παιδιά. Μιας που μιλάμε για κινδύνους.... Είδατε ποια παιδικά καθίσματα ανακαλούνται και γιατί;